Претражи овај блог

петак, 30. јул 2021.

TEODORIN ČOKOLADNI KOLAČ






Pozdrav !

Ja sam Teodora 

Dobrodošli na blog moje bake Mickinakuhinja...

Ja puno volim da dođem kod moje bake Micke, volim da joj pomažem u kuhinji oko pravljenju kolača, medenjaka. mafina i mešenju testa...

Ovaj put sam uz veeeliku pomoć moje bake naučila da napravim jednostavan sočan kolač sa čokoladom koji puunoo obožavam..

Ovaj kolač baka je nazvala po mom imenu Teodorin kolač, zato što sam ja učestvovala u pravljenju kolača i probala kolač.. tako da vam kažem kolač je divan, sočan i čokoladast mmm...baš po mom ukusu kako ja volim..

Još da kažem da mi je lepo bilo kod Micke, da nam je dan  brzo prošao u igri i pripremu kolača..uživali smo ja i Nole moj brat koji nam je po nešto pomogao, baka nas je za to vreme slikala kako ona zna, da bi imala lepe fotografije za ( blog Mickinakuhinja ) i Recepti_iz_Mickine_kuhinje..  

Ćaoo!

Vidimo se ponovo!





POTREBNO JE:

Za patišpanj:

  • 5 jaja 
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika griza
  • 5 kašika brašna
  • 1 kesica praška za pecivo

 ČOKOLADNI FIL:

  • 500ml mleka
  • 5 kašika šećera
  • 300ml vode
  • 3 kesice pudinga od čokolade
  • 50g čokolade za kuvanje


ŠERBET:

  • 200g šećera
  • 400ml vode

ČOKOLADNA GLAZURA:

  • 100g čokolade za kuvanje
  • 3 kašika ulja
  • 3 kašika mleka
  • 3 kašika šećera

PRIPREMA:

  • Posebno odvojite žumanca od belanaca.
  • Umutite belanca u čvrst sneg , dodajte postepeno šećer i mutite da se  šećer otopi, a zatim dodajte žumanac po žumanac , smanjite  brzinu miksera i nastavite sa miksanjem još malo da se masa dobro sjedini.
  • Umućenoj masi od žumanaca dodajte 5 kašikie griza, 5 kašike brašna pomešano sa kesicom praška za pecivo. 

  • Varjačom lagano sve izmešajte i sjedinite smesu.

  • Pripremljenu smesu sipajte u podmazan pravougaoni kalup 20x30cm, ravnomerno rasporedite smesu.

  • Patišpanj pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko20 minuta.
  • Dok se patišpanj peče pripremite šerbet.

  • Posudu sa šećerom stavite na vatri da provri , kuvajte još koji minut a potom sklonite sa šporeta da se ohladi.

  • Gotov patišpanj izvadite iz rerne i ostavite da se malo ohladi, a potom patišpanj  prelijte hladnim sirupom  kao što je moja unuka Teodora uradila.

PRIPREMA ČOKOLADNOG FILA:

  • Posudu sa 500ml mleka, 5 kašika šećera , 50g čokolade stavite na šporetu da provri, povremeno promešajte da se čokolada otopi.
  •  U 300ml vode razmutite 3 kesice pudinga od čokolade i sipajte u uzavrelo mleko.
  • Mešajte varjačom neprekidno sve dok se masa ne skuva i postane gusta.
  • Gotov čokoladni fil ostavite sa strane da se malo prohladi a zatim isipajte preko patišpanja i ravnomerno rasporedite i poravnajte.
  • Posudu sa čokoladom, uljem,šećerom stavite da provri , mešajte da se čokolada  otopi i sjedini se.
  • Čokoladnu glazuru sipajte i jednako rasporedite preko kolača.
  • Kolač ostavite u frižideru da se ohladi3h. da se ukusi  sjedine.
  • Teodorin  čokoladni kolač secite na kocke,služite i uživajte u sočnom čokoladnom ukusu.



 







,








 



среда, 28. јул 2021.

SOČNI KOLAČ SA KAJSIJAMA






 
Jednostavan, sočan kolač sa ukusom mirisnih kajsija.
Zaista je tako , ukus kolača je tako fin, sočan , da se svaki zalogajčić prosto  topi u ustima..
Pravila sam ranije ovaj kolač po malom drugačijem receptu ali ovaj je prelep  i preukusan kolač, koji dugo ostaje u sećanju....


