Jednostavan, običan rolat, obogaćen vanil kremom i jagodama... Prava fantazija ukusa za puna nepca...
Veoma je ukusan i mirisan, kada se proba vraća u detinjstvo.. kao nekada ...kada smo kao deca znali da uživamo u jednostavne i obične poslastice..
Potrebni sastojci:
- Jagode 300g
Za patišpanj:
- 5 jaja
- 100g šećera
- 100g brašna
Za fil:
- 600ml mleka
- 2 pudinga od vanile
- 2 kašiike gustina
- 10kašika šećera
- 125g margarina
- 100g šećera u prahu
Dekoracija:
- 100g šlaga
- 200ml gazirane vode
Priprema patišpanja:
- Posebno izdvojite belanca od žumanaca, mikserom umutite belanca u čvrst sneg postepeno dodajući šećer kašiku po kašiku.
- Zatim dodajte postepeno žumanac po žumanac uz neprestano mutenjem mikserom.
- Dodajte brašnoi i lagano sjedinite smesu.
- Pripremljenu smesu isipajte i ravnomerno rasporedite u plehu od šporeta koji je obložen masnim papirom.
- Koru pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15-20minuta dok blago ne porumeni.
- Gotov rolat izvadite iz pleha i odmah urolajte kraćom stranom zajedno sa papirom, ostavite tako da se ohladi.
Priprema fila:
- U odgovarajućoj posudi sipajte 500ml mleka i šećer , stavite na vatri da uzavri.
- Zatim u 100ml mleka rastvorite mešavinu pudinga od vanile i gustin, sipajte uzavrelo mleko mešajte neprestano dok se ne zgusne.
- Gotov puding ostavite da se ohladi.
- Mikserom umutite margarin i šećer u prahu, zatim dodajte kašiku po kašiku mlakog pudinga od vanile, mikserom miksajte i sjedinite fil.
Finalni postupak:
- Skinite papir za pečenje sa hladnog rolata.
- Na kori nanesite fil i ravnomerno ga rasporedite.
- Jagode oprane isecite na željene komade i rasporedite po kori.
- Zatim rolat pomoću papira čvrsto urolajte , uvijte rolat u prozirnu foliju i ostavite u frižideru nekoliko sati ili preko noći da odstoji da se dobro stegne.
- Umutite šlag sa gaziranom vodom, umućenim šlagom premažite ceo rolat, ukrasite rolat po vrhu šlaga jagodama.
- Rolat isecite poprečno na šnite i služite se i uživajte u slasti najobičnijeg bogartog rolata sa jagodama..
- Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар