Претражи овај блог

среда, 31. август 2022.

JAFA KOLAČ

  



POTREBNO JE:
Za :2x kore
2 jaja
12 kašika šećera
12 kašika mleka
12 kašika ulja
12 kašika brašna
1/2kesice praška za pecivo

Preliv za kore

200g šećera
200ml vode
Fil:
1narandža smrznuta
5 kašika džema od kajsije

Čokoladna glazura
100g ćokolade za kuvanje
2 kašike ulja
2 kašike mleka
2 kašike šečera


PIPREMANJE KORE

Umutiti penasto belanca uz postepeno dodavanjem šećera, zatim lagano dodati žumanac
 po žumanac.
Umućenoj penastoj masi dodati prosejano brašno umšsano sa praškom za pecivo,zatim
 dodati ulje i mleko.Promešati masu i sipati u pravougaonom plehu koji je oblozen masnim papirom.
Koru peci uzagrejanoj rerni na 200c oko 20 minuta. 
Postupak ponoviti za drugu koru.

Jednu koru vratiti na tacnu, a drugu izmrviti za fil.

PRIPREMA FILA:
Na laganoj vatri u manjoj posudi ušpinovati šecer i vodu.
U posudu izrendati smrznutu narandzu,dodati izmrvljeni drugi deo kore,sa 5 kašika
 dzema od kajsija, sve to preliti sa ušpinovanim šećerom.
Promešati smesu da se lepo sve izjednaci.Preko prvi deo kore ravnomerno premazati fil.
Kolač ostaviti da se ohladi i stegne.
Za glazuru od čokolade otopiti na laganoj vatri čokoladu sa šećerom, mlekom i uljem,
mešati neprestano sve dok se ne dobije homogena glatka masa.
Preko hladnog kolča preliti glazuru od čokolade.
Jafa kolač ostaviti u frizideru da se ohladi i stegne.


NAPOMENA!
Kora je pecena iz jednog puta, meni je bilo lakse da koru ispecem odjednom i podelim je.
Dodala sam dve pomarandze smrznute,stim sam povecala filnu masu,koj je odlicna i vise socnija.
Od kada imam ovaj recept, uvek u zamrzivacu imam po neku zamrznutu pomarandzu. Ko zna kad ce zatrebati, jer sinu je omiljeni kolac i trazi da je stalno pravim.
Kolac sluziti hladan,jer tako se oseti miris narandze sa cokoladnim prelivom i ukusom prave jafe.
PRIJATNO!












субота, 23. јул 2022.

PROKUPAČKI VOĆNI KOLAČ








kolač pripremljen u letnjoj varijanti od sezonskog voća -breskve




Kolač pripremljen u jesenjoj varijanti od sezonskog voća-jabuke, dunje, banane...









Jednostavan voćni kolač, laganog ukusa koji prija leti i zimi.
Bilo koje voće da se u kolaču doda može samo njegov ukus da poboljša i da se uživa i sladi u njegovom kremastom užitku..

POTREBNO:

ZA KORU:
  • 2 JAJA
  • 10 KAŠIKA ŠEĆERA
  • 10 KAŠIKA MLEKA
  • 8 KAŠIKA BRAŠNA
  • 4 KAŠIKE GRIZA
  • 2 KAŠIKE KAKAO
  • 10 KAŠIKA ULJA
  • 1 KESICE PRAŠKA ZA  PECIVO


FIL:
  • 1l MLEKA
  • 1 KESICA PUDINGA OD VANILE
  • 6 KAŠIKA BRAŠNA
  • 4 KAŠIKE GUSTINA
  • 15 KAŠIKA ŠEĆERA
  • 250g MARGARINA


JOŠ..
  • 3BRESKVE- kada je leto, a može bilo koje drugo voće
  • 3 BANANE
  • 2 JABUKE
  • 1 DUNJA
  • 250ml VODE
  • 100g ŠEĆERA


