Za ručak na kašiku ..Čorba puna mesa i povrća..
Čuvena starinska čorbica koje su kuvale naše bake.. čorba se pripremi tako što se kuva sa mesom i povrćem, na kraju se zgotivi tankom zapškom i uživa se u njenom božanstvenom ukusu.
Njlepša i najukusnija čorba prava vitaminska bomba..
!Ja ne bih bila ja" da nisam umešala svoje prste i ideje i umešala se kao zaprška u svakoj čorbi i dodala malo novine malo graška, boranije i brokoli sve ostalo je isto kao što je moja baka pripremala čorbu sa mesom i krompirom.
Ps..baka kada je imala koprive ili zelje ona bi to dodala čorbi i čorba bi tada bila naj..naj..mnjam..
(kada se samo setim tog ukusa čorbe iz plehanog tanira na cvetiće u kojem je baka služila čorbu - na uspomenu iz neke banje)
Uživajte i prijatno!
- Pileće meso po svom izboru-ja sam stavila pileća leđa i pileće belo meso
- 1/5l vode
- 1 glavica crnog lukamalo graška-jedna šaka
- malo boranije-isto kao i grašak
- 2do 3 krompira-srednjih
- 2 šargarepe
- 1 mali komad celera
- brokoli -pola buketa
- 1 kašičica suvog biljnog začina
- so
- biber
- suvi peršu
Za zapršku:
- 4 kašike ulja
- 2 kašike brašna
- 1 kašičica mlevene slatke crvene paprike
PRIPREMA ČORBE:
- U većoj posudi-loncu ili šerpi stavite piletinu sa koskom , očišćene cele šargarepe, ceo komad celera, šaku graška i boranije, sitno iseckani crni luk, krompir isečen na sitne komade, nalijte vodom i kuvajte na laganoj vatri, dok meso počne da se odvaja od kosti.
- Kada je meso i povrće kuvano , šerpu sklonite sa vatre i svo meso i celo povrće izvadite i isipajte u veći duboki tanjir.
- Meso kuvano odvojite i iskoščičite od kosti i sitnih koščica, meso malo usitnite, takođe šargarepu i celer isecite sitnije krugove i komadiće .
- Meso i povrće vratite nazad u šerpi sa vodom u kojoj se kuvalo, zatim tada dodajte očišćeni brokoli na male buketiće, kuvajte čorbu još 10 minuta da lagano vri.
- Čorbu začinite i posolite po svom ukusu.
Zaprška:
- Na zagrejanom ulju propržiti brašno i alevu slatku papariku za zapršku i sipajte u čorbu.
- Tako sa zaprženu čorbu kuvajte još oko 10 minuta
- Ako je potrebno dosolite i začinite čorbu, na kraju suvog ili iseckanog svežeg peršuna dodajte u čorbu.
Нема коментара:
Постави коментар