Претражи овај блог

недеља, 10. јун 2018.

VOĆNA TORTA SA JAGODAMA








Potrebno je:

Za patišpanj :
  • 5 jaja 
  • 5 kašike šećera
  • 3 kašike brašna
  • 2 kašike kakaa 
Preliv za patišpanj:
  • 100ml mleka
  • 5 kašika šećer
  • 1 kesica vanilin šećer
Fil od vanile:
  • 700ml mleka
  • 2 kesice pudinga od vanile 
  • 8 kašike šećera
  • 3 kašike gustina
  • 250g omekšali margarin 

  • Beli fil:
  • 200g šlag krem 
  • 200ml gazirane vode
  • 200 ml slatke pavlake
  • 100g nesguik 
  • 400g jagoda
Za  dekoraciju:
  • 200 g šlag krem
  • 100ml mleka 
  • 50g pečenog lešnika
  • Čokoladne mrvice
  • Toping od jagoda
Priprema:

  1. Penasto umutiti belanca sa šećerom, zatim dodati žumance po žumance.. 
  2. Prosejati brašno i kakao te dodati umućenoj masi od jaja, masu lagano izmešati.
  3. U kalup28cm obložen masnim papirom isipati masu
  4. Patišpanj peci na 180c oko20 minuta
  5. Gotov patišpanj izvaditi iz rerne, skinuti papir sa kore ostaviti da se prohladi
  6. Hladan patišpanj preseći na dve jednake kore


Preliv od mleka:
Mleko i šećer staviti na vatri da provri , ostaviti sa strane.

Fil od vanile:

  • U malo mleka razmutiti mešavinu pudinga od vanile i gustina
  • Preostalo mleko staviti na vatri da provri.
  • Mešavinu od pudinga sipati u provrelo mleko, neprestano mešati masu dok se se ne zgusne.
  • Fil od vanile ostaviti da se ohladi u hladan fil  umešati i sjediniti omekšali margarin.

Beli fil:

  • Posebno umutiti šlag a posebno slatku pavlaku.
  • U jednoj činiji spojiti šlag i slatku pavlaku, zatim sve zajedno spojiti sa pudingom od vanile .
  • Mikserom dobro izmiksati i sjediniti fil. 

Fil podeliti na dva dela

  • U prvi deo fila dodati100g neskvika praha, dobro izmiksati mikserom 
  • Drugi deo fila dodati iseckane jagode, zatim lagano izmešati fil


Finalni postupak:

  • U kalup složiti  koru , zatim je malo poprskati prelivom od mleka i šećera .
  • Koru ravnomerno premazati  filom od jagoda,
  •  - preko fila od jagoda  čokoladni  fil
  •  -zatim  staviti preko drugu koru ..koju takođe poprskati malo po vrhu sa prelivom od mleka
  •   Tortu ostaviti na hladnom u frižideru da se ohladi i stegne oko 4h
  • Zatim umućenim šlagom celu tortu ukrasiti.
  • Strane oboda torte posipati sa iseckanim  lešinikom
  • Tortu po vrhu  malo poprskati topingom od jagoda a zatim je ukrasiti čokoladnim mrvicama.
  • Ukrašenu tortu držati na hladnom ili u fržideru do posluženje..kako bi se se torta lepše sekla na parčad    
  • Prijatno..

Napomena:
Umesto jagoda može bilo koje drugo sezonsko voće..višnje, maline, breskve...
















понедељак, 4. јун 2018.

MLADINA GREBENA POGAČA

MLADINA GREBENA POGAČA












Mladina grebena pogača je simbol i tradicija srpske svadbe.Najsrećniji dan, 12 maj 2018 godine sam oženila sina Marka,  postala svekrva i dobila divnu snajkicu Katarinu
Mladinu grebenu pogaču  sam ja mesila, kao svekrva nosila u svatove kad smo išli po mladu.
Pogača je slatka, običaj gde se mesi pogača i lomi  donosi Zdravlje, Sreću i Ljubav.
Platno se raširi iznad mladine glave, gde se pogača rukama lomi.Pogaču grabe neudate devojke, kako bi se što pre udale, a ostali svatovi se posluže mladinom pogačom da im donese sreću i blagostanje.
Pogaču sam pravila po receptu "Sanjna pogača" Mesimo zajedno, recept je originalan,  samo  sam pogaču više  zasladila i postupak malo izmenila.


