Претражи овај блог

четвртак, 4. јун 2020.

KAJGANA SENDVIČ






Kajgana sendvič...
Gala doručak za početak novog dana...
Jednostavna i bogata kajgana, začas se pripremi i začas se pojede..
U kajganu možete staviti sve šta želite i šta vam se zateklo u frižideru..ništa od hrane ne bacati sve se može iskoristiti..
Meni je ova kajgana bila najukusnija što sam zgotivila sa slaninicom reš pečenom ..a veoma je ukusna kajgana sendvič sa šunkom, kačkavaljem i kečapom..ukus je isti kao kod pica tost..deca i mi odrasli to obožavamo...
Prijatno!

Potrebnoje:
Za jednu osobu:

  • 2 jaja
  • 2 kriške prepečenog tosta
  • pančeta slaninica
  • kiselapavlaka
  • malo origana

Priprema.


  1. Slaninicu propržite sa jedne i sadruge strane.
  2. Jaja malo posolite i viljuškom lagano umutite.
  3. Na masnoći gde se pržila slaninica sipajte umućena jaja, malosačekajte da se kajgana zapeče , zatim na umućena jaja stavite dve kriške prepečenog hleba.
  4. Kriške hleba premažite kiselom pavlakom, preko složite slaninicu reš pečenu.
  5. Onda jednu strane kajgane i drugu stranu preklopite preko kriški hleba sa slaninicom, zatim savite kajganu da dođe jedno parče hleba preko drugog  parčeta hleba.
  6. Gotovu kajganu ostavite da se još malo zapeče..
  7. Kajganu sendvič servirajte  uz kriški zrelog paradajza, percima crnog luka, na kraju začinite začinom ili origanom .po vašoj želji i ukusu..






















четвртак, 28. мај 2020.

ROLOVANO PILEĆE BELO MESO



Pravi gurmanski, domaći specijalitet od pilećeg belog mesa..
Rolovano pileće meso začinjeno finim začinima, rolovano kolutovima mortadele, kulena i kačkavalja je veoma ukusan domaći specijalitet  za celu porodicu..
Pileće rolnice biće pravi bogati ručak da se dočekaju gosti, neće te se obrukati, baš naprotiv uživaće zajeno u finom ukusu domaćeg specijaliteta iz vaše kuhinje..
Meso je veoma ukusno,sočno i pikantnog ukusa...
Evo slika i načina kako sam ja pripremila rolnice od pilećeg belog mesa...Iskoristila sam ostatke suhomesnatog koji su bili u frižideru, naravno i šta će pospešiti ukus belog mesa i rolnice učiniti savršenim i ukusnim..
Naravno na kraju se trud isplatio, uživali smo svi u divnom ručku..
Prijatno!

Potrebni sastojci:

  • 700g pilećeg belog mesa
  • 2 kašičice senfa
  • 1 kašika suvog biljnog začina
  • malo bubera
  • 150g mortadele narezana na tanke kolutove
  • 100g kulena narezanog
  • 150g kačkavaljaprovidna folijaulje za prženje

Priprema:

  1. Pileće belo meso isecite na tanke šnicle.
  2. Šnicle izlupajte tučkom za meso( tako što stavite preko prozirnu foliju kako  se nebi rasplo meso).
  3. Meso premažite senfom, začinite suvim biljnim začinom i biberom.
  4. Na radnoj površini razvucite providnu foliju, na njoj stavite istanjenu šniclu, zatim na njoj složite kolutove mortadele, poređajte kulen a potom narendajte ili stavite tanke šnite kačkavalja.
  5. Pomoću folije urolajte šniclu, postupak ponovitesa ostalim šniclama.
  6. U odgovarajućoj posudi zagrejte ulje, stavite šnicle na vrelom ulju i pržite ih sa svih strana na srednjoj temperaturi da blago porumene.
  7. Zatim smanjite temperaturu i pržite rolovanu piletinu još koji minut. Za to vreme dok se prži meso treba te češće okretati meso da bi se jednako ispeklo.
  8. Rolnice gotove izvaditi iz ulja stavite ih na kuhinjski papirni ubrus da se ocede od viška masnoće.


Gotove pileće rolnice služiti uz pomfrit ili uz pire krompir.
Prijatno!














уторак, 26. мај 2020.

ROLAT SA JAGODAMA















Rolat sa jagodama pravo prolećno, slatko osveženje..
 ..kremast..sočan i osvežavajući jakooo ukusan..mnjam👌😋

Potrebni sastojci:
Za patišpanj:

  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 5 kašika ulja
  • 5 kašika mleka

 fil:

  • 700g mleka
  • 100g šećera
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 200g bele čokolade
  • 200g margarina ili maslaca
  • 300g jagoda
  • 50g šlag krema
  • 100ml mleka

Još-

  • jagoda
  • 50g bele čokolade

Priprema:

  • priprema patišpanja:
  • Jagode operite i skinite peteljke.
  • Pleh od šporeta obložite masnim papirom za pečenje.

  1. U posebnim posudama odvojite belanca od žumanaca.
  2. 5 belanca umutite u čvrst sneg uz postepeno dodvanja 5 kašika šećera, zatim dodajte jedno po jedno žumance uz neprestano mutenjem miksera.
  3. U posudi izmešajte 5 kašika brašno i 1/2 kesice praška za pecivo, dodajte umućenoj masi od jaja, onda dodajte 5 kašika ulja, 5 kašika mleka.
  4. Smesu drvenom varjačom lagano izmešajte i isipajte u pripremljeni pleh od šporeta.
  5. Patišpanj pecite u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko15minuta.
  6. Pečen patišpanj izvadite iz rerne, sa sve papirom rolat uvijte u vlažnoj krpi, ostavite sa strane da se ohldi.

Priprema fila.

  1. U 600ml mleka dodajte 100g šećera i 200g bele čokolade, mešajte varjačom dok se čokolada sva ne otopi i provri mleko.
  2. U ostalih 100ml mleka izmešajte 2 kesice pudinga od vanile da nema grudvica.
  3. Pripremljenu mešavinu pudinga od vanile isipajte u provrelo mleko uz neprestano mešanjem varjače dok se fil ne skuva i postane gust.
  4. Gotov fil sklonite sa vatre i odmah ga izmiksajte mikserom, zatim pokrijte providnom folijom kako se ne bo na površini fila stvorila podkorica) fil ostavite sa strane da se ohladi.
  5. U hladan fil umutite omekšali 200g margarina ili maslac, umutite fil da bude fine kremaste strukture.


  • Finalni postupak:
  • Patišpanj premažite sa polovinu fila, zatim složite krupno isečene jagode u tri reda.
  • Rolat urolajte i uvijte u streč foliji (kao bombonu zavrnite i uvijte krajeve).
  • Rolat ostavite u frižideru da se ohladi , najbolje preko noći a odstoji na hladnom kako bi se dobro ohladio i stego.



  • Ukrašavanje rolata:
  • Umutite 50g šlag kreme sa 100ml mleka, spojite sa prolovinom fila koji je ostao, naravno izmiksajte i sjedinite u fini kompaktni fil.
  • Filom premažite ceo rolat a zatim ukrasite sa jagodama i komadićima bele čokolade.


Napomena.
U rolat možete staviti voće osim jagoda,i maline, višnje, kupine. borovnice..itd..