Претражи овај блог

среда, 6. децембар 2017.

PRAVE DOMAĆE LEPINJE



 PRAVE DOMAĆE LEPINJE 








Prave domaće lepinje koje mirišu na domaći hleb .Lepinje mogu se služiti uz  roštilj meso, uz  dobro meze, kao sendviči za gurmane prave.Duplu meru obavezno preporučujem jer nestanu za tren dok su još topli.
Prijatno!

POTREBNO JE:

600g MEKOG BRAŠNA
300ml MLAKE VODE
6 KAŠIKE ULJA
1 KAŠIČICA SOLI
1 KAŠIČICA ŠEĆERA
1 KESICA SUVOG KVASCA ili svežeg kvasca oko- 40g


PRIPREMA:
Pripremiti kvasac da naraste. U malu posudu razmutiti 200ml tople vode, kvasac, šećer i kašičicu brašna i ostaviti da naraste.

U vanglicu za mešenje testa sjediniti brašno i so. U sredini brašna napraviti malo udubljenje i u njega sipati ulje i nadošli kvasac.

Zamesiti rukom testo uz povremeno dodavanje preostale tople vode.Zamešeno testo pokriti krpom i ostaviti 30 minuta na toplom da naraste i udvostruči se .

Na radnoj pobrašnjanoj površini izručiti testo i razraditi ga. Testo podeliti na 6 loptica.
Od svakog dela testa napraviti lopticu.Rukama razvući testo oko 1/5cm debljine.

Rernu predhodno zagrejati na 220c, odmah staviti prazan pleh da se zajedno sa rernom zagreju.
Zatim za to vreme na masnom pobrašnjanom papiru poredjati pripremljene  lepinje.

Kada se rerna zagrejala smanjiti je na 200c, zagrejani pleh izvaditi i odmah preneti papir sa lepinjama u pleh.

Lepinje peći na 200c oko 15 minuta.Pečene lepinje izvaditi i poprskati vodom . Pokriti ih krpom i ostaviti da se malo ohlade.










субота, 25. новембар 2017.

TARTUF TORTA

 TARTUF TORTA



Čokoladna eksplozija za obožavaoce čokolade-TARTUF TORTA
Tartuf torta za poseban dan i rodjendan mom sinu  Prava čokoladna bomba sa malinom koja se prožima kroz čokoladu i daje jednu posebnu notu čarobnog bago kiselkastog ukusa.Tražila sam po internetu tortu  sa puno čokolade, naišla sam na  tartuf tortu, koja me je me je  na prvi pogled očarala kakoje izgledala na slici.Pronašla sam recept za tortu  na blogu kod ( Marine-Marinastaste.blogspot.rs.) želim ovom prilikom da joj se zahvalim na divnoj torti i receptu.Veoma je laka da se napravi, a rezultat ukusa  je fantastičan.Recept je isti samo što sam ja pravila koru kao i Marina od polovinu sastojaka a fil je celokupan.Probajte obavezno Tartuf tortu da  napravite i da uživate u pravom čokoladnom zadovoljstvu.Prijatno!


POTREBNI SASTOJCI:

ZA KORU:

3 JAJA
6 KAŠIKA ŠEĆERA
3 KAŠIKA ULJA
5 KAŠIKA MLEKA
1/2 PRAŠKA ZA PECIVO
1 KESICA PUDINGA OD ČOKOLADE
1 KAŠIKA ČOKOLADA UPRAHU
ZA PRSKANJA KORA:
100ml ČOKOLADNOG MLEKA

ZA FIL:

7OOml SLATKE PAVLAKE
125g    MARGARINA
350g ČOKOLADE ZA KUVANJE
350g MLEČNE ČOKOLADE- 
300g MALINA

 ZA DEKORACIJU TORTE:

100g ČOKOLADE ZA KUVANJE

100g SLATKE PAVLAKE
100g MLEČNE ČOKOLADE


Prvo priprema fila:

U odgovarajuću posudu sipati slatku pavlaku, izlomiti čokoladu za kuvanje i mlecnu čokoladu, dodati narezan margarin na komadiće.

Na laganoj vatri zagrevati i mešati dok se sve ne rastopi i sjedini.
Ostaviti fil sa strane da se ohladi.

Kako se fil hladi tako se i steže u gustu kompaktnu masu-ne brinuti postaće gusta masa kada se fil ohladi



Kora priprema:

Posebno odvojiti belanca od žumanca.U mutiti belanca u čvrst sneg, postepeno dodati 6 kašike sećera mutiti neprekidno dok se šećer ne istopi.

