Najlepši doručak za Uskrs uz kravaje sa pečenim jajima...
..Ps...Moja najdraža fotografija sa unukom Vasilijem za Uskrs!Voli te baka punooo!
Recept za kravaje zapamtila sam od baba Divne.
Baba Divna bi na Uskršnje jutro umesila obično testo kao za hleb,od njega bi odvajala komade testa, rukama pravila kravaje, na kravaje u testu je stavljala po jaje..Tako nas baba Divna darivala za Uskršnji doručak...To je običaj i tradicija na jugu Srbije u mom selu za Uskrs, mislim da i danas poštuju taj običaj. Za dečicu je prava radost Uskršnje jaje sa kravajem..💐🌻🌺
Tako sam ja sa svojim unukom Vasilijem i porodicom nastavila Uskršnji običaj i darivala im za doručak kravajčiće sa pečenim jajima..Vasa je prošlog Uskrsa bio mala beba, nije mogao to da jede, sada ove godine Vasa sigurno će se obradovati mom poklonu..
Kravaje služiti uz Uskršnji doručak....
Potrebno je :
- 600g brašna
- 1/2 kocke svežeg kvasca
- 1kašičica soli
- 300-350ml voda
- 5svežih jaja
Priprema:
- U mlaku vodu staviti kvasac i šećer da malo nadođe.
- U vanglicu sipati brašno , u sredini brašna napraviti udubljenje, dodati so isipati nadošli kvasac i zamesiti fino testo koje se ne lepi .
- Zamešeno testo pokriti krpom, ostaviti 30 minuta da odmara i narasta.
- Jaja dobro oprati, i obrisati .
- Nadošlo testo podeliti na pet jednakih delova.
- Svaki deo testa rukama oblikovati u jufku kravaja.
- Tepsiju premazati uljem ili svinjskom mašću.
- Pripremljene kravaje složiti u tepsiju, na sredinu testa kravaja staviti jaje(malo ga rukom utisnuti u testu.
- Kravaje pokriti krpom i ostaviti 30 minuta da narastaju.
- Zagrejati rernu na 200stepeni, kravaje sa jajima peći oko30 minuta da blago porumene.
- Gotove kravaje izvaditi iz rerne, pokriti krpom da se malo ohlade.
Kravaje sa jajima služiti uz Uskršnji doručak, darivati kravajem svakog člana porodiće a posebno decu...