Претражи овај блог

уторак, 27. април 2021.

USKRŠNJE PLETENICE ZA BOJENA JAJA









HRISTOS VOSKRESE!
Uskrs ili Vaskrs  je veliki hrišćanski praznik.Tradicija je običaj da se za praznik farbaju
 jaja i takodje jedna velika radost za decu.
Na veliki petak bojim Uskršnja jaja u crvrnu boju. Po staroj tradiciji i verovanju prvo obojeno jaje ostavljam za- Čuvarkuću- da čuva i štiti kuću od zla.





Uskršnja pletenica Potrebno je:


  • 400g BRAŠNA
  • 200ml MLEKA
  • 100g MARGARINA
  • 1 KAŠIČICA SOLI
  • 1 KAŠIČICA ŠEĆERA
  • 1 JAJE
  • 1 KESICA SUVOG KVASCA


 JOŠ

  •  ZA PREMAZIVANJE PLETENICA
  • 1 ŽUMANAC
  • MALO SUSAMA
  • MALO LANA



PRIPREMA:


  1. U posudu za mešenje testa pomešati brašno, suvi kvasac,šećer i so.
  2. Zatim u sredini brašna napraviti malo udubljenje, dodati jedno jaje i istopljeni prohladjeni margarin.
  3. Toplim mlekom zamesiti fino glatko testo.
  4. Zamešeno testo pokriti krpom i ostaviti 30 minuta da naraste.
  5. Naraslo testo premesiti i odvojiti male loptice, od loptica napraviti 12 malih valjaka dužine oko20 cm debljine prsta.
  6. Spajati po dva valjka  i uvijati u pletenicu, zatim krajeve spojiti u krug, na svaki krug staviti male čašice od rakije. Kada testo naraste na pletenici ostaće mali krug da se testo ne spoji.
  7.  Pletenice poredjati u pleh obložen masnim papirom za pečenje.
  8. Pletenice ostaviti oko10 minuta da malo narastu, skloniti čašice zatim ih premazati umućenim žumancetom i posuti po njima susam i lan.
  9. Rernu zagrejati na 200c, peći pletenice oko20 minuta da blago porumene.
  10. Gotove pletenice izvaditi iz rerne i ostaviti da se potpuno ohlade a onda na svaki venčić staviti po jedno ofarbano jaje.



Uskršnja radost za svako dete!

















VOĆNA ROLAT TORTA SA BANANAMA

 


Voćna rolat torta sa bananama je pravi primerak jedne domaće torte..skoro je svi obožavaju i vole..najviše deca i mi odrasli...
Taj miris i ukus rolata koji je premazan džemom od kajsija i filom od vanile te preko banane..prosto rečeno vraća u detinjstvo..
Voće umesto banana možete staviti bilo koje po vašoj želji, ali meni ova verzija sa bananama je vrh..

Torta za svečane prilike baš je pogodna i izdašna.. jedna prava porodična torta...

POTRENO JE:
za dva patišpanja - žuti i crni rolat
za žuti rolat.
  • 3 jaja
  • 2 belanceta
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 1 kašika vruće vode
  • 1/2 kesice praška za pecivo
Za crni rolat .
  • 3 jaja
  • 2 belanaca
  • 5 kašika šećera
  • 3 kašika brašna
  • 2 kašike kakaoa
  • 1 kašika vruće vode
  • 1/2 kesice prapka za pecivo

Fil:
  • 1 l mleka
  • 4 žumanceta
  • 5 kašika brašna
  • 1 puding od vanile
  • 250g margarina
  • 50g šećera u prahu

još:
  • 4 banane
  • 10kašika džema od kajsija
  • 2 kesice šlaga

Priprema:
  • Prvo pripremiti fil( kako bi bio hladan da se premaže preko rolata)
  1. 800m mleka staviti na vatri da uzavri.
  2. U 200 ml mleka razmutiti mešavinu pudinga od vanile i brašno, da nema grudvica.
  3. Mikserom umutiti penasto žumanca sa šećrom, zatim dodati mleko sjedinjeno sa brašnom i pudinga od vanile.
  4. Pripremljenu umućenu masu od žumanaca  sipati uuzavrelo mleko, mešati neprestano varjačom dok se ne skuva i zgusne.
  • Fil ostaviti sa strane da se ohladi.
  1. Mikserom umutiti omekšali margarin (na sobnoj temperaturi) sa šećerom u prahu, zatim dodati u hladan fil, miksati mikserom i sjediniti u fini kompaktni krem.
  2. Priprema rolata:
  3. Posebno odvojiti belanca od žumanaca. 
  4. Mikserom umutiti belanca u čvrst sneg, zatim dodati postepeno šećer kašiku po kašiku, mutiti neprestano dok se šećer ne rastopi.
  5. Umućenom snegu od belanaca dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i kašiku vruće vode.
  6. Varjačom lagano izmešati i sjediniti smesu, zatim isipati  smesu i  ravnomerno je rasporediti na pleh od šporeta koji je obložen masnim papirom.
  7. Patišpanj peći u zagrejanoj rerni na 180stepeni oko15 do 20 minuta
  8. Postupak je isti za crni rolat samo dodati kakao.
  9. Gotove rolate odmah vruće uviti u vlažne krpe i ostaviti tako uvijene da se ohlade.
  10. Hladnim rolatima skinuti papir oba premazati sa po pet kašika džema od kajsija, zatim opet uviti u rolate,ostaviti ih u frižideru malo da odstoje.
  • Finalni postupak:
  1. Rolate crni i žuti iseći na jednake kolutove, ređati u kalup 26 cm.
  2. Prvi red staviti kolutove žutog rolata, premazati trećinom fila od vanile, zatim preko fila poređati isečene kolutove banane, zatim poređati crni rolat na kolutove, premazati fil od vanile opet poređati isečene banane na kolutove.Na kraju celu tortu premazati filom od vanile.
  3. Tortu dekorisati umućenim šlagom.
  4. Tortu ostaviti u frižideu da se ohladi i sjedine se ukusi a zatim seći na parčad i sladiti se.
Prijatno!