POTREBNO JE:

ZA PATIŠPANJ:
  • 4 veća jaja
  • 1/5 šolja šećera
  • 1 šolja jogurta
  • 1 šolja ulja
  • 1/2 šolje griza
  • 2,5 šolje brašna
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kesica praška za pecivo

i još...
  • 1kg kajsija
Za posipanje.
  • Šećer u prahu

PRIPREMA:
  • Mera šolje mi je bila od -Don kafe- ona šolja što je svako ima ..bar tako mislim
  • Tepsija je 32 cm -želela sam u nju da ispečem kolač, nekako mi je kolač ukusniji i lepši..
  • Kolač se peče na 185 stepeni
  • U posudu za mućenje stavite jaja, šećer i vanilin šećer, mikserom dobro izmiksajte , dodajte ostale sastojke: jogurt, ulje,griz, brašno pomešano sa praškom za pecivo.
  • Drvenom varjačom lagano izmešajte i sjedinite smesu.
  • Tepsiju podmažite uljem i pobrašnjajte brašnom a potom na dnu tepsije poređajte polovinu iseckane kajsije.
  • Preko kajsija isipajte pripremljenu smesu a zatim po vrhu smese  poređajte iseckane kajsije.
  • Kolač pecite u zagrejanoj rerni na 185 stepeni da blago porumeni,drvenom čačkalicom isprobati dali je kolač pečen.
  • Kolač ohladite i pospite šećerom u prahu..
  • Secite kolač na parčad i uživajte u ukusu mirisnih kajsija..
  • Prijatno!








 

уторак, 8. јун 2021.

BRZI VOĆNI KOLAČ SA JAGODAMA


Iskoristite sezonu  jagoda i napravite ovaj brzi kremasti kolač koji prosto osvežava i sladi..

Poslastica brza jednostavna i bez pečenja..

SAJSTOJCI:

  • Za podlogu :

150g piškota (16kom)

500g jagoda

  • Za fil:
  • 600ml mleka
  • 2 kesice  pudinga od vanile
  • 1 kesica vanilin šećer
  • 2 kašike gustina
  • 15 kašika šećera
  • 125g margarina

Za dekraciju :

  • 100g šlag krem
  • 150ml mleka

  • PRIREMA:

Jagode 300g operite i isecite na pola, 200g ostavite za dekoraciju, njih kasnije isecite na tanke kolutove.

U posudu sipajte 400ml mleka, šećer, stavite na vatri i zagrevajte da provri, a zatim sipajte 200ml mleka sa razmućenom mešavinom pudinga od vanile i gustin, i vanilin šećer, mešajte neprestano dok se ne zgusne.

Gotov puding ostavite da se malo ohladi.U mlaki puding dodajte margarin i mikserom dobro izmiksajte i sjedinite fil.

Krem šlag umutite sa mlekom.

  • FINALNI POSTUPAK:

  1. U kalup poređajte piškote( piškote nije potrebno umakati  u mleku ili soku) meni je bilo potrebno oko16 piškota. moj kalup je prečnika 30x20cm
  2. Na piškote sipajte 2 do 4 kašike fila od pudinga, zatim složite polutke jagoda okrenute ka filu i piškoti, sipajte preko preostalu količinu fila i ravnomerno rasporedite.
  3. Umućenim šlagom premažite ceo kolač a zatim poređajte preko šlaga narezane kolutove jagoda tako da prekrije ceo kolač.
  4. Voćni kolač ostavite u frižideru na 3-4 h a zatim iseći kolač na kocke i služiti..

Prijatno!






 




уторак, 25. мај 2021.

DOMAĆE SLATKO OD JAGODA










 Pocelo je  spremanje zimnice,  za pocetak sam krenula da pripremam slatko od jagoda.
Jagode su dosle na red, i tresnja je pocela da rudi.U basti ima raznog voca koje polako
 stize.Bice tu raznih dzemova i slatka .Moji najmiliji ubiraju slatke plodove i njima se slade.
Sve je organsko i zdravo.Malo sam htela da opisem odakle dobijam inspiraciju i volju za rad.
 Saljem vam divan pogled iz moje cvetne  baste, sa lepim mirisom od jagoda i zarudelih tresanja.


