Претражи овај блог

понедељак, 7. фебруар 2022.

OBLANDA SA ČOKOLADOM












Brza oblanda, još čokoladna za čokoljupce koji vole čokoladu..
Oblande sa čokoladom se brzo i lako pripremaju za 10 minuta.Izdašna je, ima je puno, pogodna za bilo koje slavlje, za slavsku trpezu je posebno neizbežna..Umesto mlevene plazme , možete  staviti bilo koji drugi mlečni keks.
Oblanda je vrlo ukusna i neodoljiva.
PRIJATNO!


POTREBNO JE:

  • 100g čokolade za kuvanje
  • 300g šećera
  • 250g margarina
  • 300ml mleka
  • 300g mlevene plazme
  • 150g mlevenih oreaha
  • 1 velika oblanda


ČOKOLADNA GLAZURA -

  • 100g ČOKOLADA ZA KUVANJE
  • 1 KAŠIKA ULJA
  • 100ml SLATKE PAVLAKE



ČOKOLADNI FIL:


  1. U odgovarajuću posudu prokuvajte mleko sa šećerom i margarinom.
  2. Provrelom mleku dodajte izlomljenu čokoladu.
  3. Mešajte varjačom sve dok se čokolada ne otopi.
  4. Kada sve zajedno provri dodajte mlevenu plazma keks i mlevene orahe.
  5. Izmešajte izjednačite čokoladnu smesu.
  6. Oblande premažite ravnomerno filom , rukama pritisnite i ostavite da malo odstoje.

 Za čokoladnu glazuru:

Napomena!
Čokoladnu glazuru kada stavite  na oblandu (nećemo se lagati )puno je ukusnija i sočnija za čokoljupce koji vole sa punoo čokolade... a može malo da se premaže čokoladnim filom i pospe sa orasima, i tako je oblanda puno ukiusnija..
Evo recepta a vi uradite uradite po svojoj želji.. ja sam isprobala i puno je ukusna bilo kako da je ukrasite.
  •  Otopite 100g cokolade za kuvanje sa1 kašiku ulja , dodajte100ml slatke pavlake, izmešajte i sjediniti masu.
  • Oblande izvadite iz frižidera, premažite po vrhu sa čokoladnom glazurom.
  • Ostaviti da se glazura čokoadna stegne preko oblande, zatim secite oblande po želji.


NAPOMENA:
Oblande sa čokoladom se brzo i lako pripremaju,oko 10 minuta.Umesto mlevene plazme ,  možete  staviti bilo koji drugi mlečni keks.
Ja sam u ovaj fil dodala  više  mlevene plazme a manje oraha , oblande su bile vrlo ukusne.
PRIJATNO!






















субота, 5. фебруар 2022.

DOMAĆA SAVIJAČA SA SIROM


                  





Najlepša i najukusnija  je domaća pita.. kada sami napravite testo i razvučete kore..Domaća savijača nije komlikovana da se pripremi samo treba volja i eto pite.
Čovek se uči dok je živ pa tako i ja...svaki put kada pripremam domaću pitu učim iznova, za to mi je pita uvek sve lepša i ukusnija.. ..moj je moto nikada ne odustajem..i svi zadovoljni ukusom moje pite..
Uvek zamesim testo za pitu  od 1 kg mekog brašna i napravim pola sa sirom pola sa spanaćem, nekada i sa zeljem kada ga imama jer  obožavamo pitu .


POTREBNO JE:

  • 500g mekog brašna
  • 2 kašike ulja
  • 300ml tople vode 
  • 1 kašičica so
  • par kašika ulja za premazivanje

FIL 
  • 250g  tvrdog sira
  • 2 jaja
  • 200g svinjska mast (otopljena)
PRIPREMA:
  1. U vanglici stavite brašno, u sredini brašna napravite malo udubljenje, sipajte so, ulje, sa toplom vodom zamesite mekano, glatko testo koje se ne lepi za ruke (mesite testo oko10 minuta).
  2. Od zamešenog testa odvojite četiri jednaka delova testa, rukama oblikujte jufkice, malo rastanjite veličine  plitkog tanjira a zatim  premažite uljem .
  3. Pokrijte kesom i krpom i ostavite da odstoje oko 30 minuta.
  4. Na sto raširite stari , pamučni stolnjak, pospite po njemu malo brašna, stavite jufku i malo je oklagijom razvucite a zatim počnite rukama da razvlačite testo u krug , nadlanicama vucite i razvlačite testo ka sebi što tanje kao papir.
  5. Pazite da vam se ne pocepa kora.
  6. Deblje krajeve oko razvučene kore isecite nožem.
  7. Razvijenu koru poprskajte otopljenom svinjskom mašcu.Na kori posipajte pripremljeni fil od izmrvljenog sira sa jajima.
  8. Razvijenu koru pomoću stolnjaka urolajte koru nafilovanu filom u rolnu, složite je u podmazanu tepsiju.Na isti način uradite sa drugim korama.
  9. Zatim kada završite sa razvlačenjem i složite pitu na kraju je poprskajte po vrhu sa otopljenom svinjskom mašću ili uljem.
  10.  Zagrejte rernu na 200c,  pecite pitu oko 30 minuta da blago porumeni.
  11. Kad je pita gotova malo je poprskajte hladnom vodom, pokrite krpom i ostaviti da se malo ohladi.
Savijaču, domaću pitu sa sirom secite na parčad
Pitu služite toplu uz kiselo mleko.
Prijatno!

