 DEKORACIJA KOLAČA


  • 100g ŠLAG KREMA
  • 100ml GAZIRANE VODE
  • 50g RENDANE ČOKOLADE

PRIREMA:


Za koru:
U kolač staviti sezonsko voće po želji: Breskve ili Banane, Jabuke, Dunje
Pripremiti voće

  1. Voće oljuštiti i iseći na tanje kriške pa na kockice.
  2. U manjoj šerpici skuvati voće sa 250ml vode , 100g šećera.  (breskve, jabuke i dunje moraju se malo kuvati dok voće ne omeksa)Ostaviti voće sa strane da se ohladi.
  3. U posebnom sudu razdvojiti belanca od žumanaca.
  4. Posebno umutiti belanca sa prstohvatom soli, te dodati šećer i  umutiti belanca u čvrst sneg.
  5. U penastu masu od belanaca dodati žumanca, mutiti mikserom sve dok se masa ne udvostruči.
  6. Umucenoj masi dodati pomešane suve sastojke, brašno, pecivo, griz i kakao.Zatim dodati ulje i mleko.
  7. Varjačom lagano izmešati smesu i sjediniti.
  8. Pripremljenu smesu za koru isipati u pravougaoni kalup veličine prečnika 24x30cm.
  9. Koru peći u zagrejanoj rerni na 200c oko 20minuta.
  10. Gotovu koru izvaditi iz rerne,voće procediti i odvojiti  slatki preliv .


  • Vruću koru preliti hladni prelivom.



  •  Skuvati fil .
  • Na vatri staviti posudu sa 800ml mleka, 15 kašike šećera, da provri, a zatim dodati 250g margarina, mešati neprestano dok se šećer i margarin  ne otope.


  • U 200ml odvojenog mleka razmutiti 1 kesicu pudinga od vanile sa 6 kašika brasna, 4 kasika gustina.
  • Varjačom umešati mešavinu u provrelo  mleko.Mešati neprestano sve dok se masa ne ukuva i postane gusta.


  • Na natopljenu koru slatkim prelivom isipati polovinu fila, poredjati skuvano procedjeno voće i kolutove banane.Zatim premazati ravnomerno fil preko voća
  • Kalup sa kolačem ostaviti u frižideru da se ohladi.


  • Umutiti šlag sa gaziranom vodom . 
  • Hladan kolač ukrasiti šlagom i rendanom čokoladom
  • Gotov voćni kolač ostaviti na hladnom.

😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋👧👦
Kolač koji je svojim kremastim ukusom i izgledom osvojio decu i ceo grad, pa je zato dobio ime "Prokupački kolač"
Posle dug niz godina napravila sam kolač i pokazala ćerki ...pitala sam je..  sta misliš koje je ovo kolač, ona je samo pogledala i malo probala kolač.. odgovorila je kao iz topa " Prokupački kolač". Iznenadio me njen odgovor, kažem pa kako znaš nisam ga dugo pravila, ona je odgovorila
 " mama kako da zaboravim ukus tog kolača koji sam obožavala i seća me na detinjstvo.."
Ja se baš isto sećam kada se recept  pojavio, bio je hit među domaćicama, i za mene takođe bio novi slatki izazov.Bili smo oduševljene ukusom i izgledom kolača, koji je bio kremast, sočan sa puno voća.Deca su obožavala ovaj kolač, kolač je od tada bio učestala poslastica jer su deca trazila  da ga često pravim..Htela sam da kolač  napravim i podsetim decu na hjihovo detinjstvo.  Kolač malo sam izmenila i korigovala po mom ukusu.
U kori  dodala sam kakao,  banane i dunju, i ukrasila sa čokoladom. . Izgled je lepši a ukus još boljii i socniji.Da dodam neku rečenicu, kolač sam opet  pravila samo sada sa breskvama ...ukus je fantastičan...

PRIJATNO!


Na fil je poređano jabuke , dunja i banane












уторак, 12. јул 2022.