недеља, 14. фебруар 2021.

BRZI KEKS KOLAČ SA VIŠNJOM







     





Kolač sa pudingom i keksom jedna brza poslastica za koje ne treba puno znanja i veštine.Kolač može svako da napravi kad želi i kad hoće da se zasladi.Za decu odličan slatkiš, i za goste kad vam dodju nenajavljeni, prava slatka poslastica.
U kolač  može se dodati i drugo voće osim višanja, maline, kupine itd.
Sve jedno koje će te voće  dodati,  ali sa višnjama je najbolji..ima slatki profirni ukus...
kolač je jednostavan i veoma ukusan... brzo se priprema, još brže se pojede.
Keks osim piškota može bilo koji  mlečni keks.

Opet sam pravila ovaj divan kolač.

Samo sam sada povećala malo sastojke, postupak pripreme je isti:
  • 1l mleka
  • 3 pudinga od vanile
  • 1 margarin
  • 400g piškota + 10-ak piškota za podlogu
  • 300g višanja

Žele od višanja:
  • 200g otkoštičene  cele višnje
  • 50ml vode
  • 100g šećera
  • 2 kašike gustina
  • 50ml vode
 još+
  • 200ml šlag
  • 150ml mleka
na kraju:
  • 100g višanja

PRIJATNO!




POTREBNO JE:

  • 200g PIŠKOTA
  • 750ml MLEKA
  • 2 KESICE PUDINGA OD VANILE
  • 10 KAŠIKA ŠEĆERA
  • 2 KAŠIKE GUSTINA
  • 250gr MARGARINA
  •   VIŠNJE 200gr

VOĆNI ŽELE:

  • 200gr VIŠANJA
  • 100gr ŠEĆERA
  • 100gr VODE

DEKORACIJA:
  • 2 KESICE ŠLAGA
  • 100ml MLEKA
  • 100gr VIŠANJA


PRIPREMA:

  • Višnje otkoštičiti od  koštica.Odvojiti višnje za  kolač i dekoraciju, ostale višnje izblendirati u blenderu ili štapnim mikserom

Voćni žele:

  • U manju posudu staviti da proključa voda, šećer i voćna kaša od višanja.Kuvati dok se šećer ne otopi.

  • Mleko staviti na vatri  da proključa.
  • Malo mleka predhodno odvojiti , u njemu razmutiti 2 kesice pudinga od vanile sa 8 kašika šećera i 2 kašike gustina.

  • U provrelo mleko umešati mešavinu od gustina i pudinga od vanile.
  • Mešati neprekidno na umerenoj temperaturi sve dok se puding masa ne zgusne.

  • Puding skloniti sa vatre, dodati omekšali margarin.Mešati varjačom sve dok se ne istopi i sjedini sa pudingom.

  • U puding masu dodati 200g izlomljene piškote, promešati lagano.

  • Pravougaoni kalup obložiti prozirnom folijom. Isipati polovinu toplog pudinga sa keksom, posuti otkoštičene višnje, pa opet puding sa keksom, zatim na kraju završiti sa višnjom.

  • Ostaviti u frižideru da se ohladi i stegne.

  • Zatim hladan kolač okrenuti na tacni, po vrhu kolač preliti toplim želeom od višanja

  • Umutiti 2 kesice šlaga sa mlekom i dekorisati kolač.Po vrhu šlaga kolač ukrasiti višnjama

  • Kolač vratiti na kratko u frižider da se još malo ohladi i stegne, kasnije seći i služiti se.

Sladite se i uživajte u brzom  kolaču od pudinga...

NAPOMENA!

U kolač  može se dodati i drugo voće osim višanja, maline, kupine itd.
Sve jedno koje će te voće  dodati,  ali sa višnjama je najbolji..slatko profirni ukus...
kolač je jednostavan i veoma ukusan... brzo se priprema, još brže se pojede.
Keks osim piškota može bilo koji  mlečni keks.