Zatim dodati3 žumanca i dalje mutiti mikserom da se žumanca sjedine sa snegom od belanaca.

Dodati ostale sastojke , 3 kašike ulja, 5 kašika mleka, 3 kašike brašna, pola kesice praška za pecivo, 1 kesica pudinga od čokolade, 1 kašika čokolade u prahu

Drvenom varjačom lagano promešati i sipati u okrugao kalup obložen masnim papirom za pečenje 24cm.Peći u zagrejanoj rerni na 180C oko15 minuta.



Gotovu koru ohladiti a zatim iseći horizontalno 2x da se dobiju 3 korice
(da bi se lakše torta isekla, strane kore obeležiti drvenim čačkalicama i nožem izrezati koricu koliko može dase podeli na jednake delove


Finalni deo:

U kalup vratiti jednu koricu, poprskati je čokoladnim mlekom
Trećinu fila ravnomerno premazati preko korice
Zatim poredjati maline
Složiti preko malina drugu koricu
Opet premazati fil , zatim maline, na kraju fil






ukrašavanje torte:
Tortu izvaditi iz kalupa i staviti je na tacni.
Izmeriti santimetrom  obim torte na papiru za pečenje

Olovkom iscrtati željenu šaru  ili ukras na papiru za pečenje
Čokoladu otopiti u posudu i izliti je na papiru po crtanom ukrasu

Izrezati makazama skicu i odmah zalepiti okolo tortu, kao što je na slici.
Tortu sa papirom staviti u frižideru da se dobro stegne
Posle izvesnog vremena skinuti papir a čokoladni željeni ukras ostaje na torti
 Umutiti slatku pavlaku i po vrhu tortu ukrasiti.Ostalo ukrašavanje torte po vašoj želji
Prijatno!






































BRZA TORTA NAPOLITANKA SA VIŠNJAMA

                               BRZA  TORTA  NAPOLITANKA

                                          SA VIŠNJAMA







Torta napolitanka sa višnjama koja se brzo i lako pravi.Probaj je!
 Ukus  torte je fantastičan, neodoljiva je i kremasta sa ukusom čokolade i lešnika.
Kada  nemaš vremena, a žuriti se evo jedan receptić za veoma brzu a jako ukusnu  torticu od napolitanke.Torta se ne peče  što je vrlo bitno kad hoćemo da brzo napravimo tortu kada je u pitanju rodjendan ili nam neko dolazi u goste.Tortica mora malo da odstoji u frižideru, najbolje je preko noći onda je rezultat fantastičan.Torta je bila namenjena mojoj ćerki za rodjendan, pojela se u trenu da nisam stigla da uslikam presek ili parče torte.Ostala je ova fotografija dok sam je pravila i ukrašavala. Voće umesto višanja  ako ne volite mogu ,  jagode, maline ili šumsko voće .Prijatno!

POTREBNI SASTOJCI:

1,3l MLEKA
15 KAŠIKA ŠEĆERA
400 ŠLAGA
200g MLEVENIH NAPOLITANKI OD LEŠNIKA
200g MLEVENIH NAPOLITANKI OD ČOKOLADE
200g MLEVENE PLAZME
100g PEČENOG LEŠNIKA
4 KESICE ŽELATINA
300g VIŠANJA



ZA UKRAŠAVANJE
200ml SLATKE PAVLAKE
100g ČOKOLADE ZA KUVANJE


PRIPREMA:


Želatin razmutiti u 200ml vode i ostaviti da nabubri oko 5 do 10 minuta.

U Posudi sipati 1l mleka I 15 kašika šećera.Kuvati dok ne proključa.
Zatim mleko skloniti sa vatre i umešati rastopljen želatin i ostaviti da se ohladi.

U drugu posudu umutiti šlag sa 300 ml mleka

U ohladjeno mleko dodati umućeni šlag kašiku po kašiku, svo vreme mikserom
 neprekidno mutiti dok se ne dobije kompaktna jednaka masa.

Kompaktnu masu od mleka, želatina i šlaga podeliti na tri jednaka dela

U prvi deo dodati mlevenu plazmu i usitnjene orahe
U drugi deo  dodati mlevene napolitanke od lešnika
U treći deo dodati mlevene napolitanke od čokolade


Finalni postupak:


U kalup okrugli prečnika 26cm sipati prvi deo fila od mlevene plazme sa orasima
pa poredjati oko100g ocedjenih višanja
Zatim preko višanja naneti drugi deo fila sa napolitankama od lešnika, pa opet poredjati višnje
Preko višanja naneti treći deo fila od  čokoladnih napolitanaka i na kraju poredjati ostale višnje

Ukrašavanje torte
Tortu ostaviti na hladnom u frižideru 3 h da se ohladi i stegne
Umutiti slatku pavlaku
 Hladnu tortu dekorisati umućenom pavlakom
Rastopiti čokoladu u manju posudu i preliti po obodu torte, po vrhu ukrasiti rendanom čokoladom.




napolitanke od lešnika




napolitanke od čokolade







четвртак, 23. новембар 2017.