POTREBNO JE:

700g BRAŠNA
20g SVEŽEG KVASCA
125ml MLEKA
125ml VODE
50ml JOGURTA
50ml ULJA
1JAJE
1KAŠIČICA SOLI
5 KAŠIČICE ŠEĆERA

100g MARGARINA ZA PREMAZIVANJE KORA

1 JAJE ZA PREMAZIVANJE POGAČE
1 KAŠIKA ULJA
MALO LANA ZA POSIPANJE


PRIPREMA .

U mlako mleko staviti kvasac i šećer da nadodje.

U nadošli kvasac dodati sve ostale sastojke pa sa brašnom zamesiti testo.

Zamešeno testo pokriti krpom, i ostaviti na toplom da narasta oko15 minuta.

Naraslo testo isipati na pobrašnjenu radnu površinu, podeliti testo na tri dela.

Svaki deo testa razviti oklagijom prečnika 20 cm.

Razvijene 2 kore premazati otopljenim margarinom, treću koru ne premazivati margarinom.

Premazane kore poredjati jedna na drugu.

Kalup veličine prečnika 28cm obložiti masnim papirom, skinuti obruč na kalupu i prebaciti složene kore
 Na sredinu kore staviti rakijsku čašicu da se označi krug u centru kora.

Nožem iseći koru na 8 delova ili krakova kao za kiflice, zatim svaki deo kraka podeliti još za tri dela.

Svaki deo kraka isečen na tri dela isplesti pletenicu počev odozgo ka kraju kalupa,
postupak ponoviti sa ostalim isečenim delovima- prvo isplesti jedan isečeni deo pa seći postepeno svaki deo posle svakog pletenja.

Pogaču pokriti krpom i ostaviti da naraste testo i udvostruči se.

Pogaču premazati umućenim žumancetom  sa malo ulja, na sredinu pogače staviti malo lana.

Rernu predhodno zagrejati na 200c, pogaču peći oko30 minuta .
Pred kraj pečenja pogaču pokriti papirom za pečenje da poprimi lepu žutu boju i ne izgori.
Pečenu pogaču izvaditi iz kalupa , uviti je u krpu da bi ostala meka.
Srećno nam bilo!

Venčanje mog sina Marka i snaje Katarine u crkvi "Rodjenje presvete bogorodice" u Zemunu


Svekar,svekrva sa svatovima i pogača-  idemo po mladu-
 Htela  sam malo da vam prikažem taj deo kad dolazimo po mladu, kako je svekrva srećna jer ženi svog sina!
Svekrva i mladina grebena pogača












PENUŠAVI VOĆNI SLADOLED

PENUŠAVI VOĆNI SLADOLED











Sladoled slatko ledeno zadovoljstvo!
Sladoled je ledena poslastica kojoj niko ne može odoleti. Svi ga obožavaju, deca i mi stariji volimo da se osvežimo  i zasladimo
 Da se pripremi sladoled i uživa u njemu ne treba biti veliki majstor ni poslastičar, samo malo volje, želje, voće po izboru , i eto sladoleda. Želim sa vama da podelim  nekoliko recepta za sladoled i moju omiljenu kombinaciju ukusa.Uživajte i napravite za svoju porodicu domaći sladoled koji osvežava i prija.
Prijatno!








POTREBNI SASTOJCI

300g ŠLAG KREM
250ml GAZIRANE VODE

300ml GUSTOG JOGURTA
200gŠEĆERA
300g SVEŽIH VIŠANJA

150ml KONDEZOVANO MLEKO
300g SVEŽIH VIŠANJA BEZ KOŠTICA
2 BANANE
100g ČOKOLADE ZA KUVANJE
2 KAŠIKE KAKAA ili ISTANT KAFA
100ml KONDEZOVANOG MLEKA
200g JAGODA

 PRELIV ZA SLADOLED 
100g ČOKOLADE
3KAŠIKE ŠEĆERA- 2 kašike meda
3 KAŠIKE MLEKA
50g MLEVENOG PEČENOG LEŠNIKA






PRIPREMA:
-Dan ranije pripremiti kondezovano mleko, kako bi se ohladilo i dobilo gustu strukturu
1.       Dan ranije banane zamrznuti, oguliti , iseći na kolutove , staviti u plastičnoj kesici i zamrznuti.

