Torta je famoznog ukusa ....ne možeš ostati ravnodušan.....
POTREBNI SASTOJCI:
Originalni recept
Za jednu koru -4x
6 belanca
prstohvat soli
12 kašika šećera
2 kašike kakaa
2 kašike prezli
Čokoladni fil:
24 žumanaca
20 kašika šećera
100g kakaa
2 kesice pudinga od čokolade
1l mleka
400g čokolade za kuvanje
375g margarina
Fil od malina:
800g maline
600ml vode
15 kašike šećera
2 kesice želatina- od po 10g
2 kesice pudinga od malina
Čokoladna glazura:
200g čokolade
6 kašike uja
Priprema:
Kako bi vam bilo lakše da pripremite kore za tortu prvo uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni .
Pleh od šporeta obložite masnim papirom za pečenje.
Belancima dodajte prstohvat soli, umutite ih mikserom, zatim postepeno dodajte šećer kašiku po kašiku i umutite ih u čvrst sneg.
Umućenom snegu od belnaca dodajte kakao, prezle, špatulom izmešajte da se masa lepo sjedini.
Pripremljenu masu ravnomerno rasporedite na pripremljeni pleh.
Kore pecite na 200c stepeni oko 15-20minuta.
Postupak je isti za ostale kore--ispecite ukupno četiri kore.
Fil čokoladni:
Umutite 24 žumanca sa 20 kašika šećera, dodajte 100g kakaa, 2 kesice pudinga od čokolade, malo mleka , špatulom promešajte i izjednačite masu.
Preostalo mleko stavite u šerpu na šporet da provri.
U provrelo mleko sipajte umućenu masu od žumanaca, kuvajte i neprekidno mešajte varjačom dok se ne zgusne.
Zatim izlomite čokoladu na komadiće, dodajte u vrelu masu, mešajte varjačom sve dok se čokolada ne otopi i sjedini sa masom.
Fil sklonite sa vatre da se ohladi, pokrijte fil providnom folijom da se ne stvori korica.
U ohladjeni fil dodajte omekšali margarin ili maslac, umutite mikserom i sjediniti masu.
Fil od maline:
Posudu sa 800g maline i 200g šećera i 200ml vode stavite na šporetu na vatri da proključaju.
U malu posudu sipati 200ml vode i 2 kesice želatina.Ostavite da nabubri.
Puding od malina rastvorite u preostalih 200ml vode, Nabubreli želatin dodajte u vrele maline, mešajte varjačom.Kada seželatin otopi dodajte razmućeni puding od maline sa vodom.
Kuvajte i mešajte varjačom nekoliko minuta da se fil zgusne.
Fil od maline ostavite da se ohladi, ali ne potpuno hladan. Fil bi trebao biti mlak kada se premazuje na torti.
Finalni postupak:
Čokoladni fil podelite u činije na tri jednaka dela
Fil od maline podelite u činije na tri jednaka dela
Koru složite na tacnu, premažite jednim delom fila od čokolade, preko premažite fil od maline, zatim opet kora-fil od čokolade-fil od maline-
kora-fil od čokolade-fil od maline
Na kraju složite četvrtu koru , malo fila čokoladnog ostavite i premažite celu tortu.
Glazura od čokolade:
Za glazuru od čokolade na pari istopite 200g čokolade sa 6 kašika ulja.
Promešajte i sjedinite u finu glatku masu .
Glazuru prelijte preko cele torte.
Tortu ostavite na hladnom da se ohladi i stegne.
Savet:
Ako vam se čini-- daje torta velika po veličini sastojaka ,tortu možete praviti od polovine sastojaka.
Ja sam takodje sastojke za tortu podelila, pravila sam 2 kore od po 6 belanaca.
Kore sam pekla u dva četvrtasta pleha od šporeta.
Kore sam isekla na pola - uzduž i dobila 4 koreice za tortu.
Ali verujte mi na reč torta je tako dobra kremasta , sa puno čokoladnog krema i maline..Oduševiće vas njen famozni ukus, jer nestane brzo sa tanjira i traži se jedno parče više.
Predlažem za razna slavlja i rodjendane tortu pravite po origonalnoj veličini..
Najbolje je da tortu napravite dan ranije, da se ostavi preko noći u frižideru da se sjedine ukuse.
Prijatno!