Najlepša i najukusnija je domaća pita.. kada sami napravite testo i razvučete kore..Domaća savijača nije komlikovana da se pripremi samo treba volja i eto pite.
Čovek se uči dok je živ pa tako i ja...svaki put kada pripremam domaću pitu učim iznova, za to mi je pita uvek sve lepša i ukusnija.. ..moj je moto nikada ne odustajem..i svi zadovoljni ukusom moje pite..
Uvek zamesim testo za pitu od 1 kg mekog brašna i napravim pola sa sirom pola sa spanaćem, nekada i sa zeljem kada ga imama jer obožavamo pitu .
- 500g mekog brašna
- 2 kašike ulja
- 300ml tople vode
- 1 kašičica so
- par kašika ulja za premazivanje
FIL
- 250g tvrdog sira
- 2 jaja
- 200g svinjska mast (otopljena)
PRIPREMA:
- U vanglici stavite brašno, u sredini brašna napravite malo udubljenje, sipajte so, ulje, sa toplom vodom zamesite mekano, glatko testo koje se ne lepi za ruke (mesite testo oko10 minuta).
- Od zamešenog testa odvojite četiri jednaka delova testa, rukama oblikujte jufkice, malo rastanjite veličine plitkog tanjira a zatim premažite uljem .
- Pokrijte kesom i krpom i ostavite da odstoje oko 30 minuta.
- Na sto raširite stari , pamučni stolnjak, pospite po njemu malo brašna, stavite jufku i malo je oklagijom razvucite a zatim počnite rukama da razvlačite testo u krug , nadlanicama vucite i razvlačite testo ka sebi što tanje kao papir.
- Pazite da vam se ne pocepa kora.
- Deblje krajeve oko razvučene kore isecite nožem.
- Razvijenu koru poprskajte otopljenom svinjskom mašcu.Na kori posipajte pripremljeni fil od izmrvljenog sira sa jajima.
- Razvijenu koru pomoću stolnjaka urolajte koru nafilovanu filom u rolnu, složite je u podmazanu tepsiju.Na isti način uradite sa drugim korama.
- Zatim kada završite sa razvlačenjem i složite pitu na kraju je poprskajte po vrhu sa otopljenom svinjskom mašću ili uljem.
- Zagrejte rernu na 200c, pecite pitu oko 30 minuta da blago porumeni.
- Kad je pita gotova malo je poprskajte hladnom vodom, pokrite krpom i ostaviti da se malo ohladi.
Нема коментара:
Постави коментар