2.  U veću posudu umutiti penasto šlag krem sa gaziranom vodom. posudu skloniti na hladnom.
Pripremljeno kondezovano mleko spojiti sa umućenim šlagom, umutiti sve zajedno  u čvrstu kremastu masu, posudu ostaviti na hladnom

3.  Jagode izblendirati sa štapnim mikserom, skloniti na stranu

4. Višnje ubrala sveže, očistila od koštica i izblendirala u finu kašu
5. Čokoladu za kuvanje otopiti u mikrotalasnoj, može na šporetu, u posudi dodati čokoladu,  šećer i mleko, umesto šećera može se dodati med .
Kada se doda med čoklada dobije još sjajniju tečnu strukturu
Mešati varjačom čokoladu, sjediniti je u glatku masu bez grudvica
Otopljenu čokoladu takodje skloniti sa strane.

POTREBNO JE:
ZA KONDEZOVANO MLEKO

200g  ŠEĆERA
150ml MLEKA
25g MASLACA-MARGARINA
1KAŠIČICA GUSTIN
1 KESICA VANILINOG ŠEĆERA


U maloj posudici na vatri istopiti mslac i li margarin.aua drugoj posudici izmešati gustin , vanilin šećer sa mlekom.Kada se maslac otopio dodati pripremljenu mešavinu od mleka.Mešati na laganoj vatri varjačom neprekidno oko5 minuta.
Kad masa postaje gusta , sklonitisa vatre i ostaviti da se ohladi.Kondezovano mleko prohladjeno sipati u staklenoj teglici i ostaviti u frižideru do upotrebe.Na ovaj način kondezovano mleko može da stoji do nekoliko dana i
dobra zamena kad nema te pri ruci pravo kondezovano mleko.



Kada je sve pripremljeno od sastojaka , pravimo sladoled.Moj izbor je bio 



ZA SLADOLED OD VIŠANJA




                                                                               
PRIPREMA:
Višnje oprati i skoštičiti od  koštica.
Očišćene višnje kretko izblendirati štapnim mikserom 
Zatim u blendirane višnje dodati gusti jogurt i šećer, štapnim mikserom malo još izblendirati
Priremljenu smesu od višanja sipati u plastičnu odgovarajuću posudu, ostaviti u zamrzivaču na zamrzavanje.
Povremeno kašikom promešati sladoled da nema kristalići leda
Zaledjeni sladoled od višanja izvaditi iz hladnjaka, ostaviti malo na sobnoj temperaturi da se malo opusti i omekša.
Kašikom za sladoled vaditi kuglice sladoleda od višanja
Sladoled od višanja dekorisati otopljenom čokoladom



ZA SLADOLED OD BANANE
PRIPREMA:
Zamrznute banane izvadii iz zamrzivača,  izblendirati u finu kašu
Umućeni krem podeliti na tri jednaka dela

Jednu trećinu krem odvojiti i spojiti sa izblendiranom bananom.
Varjačom lagano ovlaš promešati šlag krem i banane, pripremljeni sladoled sipati u plastičnu posudu
Pripremljeni sladoled od banane ostaviti u zamrzivaču na zamrzavanje 2h.

ZA SLADOLED OD JAGODA



Jagode oprati, očistiti peteljke.Usitniti i ili izblendirati u finu kašastu masu
Izblendiranim jagodama dodati polovinu ostalog krema, lagano varjačom promešati da se jagode i krem sjedine.Sladoled od jagoda sipati u plastične posude i odmah ostaviti u zamrzivaču na 2-3h  hladjenje.
                                             

ZA SLADOLED OD ČOKOLADE

Potrebno je napraviti čokoladnu bazu 
2 kašike čistog kakaa ili 2 kašike instant kafe preliti sa 2 kašike vrele vode, dodati sitno naseckanu čokoldau za kuvanje,, 100ml kondezovanog mleka.
Varjačom sve promešati i staviti u mikrotalasnoj na kratko samo da se zagreje i otopi čokolada
U otopljenoj masi od čokolade dodati kašičicu ekstrata vanile i naprstak soli, opet izmešati i sjediniti čokoladnu masu.
Pripremljenu čokoladnu bazu spojiti sa peostalim umućenim kremom od šlaga i kondezovanog mleka.
Trećinu preostalog krema umešati u čokoladu pa zatim dodati preostali krem .Izmešati dok se ne sjedini u glatku čokoladnu kremu.
Čokoladni sladoled sipati u plastičnu posudicu, ostaviti da se hladi u zamrzivaču najmanje oko5h sati.