 POTREBNO JE:


  • 1kg jagoda
  • 1/2 kg šećera
  • 1 limun  (iscedjen sok)


PRIPREMA :


  • Sveže jagode operite i očistite od peteljki. U odgovarajuću posudu redjajte slojevito , red sećera, red jagoda zatim  prelite sokom od jednog limuna.


  • Najbolje je da jagode pripremite uveče, pokrite ih krpom, tako da odstoje cele noci kako bi pustile svoj sok.



  • Jagode kuvajte na jakoj vatri, povremeno kašikom skidajte penu .
  • Kada su provrele jagode smanjite vatru i kuvajte na umerenoj temperaturi.



  • Slatko ne mešajte samo protresite šerpu, jer će tako plod voća ostati ceo.
  •  Kada prodje oko30 do 40minuta proveritie da li vam je slatko gotovo , kašikom malo sipajte gustu tečnost na tacni , ostavite da se ohladi .
  • (ako je kapljica gusta ne razliva se, i teško  pada, onda je gotovo slatko).Tako vam je najbolja provera.



  • Ako slatko kuvate  odjednom u većoj količini oko 2kg jagoda, onda trebate duže kuvati, oko sat vremena, potrebna je i veća šerpa.Jer jagode će se tako jednako rasporediti u većoj posudi neće se nagomilati i gnjecati, brzo će se skuvati slatko kada ima malo lufta u posudi.
  • Posudu sa slatkom sklonite sa vatre, čistu krpu nakvasite vodom , zatim razvucite i pokrijte posudu.
  • Posudu sa slatkom ostavite pokrivenu sa krpom da tako stoji  i potpuno se ohladi .Najboljeje da vam slatko odstoji peko noći .
  • Hladno slatko od jagoda sipajte u čiste i suve tegle, zatvorite ih  hermetickim poklopcem.
  • Slatko od jagoda odložite i ostavite na hladnom mestu, da dočeka zimu...


Napomena :
Slatko od jagoda može te upotrebiti kao preliv za razne kremaste poslastice, torte i kolače .
Slatko od jagoda je  najlepše  ujutru kad se ustanete poslužite se slatkom od jagoda i čašom hladne vode...sa izvora-daje.. .. da vam lepo počne dan.
Ranije su nase bake pravile slatka i čuvale za svoje drage i posebne goste.
Danas  mi se odmah sladimo slatkom dok je još sveže...Da smo zivi i zdravi!
Uzivajte u slatku i sladite se  u slast!
PRIJATNO!



















среда, 5. мај 2021.

USKRŠNJA POGAČA


Slike uslikane ya Uskrs 2020god.

Uskršnja pogača predivnog izgleda i ukusa..krasila je našu prazničnu trpezu..U veliku slast smo je pojeli....

POTREBNO JE:

  • 600g brašna
  • 250ml mleka
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 100ml jogurta
  • 100ml ulja

Priprema:

  • U mlako mleko sipati suvi kvasac, malo šećera i kašiku brašna,ostaviti da malo nadođe.
  • U vanglici ispati nadošli kvasac, so, jogurt, ulje, dodati brašno postepeno i zamesiti testo fino, glatko koje se ne lepi za ruku.
  • Zamešeno testo pokriti pamučnom krpom,ostaviti na toplom da nadođe oko30 minuta.
  • Nadošlo testo isipati na radnu površinu, podeliti na 8 jednakih loptica i jednu veću loptu.
  • Svih 8 loptica razmesiti u fine okrugle jufkice, veću loptu testa razvući oklagijom u krug veličine tepsije.
  • Kalup 26 cm obložiti masnim papirom, u kalup složiti prvu koru razvučeno oklagijom, zatim je nožem zasecite na 8 trougla.
  • Na sredini testa svakog trougla staviti formiranu lopticu .
  • Umućenim žumancetom premazati loptice, krajeve trougla povucite i malo razvucite testo naviše, zatim zalepiti kraj testa za premazanu lopticu.
  • Pogaču pokrijte krpom i ostavite na toplom da naraste oko 30 minuta.
  • Pogaču peći u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko 15minuta, preostalih 15 minuta pecite pogaču pokrivenu papirom.
  • Na kraju kada je gotova pogača , rernu isključiti i ostaviti pogaču da odstoji još 5 minuta.
  • Gotovu pogaču izvaditi iz pleha, uviti je u pamučnoj krpi.Služiti se toplom pogačom uz meze ili uz bilo koje jelo...