Претражи овај блог

петак, 5. април 2019.

PRAVA RAFAELO TORTA










Neodoljiva... Rafaelo Torta...jedinstvenog i posebnog ukusa ....
Rafaelo torta je pravi izbor za sladokusce i obožavaoce kokosa...Torta cela  miriše na kokos, topi se u ustima ,a  ukus njen podseća na rafeolo kuglice..
Prijatno!

Potrebni sastojci:

Za patišpanj-
Potrebni sastojci za jedan patišpanj -2x

  • 5 belanaca
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika kokosovog brašna
  • 3 kašika brašna
  • Pola kesica praška za pecivo


Fil:

  • 1 l mleka
  • 10 žumanaca
  • 10 kašika šećera
  • 6 kašika gustina
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 150 g kokosa
  • 200g margarina
  • 250ml slatke pavlake
Preliv za kore-topao

200ml mleka 
4 kašike šećera

Dekoracija:
2 kesice šlaga
200ml gazirane vode


Priprema patišpanja:

Pet belanca umutiti sa šećerom u čvrst sneg, postepeno dodavati šerćer, kašiku po kašiku..
Umućenom snegu od belanaca dodati 3 kašika porosejanog brašna, pola kesice praška za pecivo i 5 kašika kokosovog brašna..
Drvenom varjačom lagano izmešati i sjediniti  smesu  za patišpanj.
Kalup 26cm obložiti pek papirom za pečenje i  isipati smesu .
Patišpanj peći u zagrejanoj rerni na 170c oko20 minuta.
Gotov patišpanj izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi a zatim patišpanj iseči na pola  i dobiti dva jednaka dela patišpanja.

Takođe uraditii drugi patišpanj od istih sastojaka, postupak je isti.gotov patišpanj ohladiti i preseći na pola.
Tako od dva patišpanja isečena na pola dobiju se četiri kore..

Prirema fila:

Od jednog litra mleka odvojiti 200ml mleka.Mleko umutiti sa žumancima, zatim  dodati i izmešati mešavinu od 2 kesice pudinga od vanile, 10 kašika šećera i 6 kašika gustina.
Preostalu količinu mleka skuvati na pari.
Duboki sud  naliti sa vodom( do pola suda)staviti u sud sa vodom odgovarajuću manju posudu u njoj sipati mleko da provri.
 Zatim u vrelo mleko sipati pripremljenu smesu od žumanaca, šećer i gustina..
Neprekidno varjačom mešati smesu, da se ukuva i postane gusta..
Gotovi fil skloniti sa vatre,pokriti je prozirnom folijom i ostaviti da se potpuno ohladi..
Hladan fil izmiksati mikserom sa omekšalim margarinom -na sobnoj temperaturi a zatim dodati kokosovo brašno i umućenu slatku pavlaku, lagano kašikom sjediniti u finu kompaktnu kremu..

Finalni postupak:

Na tacni složiti koru,zatim  svaku koru redom natopiti sa malo toplog  mleka  pa je filovati filom  i ići redom..
 kora- fil-
 kora ful-
kora- fil
kora-fil

Dekoracija torte..
 Umutiti šlag  gaziranom vodom,zatim ukrasiti tortu  sa starne i vice oboda na sredini torte po vrhu preko fila posuti malo kokosa.
Tortu ukrasiti po svoj želji.. na torti možete staviti neku rafaelo kuglicu, ili čokoladu..
Prijatno..!.











петак, 15. март 2019.

SLATKA PITA OD BUNDEVE




Potrebno je:

  • 500 g tankih kora za pitu
  • 1.500 g rendane bundeve
  • šećer po potrebi
  • 2 kesice vanilin šećer
  • ulje po potrebi
  • gazirana voda po potrebi


