SELJACKA GIBANICA OD KISELOG TESTA
POTREBNO JE:
250g INTEGRALNOG BRASNA
250BELOG MEKOG BRASNA
3 KASIKE ULJA
200ml TOPLE VODE
20g SVEZEG KVASCA
SO
PREMAZ ZA JUFKICE
200 g masti
NADEV ZA GIBANICU
200G TVRDOG SIRA
2 JAJA
PRIPREMA:
U posudu sa toplom vodom razmutiti svezi kvasac i malo brasna i ostaviti sa strane
da naraste kvasac
Uvanglicu za mesenje testa staviti brasno, so i ulje.
Zamesiti brasno nadoslim kvascem
Zamesiti testo u vanglici, mesiti rukom sve dok testo ne postane glatko i ne
lepi se za ruku.
Zameseno testo pokriti krpom i ostaviti da naraste i udvostuci.
Dok testo naraste pripremiti premaz i nadev za gibanicu .Na tihoj vatri otopiti
svinjsku mast.
U manju posudu viljuskom izgnjeciti sira, i izmesati sa jajima.
Pripremiti tepsiju velicine 26cm podmazati je sa svinjskom mascu.
Od uskisnulog i naraslog testa rukama kidati male valjuske od testa,
velicine mandarine.
Rukama testo razvuci velicine dlana, provuci testo kroz toplu otopljenu mast, vratiti
na svoj dlan, staviti fil od sira jednu kasicu, saviti i skupiti testo sa svih strana u malu jufkicu.
Jufkicu uvijenu sa sirom poloziti u podmazanu tepsiju, skupljeni deo testa poloziti na dno
tepsije, tako na isti nacin uraditi sa ostalim testom sve dok ima testa u vanglici.
Gibanicu ostaviti na toplom da naraste, za to vreme zagrejati rernu na 200c.
Naraslu gibanicu izbockati viljuskom, peci u zagrejanoj rerni 45minuta, sve dok
blago ne porumeni i ne poprimi zlatno zutu boju.
Pecenu gibanicu izvaditi iz rerne, pokriti krpom da se malo prohladi.
Sluziti gibanicu toplu sa domacim kiselim mlekom.
NAPOMENA!
Gibanica ili pita je po starom tradicionalnom receptu moje bake. Secam se njene
pite, njen ukus i miris koji se sirio kroz celu carsiju.Tako nas je mamila i pozivala da
se okupimo oko stola.
Cesto je pravim za svoju porodicu, jel nema nista lepse i ukusnije kao
stoje ova gibanica , jos kad je vruca.Sa kiselim mlekom je pun pogodak
i ispunjene za nepca i dusu!
PRIJATNO!
Нема коментара:
Постави коментар