Претражи овај блог

субота, 12. фебруар 2022.

ČORBA SA MESOM I POVBRĆEM












Za ručak na kašiku ..Čorba puna mesa i povrća.. 
Čuvena starinska čorbica koje su kuvale naše bake.. čorba se pripremi tako što se kuva sa mesom i povrćem, na kraju se zgotivi tankom zapškom i uživa se u njenom božanstvenom ukusu.
Njlepša i najukusnija  čorba prava vitaminska bomba..
!Ja ne bih bila ja" da nisam umešala svoje prste i ideje i umešala se kao zaprška u svakoj čorbi i dodala malo novine malo graška, boranije i brokoli sve ostalo je isto kao što je moja baka pripremala čorbu sa mesom i krompirom.
Ps..baka kada je imala koprive ili zelje ona bi to dodala čorbi i čorba bi tada bila naj..naj..mnjam..
(kada se samo setim tog ukusa čorbe iz plehanog tanira na cvetiće u kojem je baka služila čorbu - na uspomenu iz neke banje)
Uživajte i prijatno!

POTREBNO JE:

  • Pileće meso po svom izboru-ja sam stavila pileća leđa i pileće belo meso
  • 1/5l vode
  • 1 glavica crnog lukamalo graška-jedna šaka
  • malo boranije-isto kao i grašak
  • 2do 3 krompira-srednjih
  • 2 šargarepe
  • 1 mali komad celera
  • brokoli -pola buketa 
  • 1 kašičica suvog biljnog začina
  • so
  • biber
  • suvi peršu
Za zapršku:
  • 4 kašike ulja
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašičica mlevene slatke crvene paprike

PRIPREMA ČORBE:

  • U većoj posudi-loncu ili šerpi stavite piletinu sa koskom , očišćene cele šargarepe, ceo komad celera, šaku graška i boranije, sitno iseckani crni luk, krompir isečen na sitne komade, nalijte vodom i kuvajte na laganoj vatri, dok meso  počne da se odvaja od kosti.

  • Kada je meso i povrće kuvano , šerpu sklonite sa vatre i svo meso i celo povrće izvadite i isipajte u veći duboki tanjir.

  • Meso kuvano odvojite i iskoščičite od kosti i sitnih koščica, meso malo usitnite, takođe šargarepu i celer isecite  sitnije krugove i komadiće .

  • Meso i povrće vratite nazad u šerpi sa vodom u kojoj se kuvalo, zatim tada dodajte očišćeni brokoli na male buketiće, kuvajte čorbu još 10 minuta da lagano vri.

  • Čorbu začinite i posolite po svom ukusu.

Zaprška:
  • Na zagrejanom ulju propržiti brašno i alevu slatku papariku za zapršku i sipajte u čorbu.
  • Tako sa zaprženu čorbu kuvajte još oko 10 minuta
  • Ako je potrebno dosolite i začinite čorbu, na kraju  suvog  ili iseckanog svežeg peršuna dodajte u čorbu.





 

Нема коментара:

Постави коментар