PITA ZA GIROS










 AROMATIČNA PITA ZA GIROS

POTREBNO JE:

400g brašna
1/2 kesica suvog kvasca
100ml mleka
100m vode
1kašičica šećera
1 kašičica soi
1 kašika suvog začina majčine dušice-ako ne volite ne mora
2 kašike maslinovog ulja

PRIPREMA :

U maloj posudi aktivirati kvasac, sipati toplo mleko, vodu i šećer.Promešati kvasac i ostaviti na toplom da nadodje
U vanglicu za mešenje testa sipati brašno, suvi začin majčine dušice, kašičicu soli i  maslinovo ulje
Nadošlim kvascem zamesiti testo, ako je testo lepljivo dodati brašno po potrebi . Mesiti testo sve dok nije lepljivo i ne lepi se  za ruku.
Zamešeno testo pokriti krpom i ostaviti na toplom da narasta oko 30minuta
Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenoj radnoj površini , razmesiti testo i podeliti ga na 10 jednakih loptica
Svaku lopticu premazati  ujem i ostaviti da odstoji i narasta još10 minita
Tiganj  staviti da se dobro zagrejati na vatri
 Svaku lopticu oklagijom razvući veličine tanjira, staviti je u vruć tiganj i peći je sa oko 3 minita sa jedne strane pa okrenuti drugu staranu
Postupak ponoviti sa ostalim lopticama od testa.
Koru pite kako se ispeče odmah stavljati u plastičnoj kesici i uviti je da bi bila topla i mekana.





SLIKA -- AROMATIČNA PITA ZA GIROS--kora je tanja, mirišljava i puno ukusna













 MEKANA PITA  ZA GIROS
POTREBNO JE:



400g brašna
250ml mlakog mleka
1/2 kocke svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
1/2 kesic epraška za pecivo
3 kašike ulja

PRIPREMA:
 U maloj činiji  u toplom mleku aktivirati  kvasac i šećer.
U posudi za testo sipati aktivirani kvasac, dodati prosejano brašno izmešano sa praškom za pecivo i kašičicom soli.
Rukom zamesiti testo, ako se pri mešenju testo lepi za ruku dodati malo brašna i umesiti testo koje se ne lepi za ruku
Zamešeno testo pokriti krpom i ostaviti na toplom mestu da  naraste i  udvostruči masu.
Naraslo testo preručiti na radnoj površini , premesiti  i podeliti na 10 jednakih loptica
Svaku formiranu lopticu premazati uljem i ostaviti jo10 minuta da odstoji da malo narastu.
Na radnoj površini oklagijom razvući lopticu od testa veličine plitkog tanjira
Tiganj zagrejati bez ulja pa peći razvučeno testo , oko 3 minuta je dovoljno peći  sa jedne starne okrenuti sa druge strane.
Pečene pita giros odmah pokriti ili uviti u plastičnoj kesi kako bi što duže ostale mekanei elastične.


SLIKA--OVAKO IZGLEDA MEKANA PITA ZA GIROS--kora je malo deblja , mekana i ukusna

CACIKI SALATA I GIROS IZ RERNE

   



POTREBNI SASTOJCI :

Za:
Aomatična Caciki salata


  • 2 krastavca
  • 400ml gustog jogurta
  • 100ml kisele pavlake
  • 2 čena belog luka
  • 2 grančice peršuna
  • Mirodjija seckana
  • 1 kašičica origano
  • 1/2 ocedjenog limuna
  • So po ukusu


Marinada za meso sa začinima

  • 1kg-2 kg svinjskog mesa od buta- junetina, piletina jagnjetina -po svom ukusu
  •  So 
  • Biber
  • 2 kašike senfa
  • 1 kašika mlevene slatke paprike
  • 3 kašike origano začina
  • Jedna grančica ruzmarina
  • 200ml maslinovog devičanskog ulja
  • 3 čena belog luka

Priprema:

Aromatična -Tzatziki salata - ili - Caciki salataDan ranije, kao i meso pripremiti Cicaki aromatičnu salatu, da se ukusi sjedine da salata ima onaj svoj šmek..