уторак, 1. фебруар 2022.

KISELI KUPUS SA SUVIM MESOM





Kiseli kupus sa sa suvim mesom..  staro tradicionalno jelo koje otvara apetit, većinom se kuva i jede zimi..Najviše prija uz vruću proju belog i crnog luka..

POTREBNO JE:

  • 1 veća glavica kiselog kupusa
  • 1komad suvih rebaraca
  • 1 manji komad suvog mesa
  • 1 manji komad suve slaninice
  • 2 do 3 kašike svinjske masti
  • 1 kašika mlevene -slatke paprike
  • biber mleveni
  • biber u zrnu
  • lovorov list

PRIPREMA:
  • Kiseo kupus ako je prekiseo i puno slan oprati pod mlazom vode i isecite ga na krupnije parčadi.
  • Suvo meso, suva rebarca operite, potopiti u vreloj vodi i da malo odstoji, a potom dobro operite, isecite na manje parčadi.

  1. U dubokoj šerpi ili loncu sipajte kašiku svinjske masti i malo premažite posudu.

  1. Kiseo kupus  isečen na krupniju parčad poređajte i složite u šerpi, zatim složite red suvog mesa, rebarca i slaninice zatim red kupusa.Slaganje sastojaka ponovite istim redom,  završite kupusom. i kašikom svinjske masti
  2. Na kraju složen kiseo kupus začinite, dodajte biber mleveni, malo bibera u zrnu, lovorov list, po vrhu pospite mlevenu papriku, dodajte vruću vodu da ogrezne ili do dva prsta ispod složenog kupusa sa mesom u šerpi ili lonca.
    SAVET!
(nemojte preterati sa vodom da nebi kipela  iz posude dok se krčka kupus)
  • Poklopite posudu sa pripremljenim kupusom i mesom, krčkajte  i kuvajte na umerenoj temperaturi oko 3 do 4 h
  • Služite se i uživajte  u tradicionalnom ukusu starog jela naših baka i mama..
Prijatno!














 

четвртак, 27. јануар 2022.

DOMAĆI BUREK SA SIROM OD GOTOVIH KORA





                






:
Domaći burek



Burek sa sirom od gotovih kora je jedna jednostavna verzija dobre pite.Brzo se pravi, odličan je za dobro jutro i vikend kad smo svi tu ili za  večeru.Veoma je ukusan i hrskav. Burek se može   praviti u raznoj varijanti, posan sa pečurkama i prazi-lukom, krompirom ili sa  mesom koji je preukusan.Postupak je isti da se napravi burek,  a nadev kombinovati i dodati po svom izboru i ukusu.Nema ništa lepše nego  kad ste sam svoj majstor domaćeg bureka i kad  zamiriše cela kuća na domaći burek.
Obavezno služiti vruć burek sa kiselim mlekom, jogurtom ili uz kiselu pavlaku.Jer je to najukusniji spoj da se oseti slast i hrskavost bureka.
Prijatno!



POTREBNO JE:


  • 500g gotovih kora
  • 250ml vode ili gazirane vode
  • 100ml ulja
  • 1 kašika svinjske masti
  • 1 kašičica soli
  • 400g punomasnog tvrdog sira


PRIPREMA:

Rernu zagrejati na 200c.
U manju posudu napraviti mešavinu od 250ml gazirane vode, ulja, svinjske masti i zagrejati je na vatri.

Kore odvojiti po3 ako su deblje ili po 4kore ako su tanje, kao meni što su bile tanke pa sam   po 4 kore redjala-


 Izabrati i ostaviti jednu koru koja je debela za kraj da se pokrije ceo burek

Dno tepsije premazati uljem, poredjati po dnu po 3 ili 4 kore tako da krajevi kore vire izvan tepsije
-kao što je na slici, jer tim korama zatvaramo burek na kraju

Drugi deo 4 kora zgužvati i slagati u tepsiji.Dobro poprskati kore mešavinom ulja i vode.
Preko kora staviti polovinu izmrvljenog ili sitnog sira


Ponoviti , opet zgužvati kore, dobro poprskati kore mešavinom ulja, sira
 staviti na kore, zatim opet red preostalih  zgužvanih kora

Kore opet po vrhu porskati mešavinom, malo ostaviti za kraj
Zatim na kraju poklopiti burek po redu sa krajevima koji vire
izvan tepsije


Ceo burek poklopiti i opkružiti jednom korom koju smo ostavili za kraj
Burek na kraju premazati preostalom količinom ulja i vode

Peći u zagrejanoj rerni na 200c oko25- 30 minuta da burek  blago porumeni