"Moji slavski kolači za krsnu slavu Sveti Vrači"
Meni je najlepše doba godine kada nam slave dođu i kad je kuća ispunjena mirisima slatkiša i slaniša, a naša slavska trpeza sva se šareni od raznih đakonija na njoj.
Za krsnu slavu je običaj i tradicija da najlepše trenutke podelimo sa svojom porodicom i dragim prijateljima... posebno vole i jedva čekaju da se na stolu postave razni kolači...Svaka domaćica voli da se pokaže i pohvali svojim umećem u pravljenju kolača.Tako sam i ja ove godine malo više kolača napravila od prošle godine.Tako svaki put malo promenim u odabiru kolača za slavu...Na listu slavskih kolača bilo je 9. vrsta koje sam napravila ove godine. Kolači se ne peku, brzo i lako se naprave, veomaaa su ukusniii...
Na primer to su razne čokoladne bombice, bajadere, grilijaš štanglice,čuvene breskvice, rolati od oblandi, rafaelo bombice,to je kolač bez kog se ne može zamisliti slavski tanjir sa kolačima... Nastavak ostalih recepta za druge kolače u drugom postu..
- DOMAĆE RAFAELO BOMBICE -mrsne
- ROLAT SA KREM BANANICAMA- posno
- ČOKO ROLAT SA KREM BANANICAMA- posno
- OBLANDE GRILIJAŠ ŠTANGLICE -posno - mrsne
- PIJANE RUM ŠTANGLICE - mrsne
,
DOMAĆE RAFAELO BOMBICE
DOMAĆE RAFAELO BOMBICE
Potrebno je:
- 400g šećera
- 100ml vode
- 250g margarina
- 400g mleko u prahu
- 300g kokosovo brašno
Priprema:
- 400g šećera ušpinovati sa 100ml vode.Kuvati šerbet da malo vri , zatim dodati jedan margarin.Mešati na tihoj vatri dok se margarin ne otopi.
- Šerpicu sa ušpinovanim šećrom i otopljenim margarinom skloniti sa vatre da se ohladi.Zatim dodati 400g mleko u prahu, i kesicu kokos brašna.
- Varjačom izmešati i sjediniti smesu. Pripremljenu smesu ostaviti na hladnom u frižideru da se dobro ohladi i stegne.
- Od hladne smese napraviti bombice iste veličine pa ih uvaljati u ostatak kokos brašna.
- U sredini bombice rafaela možete staviti po želji, pečeni lešnik. orah ili šarene žele bombone.
ROLAT SA KREM BANANICAMA-POSNO -ČOKO ROLATSA KREM BANANICAMA
POTREBNO JE:
2 lista od oblande-velike
350ml vode
400g šećera
250g margarina
400g mlevenog keksa-posnog
100g kokosa
100g mlevenih oraha
10 krem bananica
PRIPREMA:
- Od velikih oblandi odvojiti dva lista, krpe dve nakvasiti vodom pa pokriti listove oblandi da omeknu, kako bi se lakše uvile u rolat.
- Na vatri staviti posudu sa vodom i šećerom da provri i otopi se šećer, zatim dodati omekšali margarin da se i on sasvim otopi.
- Posudu skloniti sa vatre pa dodati ostale sastojke.
- Smesu vrelu odmah podeliti nadva jednaka dela.U jedan deo smese dodati 2 kašike kakaa, a druga smesa ostaje ista.
- Na omekšali list oblandi filovati jedan deo svetliji , po njemu poređati krem bananice.
- Zatim uviti u rolat sa sve krpom.
- Tako isto uraditi sa tamnijom smesom, nafilovati list omekšale oblande pa uviti u rolat.
- Rolate zatim uviti u prozirnu foliju i odložiti ih na hladnom da se ohlade i stegnu.Hladne rolate seći na jednake šnite.
Napomena!
Rolati mogu da što duže stoje kada se zamrznu u zamrzivaču ili na hladnom mestu do posluženja...
Rolati su izdašni, za posne dane slatko zadovoljstvo da se zasladite..