  1. Predhodno krastavac ogulite i narendajte  na sitnije  rende.
  2. Krastavac posolite i ostavite da odstoji 20 minuta, zatim rukama dobro procedite od viška vode.
  3. U činiju za salatu kašikom izmešajte krastavac, jogurt, kiselu pavlaku, sitno naseckani beo luk, sitno naseckani  sveži peršun, dodati maslinovo ulje i iscedjen limunov sok.
  4. Salatu pripremljenu ostavite u frižideru da se dobro ohladi pre služenja.


Potrebno je:
Za prilog je potrebno povrće

  • Naseckani paradajz 1-2 komada
  • Krastavac narezan na komadiće
  • Naseskani crni luk na rebarca
  • 1kg krompira za pomfrit ili ispržiti 1/2 kg smrznutog krompira za pomfrit
  • ulje za pržnje
  • Majonez po želji
  • Kečap po želji

PRIPREMA MESO U MARINADI
  • Dan ranije pripremite meso u marinadi sa začinima.
  •  Meso za marinadu stavite u komadu ili malo deblje šnicle.
  • U većem sudu dodajte sve suve začine, grančicu ruzmarina, senf i maslinovo ulje,kašikom sve izmešajte.
  • Meso u komadu ili svako  parče na šnicle premazati pripremljenom marinadom, ja sam dodala nekoliko kremenadli.Kremenadle sam zasekla malo ivice sa strane kao što je na slici.
  • Meso marinirano složitie u istom sudu, pokrijte providnom folijom i ostaviti preko noći da odstoji u  marinadi.
  • Tako marinirano meso ostaviti da odstoji preko noći
  • Meso što je duže u marinadi, poprimiće  začine i biće mekanije
  • Pleh od šporeta stavite u rernu na 200c stepeni da se dobro zagreje.
  • Zagrejani pleh izvadite iz šporeta, po dnu pleha poredjajte meso iz marinade.
  • Zatim pleh staviti što bliže gornjim grejačima , peći na 200c stepeni ok 40 minuta.
  • Pečeno meso izvadite iz rerne, malo ohladite,zatim oštrim nožem isecite meso na sitnije i tanje parčiće ili šnite
  • Na pola pečenja pleh sa mesom izvadite iz rerne okrenite drugu stranu mesa da se dopeče.
  • Odmah toplo servirajte na pitu za giros, dodatjte priloge po svom ukusu 
  • Stavite na tanjiru suvu pitu za giros, poredjajte komadiće mesa po izboru, dodajte malo crnog luka na rebarca,malo krastavaca na komade, malo paradajza na komade, vrući pomfrit, majonez i na kraju aromatičnu salatu Caciki ili kako je Grci zovu "Tzatziki" salata.
  • Giros uviti ili urolati u pitu, tortilju i služiti se.
Prijatno!

SAVET!

Sve sastojke za  giros može se ranije pripremiti kako bi se lakše napravio giros.
Salata Caciki dan ranije pripremite, jer je lepša, ukusnija kada ostoji ima gustinu i fantastičanu aromu.
Meso takodje dan ranije marinirajte i pripremite
Pitu za giros  ranije umesite i ispecite,  možete tople pite zamrznuti u zamrzivaču, kada je potrebno izvadite ranije da se odmrznu pa ih malo podgrejte kada vam bude ostali prilog gotov.

NAPOMENA!
Giros da bi bio uksniji i podsećao ukusom kao da ga jedete u Grčkoj, meso treba biti vruće,  a pomfrit, i prilog sveže pripremljeni.
Krompir za pomfrit ispekla  sam u istom plehu u rerni gde se peklo meso na malo masnoće, na oko 20 minuta  na 200c stepeni.
PRIJATNO!