DOMAĆE MEKE GALETE ILI BAKIN KOLAČ

                                  DOMAĆE MEKE GALETE 

                                                    ILI 

                                          BAKIN KOLAČ






Domaće galete ili bakin kolač  često  pravim  po starom  isprobanom receptu od  moje drugarice Sladjane.Galete su stvarno mekane i po nekoliko dana, a miris limuna  i pečenih galeta se
 širi po celoj kući.
Masu za galete po  potrebi povećati.
Galete su  vrlo ukusne kada se posluže  sa dzemom, čokoladom,  ili sa slatkom od šumskog voća
Držati galete u kutiji  ili u kesi da bi ostale sveže i meke po nekoliko dana.

POTREBNI SASTOJCI

3 JAJA
12 KAŠIKA ŠEĆERA
200ml ULJA
250ml MLEKA
500g BRAŠNA
1 KESICA PRAŠKA ZA PECIVO
1 KESICA VANILINOG ŠEĆERA
1 NAPRSTAK SOLI
1 LIMUNOVA KORICA



PRIPREMA:

 Posebno odvojiti žumanca od belanaca

Umutiti  čvrst sneg od belanaca sa 2 kašike šećera

Zatim u čvrst sneg od belanaca dodati preostalih 10 kašika šećera 
i 3 žumanca.Mikserom neprekidno mutiti sve dok se šećer ne istopi i masa udvostruči.

Umućenoj masi od jaja i šećera dodati preostale sasatojke, ulje, mleko, brašno pomešano sa praškom za pecivo i kesicu vanilinog šećera, narendati koricu od jednog limuna.

Pripremljenu masu za galete ostaviti da malo odstoji oko15minuta i zatim peći na zagrejanom aparatu za galete

A parat za galete dobro zagrejati, premazati malo uljem i malo većom kašikom ili kutlačom sipati masu za galete i peći s jedne i sa druge strane dok blago ne porumene.






























уторак, 24. октобар 2017.

PILEĆA KRILCA SA BECARCEM

PILECA KRILCA SA BECARCEM

 POTRBNO JE

1/2kg  PILECA KRILCA

1 KASIKA MEDA
1 KASIKA SENFA
1 KASIKA BILJNOG ZACINA
1 KASICICA KARIJA
SO PO UKUSU
BIBERA PO UKUSU
1 GRANCICA RUZMARINA
100ml ULJA

BECARAC

1 PLAVI PATLIDŽAN
3 PARADJZA
6 KOMADA PAPRIKA-CRVENIH I ZELENIH
1 GLAVICA CRNOG LUKA
50g CELERA
2 GRANCICE PERSUNA
SO PO UKUSU


PRIPREMA

Pileca krilca oprati i iseci  na komade

U posudu dodati sastojke, med, senf, biljni zacin, karija, bibera po ukusu,i soli po ukusu.
Sve sastojke dobro izmesati i sjediniti smesu

Pileca krilca  uvaljati u pripremljenu smesu.Ostaviti krilca u frižideru 1h da ostoje
Na vatri zagrejati posudu sa uljem te dodati pripremljena krilca

Dinstati na laganoj vatri  dok blago ne porumene.

Zatim gotova krilca  izvaditi u posebnom sudu.

Povrce pripremiti za dinstanje, crni luk iseći na rezance, papriku narezati na krupnije komade, plavi patlidžan i celer izrezati na kockice.

Pripremljeno povrce sipati u serpi gde su se przila pileća krilca . Na laganoj vatri dinstati povrće.

Povrće povremeno mesati sa svih strana kako bi omeksalo .Zatim kada je povrce omeksalo i pustilo svoje sokove začiniti po ukusu.
Gotovo povrće sloziti na tanjiru zajedno sa krilcima 
NAPOMENA!

Pileca krilca pikantna, hrskava, jedu se i grickaju sa slascu.Svi ih volimo bas takva hrskava i ukusna.
Krilca sa becarcem toplo služiti uz kupus salatu i vrucu pogacu.Gurmanluk pravi, brzo se spremaju krilca, a jos bolje pojedu.Ja sam  becarac pravila od svežeg povrca, inace može konzervirani iz tegle.
PRIJATNO!