Priprema pite:
Bundevu oguliti, a zatim je izrendati.U izrendanu bundevu dodati 2 kesice vanilin šećer i izmešati kašikom..
Na radnoj površini raširiti prvu koru, malo je pouljati uljem ,dobro je posuti šećerom i malo je poprskati gazirenom vodom.
Preko prve staviti drugu koru, takođe je malo pouljati uljem, posuti šećer-( na kori po 1 kašika šećera)  malo je poprskati je gaziranom vodom..Preko druge kore staviti treću koru, celu koru je malo pouljati uljem, rasporediti bundevu i posuti preko sa 2 kašike šećera.
Kore saviti u rolnu.
Postupak ponoviti, isto uraditi  sa ostalim korama i filom od bundeve.
Rolne pite ređati u podmazanom  plehu- ja sam pleh obložila masnim papirom
Po vrhu pitu premazati uljem i šećerom..
Peći je  u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko45 minuta, dok pita ne porumeni..
Gotovu pitu malo prohladiti, zatim je seći na željene komade... služiti , uživati u ukusu i mirisu koji mami.....
Po želji pitu posuti  šećerom u prahu...samo ko voli...ali nije potrebno za tim...
Prijatno!

















уторак, 5. март 2019.

GRČKA MLEČNA PITA










Potrebni sastojci:
Za koru:
  •  400 g lisnatog testa-
  • 2. L. mleka
  • 200 g šećera
  • 200g griz
  • 4 jaja
  • 2 žumanceta
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 kesice vanilin šećer
  • Rendana kora od limuna
  • 50g margarina

Sirup za pitu

  • 400 g  šećera
  • 500ml vode
  • Limun isečen na kolutove
  • 200g margarina
 Pripema:
Predhodno skuvati sirup, ostaviti da se dobro ohladi , pitu preliti dok je vruća ..
U posudu sipati vodu, šećer, limun isećen na kolutove, kuvati na umerenoj vatri, zagrevati  i mešati sve dok se šećer ne istopi..
Kada je sirup provreo povećati temperaturu i  kuvati još 5 minuta .Gotov sirup skloniti sa vatre da se skroz ohladi..

Fil: 
Od 2 litara mleka odvojiti na strani 200ml mleka..
U dubljem sudu staviti da se kuva preostalo mleko ,vanilin šećer, polovina šećera i narendana korica od limuna.
Pripremiti smesu od jaja i  griza
Umutiti mikserom penasto jaja i žumanca sa preostalim šećerom..
U predhodnom 200ml mleka -koje smo odvojili, dodati griz i izmešati
Zatim u umućenu masu od jaja dodati  mešavinu od griza i mleka, zmešati i sjediniti..
U mleku koje je provrelo sipati smesu od jaja i griza, kuvati  uz neprestano mešanje dok se ne dobije fini gusti krem..
Gotov fil skloniti sa vatre da se ohladi..

Pripremiti kalup prečnika 20x25
Kalup premazati otopljenim margarinom.
Oklagijom razvući lisnato testo u dve jednake kore veličine kalupa
-jednu koru za dno tepsije a drugu koru za po vrhu pite
Jednu koru složiti na dno kalupa i premazati otopljenim margarinom
Preko kore sipati svu količinu fila, špatulom ravnomerno poravnati .
Drugom pripremljenom  korom prekriti celu površinu pite, na kraju je premazati celu otopljenim margarinom.
Oštrim nožem zaseći pitu po vrhu kore na jednake kocke-kocke ne seći skroz do kraja .
Pečenje pite
Pitu peći u predhodno zagrejanoj rerni na 200C stepeni oko30 minuta da blago porumeni
-paziti da ne zagori..
Gotovu pitu izvaditi iz rerne, tada  iseći  kocke koje su naznačene.
Hladnim sirupom preliti vruću pitu.
Pitu ostaviti da se potpuno ohladi -najbolje je ostaviti pitu  preko noći da se ohladi i ukusi se lepo sjedine..
Služiti i sladiti  se hladnom pitom...
Prijatno!









































недеља, 24. фебруар 2019.