DEKORACIJA ZA SLADOLED  OD ČOKOLADE
U posudi otopiti čokoladu za kuvanje, sa mlekom šećerom, dodati mleveni pečeni lešnik
Izmešati čokoladni preliv , sjediniti u glatki preliv bez grudvica.
Kašikom za sladoled vaditi po želji kugle sladoleda, na kraju dekorisati prelivom od čokolade i lešnikom.

SAVET!
Po želji izabrati voće koje najviše volite i napravite svoj sladoled  sa nallepšim ukusom!


PRIJATNO!



























среда, 30. мај 2018.

VOĆNA KREMPITA SA MALINAMA



VOĆNA KREMPITA SA MALINAMA



 




POTREBNO JE:

5 BELANACA
5 KAŠIKA ŠEĆERA
3KAŠIKE BRAŠNA
2 KAŠIKE KAKAA
1 KESICA PRAŠKA ZA PECIVO
100g PEČENOG LEŠNIKA


PRELIV ZA KORU

150ml VODE
5 KAŠIKE ŠEĆERA





FIL ZA KREMPITU
500ml MLEKA
5 ŽUMANCA
12 KAŠIKE ŠEĆERA
5 KAŠIKE GUSTINA
150g MARGARINA OMEKŠALOG

300g MALINE

200g ŠLAG KREM
200 GAZIRANE VODE
 MLEČNI KEKS PO POTREBI

ZA PRELIV OD ČOKOLADE

50 g  ČOKOLADE
50 ml MLEKA
3 KAŠIKE ŠEĆERA
3 KAŠIKE ULJA

PRIPREMA:

Belanca umutiti sa šećerom u čvrst sneg.

U umućenoj smesi  od belanaca dodati prosejano pomešano
 brašno sa kakaom i kesicom praška za pecivo.

Kalup veličine prečnika 30 x23 podmazati uljem i posuti po dnu
 kalupa mleveni pečeni lešnik

Varjačom izmešati i izjednačiti smesu pa sipati u kalupu preko mlevenih lešnika.
Rernu predhodno zagrejati na 200c, kolač peči oko 10minuta

Krempita fil

Žumanca umutiti penasto sa šećerom, zatim dodati brašno.
Predhodno staviti sud sa mlekom da provri.

 Polovinu provrelog meleka sipati preko umućene mase od žumanaca.

Varjačom izmešati penastu masu od žumanaca, sipati sve od
 jednom u preostalo provrelo mleko.

Mešati varjačom neprekidno dok se fil ne skuva i zgusne.
 Zatim posudu sa filom skloniti sa vatre da se malo prohladi pa dodati omekšali margarin.

Mikserom izmiksati fil da se izjednači u fini kremasti fil bez grudvica

FINALNI POSTUPAK 

Pečenu koru izvaditi iz kalupa, okrenuti je kontra u isti kalup--onaj deo što
 je bio dole sa lešnikom sada je gore

Preliv od vode sa šećerom prokuvati,  preliti koru
Umućeni fil za krempitu rasporediti po kori, maline poredjati po filu.

 Zatim umutiti šlag krem sa gaziranom vodom, polovinu šlaga rasporediti po malinama.

Mlečni keks umakati i brzo provlačiti u toplo mleko, redjati keks redom na šlag.

Drugu polovinu šlaga napuniti spric za kolače i po vrhu ukrasiti krempitu

 Praviti mali razmak izmedju keksa kao što je na slici da bi se lakše krempita sekla na parčad.

Gotovu krempitu ostaviti na hladnom u frižider.

 Najbolje krempitu  praviti dan ranije, da ostoji preko noći, kako bi se
 kolač stego i ohladio.

 Ohladjena krempita lakše se seče na parčad

 Napraviti čokoladni preliv,  kocke krempite dekorisati sa čokoladnim prelivom.

PRIJATNO!