Opet sam pravila ovaj divan kolač.

Smo  sada povećana količina:
1l mleka
3 pudinga od vanile
1 margarin
400g piškota + 10-ak piškota za podlogu
300g višanja

Žele od višanja:
200g otkoštičene  cele višnje
50ml vode
100g šećera
2 kašike gustina
50ml vode
 još+
200ml šlag
150ml mleka
na kraju:
100g višanja

PRIJATNO!



































субота, 6. фебруар 2021.

POGAČA IZGUBLJENI TRAG

Pogača izgubljeni trag..

Još jedan lep primerak  veoma dobre i ukusne pogače...pogodna za trpeze porodična okupljanja i razna slavlja..

Pogača meka kao duša..tako je ukusna da prosto nemožeš ostati ravnodušan i kada je dijeta u pitanju...

Volim  testo i volim da pravim sve što je od testa,." to mi ide od ruke što kaže naš narod".kao što su na primer pogače..tako mirišu kada se ispeku i veoma su ukusne..nemožeš odoleti  gurmanskom ukusu......

Ova pogača je lepog izgleda dekorativna, može se poneti nekim dragim ljudima kada se ide u goste, krštenja, rođendane, i razna slavlja.. biće oduševljeni..

Prijatno!

Potrebni sastojci:

  • 600g 650 g brašna T400
  • 150ml mleko
  • 100ml vode
  • 1kašičica šećera
  • 1 kašika so
  • 1 belanac
  • 100g svinjske masti  ili maslac
  • 2kašike ulja
  • 1 žumanac za premazivanje

potrebno je još...

  • lan

Priprema:

  • U toplo mleko rastopiti kvasac sa kašičicom šećra, 2 kašike brašna, promešati i ostaviti oko10 minuta da nadođe.
  • U vanglici sipati brašno, u sredini brašna napraviti malo udubljenje, sipati so, belanac, svinjska mast, ulje, nadošlim kvascem i vodom zamesiti glatko testo koje se ne lepi za ruku.
  • Zamešeno testo pokriti krpom i ostaviti na toplom da narsta oko30 minuta.
  • Naraslo testo isipati na pobrašnjenoj površini, podeliti na 12 jednakih jufkica.
  • Pripremljene jufkice pokriti i ostaviti oko10 minuta da malo nadođu.
  • Svaku jufkicu oklagijom rastanjiti uzduž ovalnog oblika, skačem zaseći na 10 rezova na širem delu testa, testo zatim uviti kao kiflicu.
  • Prvu kiflicu uviti u krug, složiti na sredinu tepsije koja je obložena pek papirom za pečenje.
  • Ostale jufkice raditi istim postupkom kao sa prvom kiflicom,.
  • Kiflice malo saviti, složiti jednu za drugom neravnomernim položajem.
  • Pogaču pokriti krpom, ostaviti da narasta oko30 minuta, zatim je premazati umućenim žumancetom, na sredinu krug posuti lanom.
  • Pogaču peći u zagrejanoj rerni na 200stepeni, da blago porumeni,smanjiti rernu na 180 stepeni i peći dok ne poprimi zlatno žutu boju.
















 


четвртак, 28. јануар 2021.

NADLIVENA PITA OD JABUKA




Nadlivena pita od jabuka..ukus pite je nepisiv..još je zgotivljena od organskih jabuka
Pitu pravila sam po starom receptu  kao što je nekada pravila moja mama i baba..ide ovim redosledom,oljuštene" organske " jabuke se odmah rendaju na kori, kao i šećer i ostalo..Pri kraju pečenja pita se preliva vrelim  prelivom od prokuvane vode sa šećerom, opet se vrati u rernu i pečese još malo ..Tada pita dobiva pseban ukus i odličan šmek..           

Potrebni sastojci:

  • 500g gotovih kora
  • 1,5kg jabuka
  • 5 kašika šećera
  • cimet
  • griz
  • ulje


Preliv za pitu:

  • 200g šećera
  • 200ml vode

Za posipanje

  • šećer u prahu
  • cimet


Priprema pite:


  1. Jabuke oljuštite i očistite od semenki.
  2. Odvojite po tri kore.
  3. Na radnu površinu stavite kore jednu na drugu, svaku koru premažite sa malo ulja i poprskajte je sa malo šećera.
  4. Na trećoj kori uz duž kore narendajte po dve jabuke, preko jabuka pospite 5 kašika šećera, kašiku griza i malo cimeta.
  5. Kore sa bočne strane uvijte a zatim zarolajte u rolat.Na isti način uradite sa ostalim korama.
  6. Uvijene rolate složite u podmazan pleh.
  7. Pitu pecite u zagrejanoj rerni na na 200stepeni oko 10 minuta, a zatim je prelijte sa vrućim prelivom od šećera i vode.
  8. Pitu vratite nazad i pecite je na 180stepeni još15 minuta dok blago ne porumeni.
  9. Gotovu pitu ohladite, secite na parčad, pospite šećerom u prahu i cimetom