KUMINA RENDANA POGAČA






Kumina rendana pogača ...često je na našoj  trpezi ...Hrskava korica a sredina pogače je meka kao duša!
Od kada sam dobila recept za ovu pogaču od moje kume Živke, od tada je stalno mesim ..
Kod nas u porodici pogače mora biti, da li za krsnu slavu, za rođendane, kada nam neko dođe u goste, dočekan je sa pogačom, ili mi sami nađemo neki razlog da se nešto slavi i pogača mora tada da bidne....
Pamtim kuminu rendanu pogaču, bila je tanka, blago žute boje, mirisna i veoma ukusna.  Samo vruću pogaču i sira da jedeš i ništa više ti nije trebalo..taj ukus pogače će dugo, dugo ostati u pamćenju..dok sam živa..i svi koji su pogaču probali...
Ja sam kuminu pogaču na neki način kopirala (izgledom, ukusom), ali svaki put kažem sebi" moraš  još da učiš i mesiš testo" da pogača bude ista kao što je "Kumina rendana pogača".Svaki put sve sam bolja u mešenju pogače, nekada  i sebe iznenadim .. "Jer čovek se uči dok je živ"......


Potrebno je :

  • 1100g brašna  T-400
  • 1 kocka kvasca
  • 2 kašike soli-nepune
  • 2 kašike šećera
  • 100ml ulja
  • 250 ml mleka
  • 250 ml vode



  • Ulje za premazivanje pogače


Priprema:

Aktivirati kvasac
U mlako mleko, staviti kvasac ,šećer i jednu kašiku brašna.malo rukom promešati da se rastopi ceo kvasac.
 Ostaviti da kvasac nadođe.
U vanglici za mešenje testa sipati prosejano brašno, u sredini braša napraviti malo udubljenje, u njemu sipati ulje i so i nadošli kvasac.
Svo vreme jednom rukom neprestano mešati brašno sa kvascem, a drugom rukom polako dodavati toplu vodu i zamesiti tvrđe testo.
Na radnoj površini posuti malo brašna, isipati testo , zatim testo mesiti, valjajti obadvema rukama  uz  po malo dodavanje brašna, kada brašno nestane mešenjem testa, dodati opet malo brašna-postupak ponoviti po nekoliko puta - 3x puta
 Posipati malo brašna, opet mešenje testa-dok ruke ne zabole..Testo treba biti malo tvrđe nego što je testo za hleb.
Zamešeno testo vratiti u vanglici i pokriti krpom.Ostaviti  na toplom da naraste
 -testo treba da svoju masu udvostruči .
 Nadošlo testo još jednom premesiti i opet ostaviti da naraste.

Formiranje pogače:
Tepsiju premazati sa svinjskom mašću ili uljem..
Naraslo testo podeliti na dva jednaka dela     -za dve tanje pogače ili za jednu pogaču
Rukama i dlanovima testo tanjiti što tanje u krug veličine tepsije.Pripremljenu pogaču staviti u podmazanu  tepsiju.
Na kraju testo što gušće izbosti viljuškom i premazati uljem.Pogaču pokriti krpom i ostaviti na toplom da narasra još 20minuta.
Pečenje pogače
Rernu zagrejati na 220stepeni, pogaču peći oko 30 minuta, zatim smanjiti tempperaturu na 200 stepeni i peći pogaču još 10 minuta dok pogača ne porumeni i ne poprimi zlatno žutu boju.
Gotovu pogaču izvaditi iz rerne.
Vruću pogaču jednom rukom sa krpom držati je za jedan kraj,  a drugom rukom sa sitnije strane rendeta izrendati po vrhu zagorelu koru,  okrenuti pogaču i donji deo takođe izrendati zagorelu koru...
Pogaču uviti u krpu pokriti je ćebetom da ostane duže topla i mirisna..
Savet:
Želite pravu pogaču,  niste vični u mešenju testa,  mesite testo po receptu i upustvu , jer samo tako će pogača biti na kraju naj, naj pogača... izgledom, ukusom i mirisom... Ja  kad mesim pogaču uvek je radim od 1 kg brašna jer dobijem dve  iste pogače,  koje su tanke, ukusne i lepo izgledaju .Kad umesim samo jednu pogaču pojedemo je u jednom mahu..Jednostavno volimo pogače...
Sad ovu pogaču na slici umesila je od 500g brašna , istanjila je što tanje,  takođe bila je veoma ukusna i lepa na izgled.. pojela se odmah..
U testu se može staviti svinjska mast i po vrhu je premazati svinjskom mašću , pogača biće još rastresitija, ako od nje nešto ostane i sutradan pogača imaće svežinu i mekoću....Sada sam  pogaču pripremala uljem i premazala je uljem, jer nisam imala mast..
Ako pogača slučajno ostane podgrejte je u mikrotalasnoj, biće sveža i meka kao da ste  je sada pekli..
Prijatno!





