OBLANDE GRILIJAŠ ŠTANGLICE.-mrsne
Potrebno je:
- 20 kašika mleka
- 250g margarina
- 250g šećera
- 100g čokolade menaž
- 150 g seckanih oraha
- 100g mlevenih oraha
- 300g mlevenog keksa-mlečnog keksa
- 2 lista velikih oblandi
OBLANDE GRILIJAŠ ŠTANGLICE-posne
- 20 kašike vode
- 200g margarina
- 250g šećera
- 100g čokolade menaž
- 150g seckanih lešnika
- 100g mlevenih lešnika
- 300g posnog keksa
- 3velikih lista oblandi
PRIPREMA- mrsne grilijaš oblandi--
- Na laganoj vatri staviti posudu sa mlekom i šećerom.
- Kuvati dok se ćećer skroz ne otopi, zatim dodati margarin iseckan na komadiće.
- Mešati varjačom dok se sav ne otopi.
- Zatim odati sastojke redom, čokoladu izlomljenu na komadiće, mešatina vatri da se otopi.
- Posudu skloniti sa vatre, umešati seckane i mlevene orahe i mleveni keks.
- Smesu dobro izjednačiti , ako je smesa malo ređa dodati još malo keksa, opet dobro izmešati.
- Na tacni za torte ili većem plehu od šporeta okrenutim naopako staviti jedan list oblande.
- Na list oblande premazati ceo fil(ne mazati fil na list oblande skroz do kraja) , zatim preko fila staviti drugi list oblandi.
- Rukama pritisnuti dobro da se list oblande dobro spoji sa filom
- Oblande ostaviti da se malo ohlade i fil dobro stegne.Kada se fil dobro stego, tada preko oblandi staviti i pritisnuti težim predmetom.
PRIPREMA-posne grilijaš oblandi--
- Kod pripremanje posne grilijaš oblandi, postupak je isti upripremanju fila, samo u filovanju listova oblandi je malo drugačiji.
- Fil kada je gotov sa pripremom , na tacni staviti jedan veći list oblande premazati polovinu fila preko lista oblandi.Fil ne mazati do kraja ivice lista oblande.
- Zatim odmah preko staviti drugi list oblande, opet ravnomerno premazati list oblande sa ostatkom fila, preko opet list od oblandi.
- Kada se oblanda ohladila i fil dobro stego tada oblandu pritisnuti težim predmetom .
POTREBNO JE:
- 2 lista blande-male
- 4 kašike meda
- 300g šećera
- 250g maragarina
- 200g mlevenih oraha
- 200g mlevenog keksa-posnog
Priprema
- U posudu na laganoj vatri otopiti šećer da se napravi tečni karamel
- Zatim dodati sve sastojke redom, med,margarin mešati da se otopi, mlevene orahe, mleveni keks.
- Kašikom masu izmešati i izjednačiti.
- Na tacni staviti list oblande, topao fil premazati ravnomerno preko lista oblande , odmah preko fila staviti drugi list oblande.
Napomena-Kada se fil u oblandi ohladi i stegne tada je pritisnuti sa nekim težim predmetom
.
PIJANE RUM ŠTANGLE
- 200g šećera u prahu
- 250g margarina
- 250g mlevenih oraha
- 100 seckanih prepečenih oraha
- 200g mlevenog keksa
- 4 kašike kakaa
- 4kašike ruma
- 2 jaja
GLAZURA:
- 200g čokolade
- 3 kašike ulja
Priprema.
Na laganoj vatri otopiti margarin, zatim dodati šećer u prahu.
Kašikom promešati te skloniti posudu sa vatre, dodati,mlevene orahe,seckane orahe,mlevenog keksa, kakaa i ruma.
Kašikom masu izmešati da se sjedini , ostaviti da se ohladi.
Zatim dodati dva jaja jedno po jedno sa 4 kašike meda
Kalup 20x24cm, dno premazati uljem, masu izručiti , Masu po površini rukom utapkati i ravnomerno je poravnati.
Pripremiti čokoladnu glazuru, čokoladu na tihoj vatri otopiti sa uljem.
Ostaviti kolač da se ohladi a zatim hladan kolač iseći na jednake kocke.
Kocke preliti sa čokoladnom glazurom
Napomena:
Rum štanglice su fine i aromatične, ko voli aromu ruma biće oduševljen kolačom..Kolač se pojede u jednom dahu...
Kolač sam radila po recepturi -
Kuhinjica-mignone.blogspot.com-RUM KOCKE
Ja sam kolač isekla na štanglice kao bajadere,