BRZE PITICE SA SIROM IZ TIGANJA













Pitice iz tiganja sa istim ukusom kao iz rerne ...Za dobro jutroo !!!
Za doručak,  za dvoje..troje... zavisi koliko vas ima za trpezom...
 brza pita ,začas za samo10 minuta...
                                                                                                                                                                                                  

Potrebno je:
4 gotove kore
2 jaja
200g sitnog sira
ulje

Priprema:
U posudi umutiti jaja i sjediniti sa sitnim sirom..
Na radnu površinu raširiti jednu koru..
 Na kori naneti po 2 kašike nadeva od sira i jaja...
Celu površinu kore premazati filom..zatim je urolatii u rolnu i saviti je kao puža..
Na vatri zagrejati tiganj sa malo ulja, staviti pitice da se peku..
Peći   malo sa jedne strane, te sa druge strane, dok pitice blago ne porumene ..po 2-3 minuta..
Pitice služiti tople uz kiselo mleko ili jogurt..
Napomena:
Prema vašoj želji i volji sastojke za pitu povećati...







                                     


































субота, 9. фебруар 2019.

PILEĆA SUPA SA POVRĆEM I DOMAĆIM REZANCIMA





Prava domaća pileća supa sa rezancima, koja leči dušu i telo..
Sećam se kako je ranije bilo da ručak nije mogao biti bez domaće supe..Prvo supa se iznosila na sto zatim glavno jelo...Danas  živimo veoma  brzo, nekud samo žurimo, nemamo vremena da se svi okupimo a kamo li  da se zgotivi neka supica još da je domaća..Dobra navika mi je ostala od moje svekrve  da pripremam supe i čorbice... govorila je .."supa pa redom sve ostalo "..Pridržavam se toga  da im gotivim sve što je domaće... kao što je radila moja baka, mama i svekrva...
Ne treba zaboraviti da je domaća supa lek, jer leči i okrepljuje telo pogotovo sada kad vladaju razni virusi..Vrlo je lako da se spremi ova supica sa rezancima a uživanje je veliko..
Rezance domaće možete sami napraviti kao što sam ja, ili kupiti na pijaci i prodavnici...





POTREBNO JE:


  • 2 l vode
  • 2 kom. pileća leđa
  • 2 kom.pileća krilca
  • 2 šargarepe
  • 1 koren paškanat
  • 1 glavica crng luka
  • 1 brokoli
  • 50g celera
  • 100 g rezanaca
  • biber- mleveni
  • biber u zrnu
  • mešavina biljnog začina
  • so


Priprema:
Šerpu napuniti vodom, dodati oprana pileća leđa i krilca, zatim dodati fino oprano iseckano povrće.
Šargarepu iseći na tanke kolutove kao i ostalo povrće, celer, koren paškanata, glavicu crnog luka.
Sve zajedno staviti na jačoj vatri dok ne provri, najbolje bez poklopca paziti da ne iskipi..
Kada je provrelo meso i povrće, dodati nekoliko zrna bibera, smanjiti temperaturu, poklopiti posudu i kuvati oko 1h na srednjoj temperaturi.
Kuvati supu uz povremeno dodavanje vrele vode dok meso ne omekša.
Kuvati sve skupa oko 2 h n asrednjoj temperaturi..



Zatim izvaditi iz supe meso i kosti i otkoštičiti i iseckati na sitnije komadiće, pripremljeno meso vratiti nazad u supu.
Brokoli oprati i odvojiti cvetove, zatim ih staviti zajedno sa domaćim rezancima da se kuvaju ...
Kuvati supu još 10 minuta, onda je začiniti po  svom ukusu , posoliti ,dodati mleveni biber, mešavinu biljnog začina...

Služiti se toplom supom, uživati u njenom ukusu i mirisu koji krepi i leči..Prijatno!


Savet!

Želite jaču supu onda meso i povrće staviti u hladnoj vodi i kuvati supu od početka..