Претражи овај блог

петак, 5. април 2019.

PRAVA RAFAELO TORTA










Neodoljiva... Rafaelo Torta...jedinstvenog i posebnog ukusa ....
Rafaelo torta je pravi izbor za sladokusce i obožavaoce kokosa...Torta cela  miriše na kokos, topi se u ustima ,a  ukus njen podseća na rafeolo kuglice..
Prijatno!

Potrebni sastojci:

Za patišpanj-
Potrebni sastojci za jedan patišpanj -2x

  • 5 belanaca
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika kokosovog brašna
  • 3 kašika brašna
  • Pola kesica praška za pecivo


Fil:

  • 1 l mleka
  • 10 žumanaca
  • 10 kašika šećera
  • 6 kašika gustina
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 150 g kokosa
  • 200g margarina
  • 250ml slatke pavlake
Preliv za kore-topao

200ml mleka 
4 kašike šećera

Dekoracija:
2 kesice šlaga
200ml gazirane vode


Priprema patišpanja:

Pet belanca umutiti sa šećerom u čvrst sneg, postepeno dodavati šerćer, kašiku po kašiku..
Umućenom snegu od belanaca dodati 3 kašika porosejanog brašna, pola kesice praška za pecivo i 5 kašika kokosovog brašna..
Drvenom varjačom lagano izmešati i sjediniti  smesu  za patišpanj.
Kalup 26cm obložiti pek papirom za pečenje i  isipati smesu .
Patišpanj peći u zagrejanoj rerni na 170c oko20 minuta.
Gotov patišpanj izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi a zatim patišpanj iseči na pola  i dobiti dva jednaka dela patišpanja.

Takođe uraditii drugi patišpanj od istih sastojaka, postupak je isti.gotov patišpanj ohladiti i preseći na pola.
Tako od dva patišpanja isečena na pola dobiju se četiri kore..

Prirema fila:

Od jednog litra mleka odvojiti 200ml mleka.Mleko umutiti sa žumancima, zatim  dodati i izmešati mešavinu od 2 kesice pudinga od vanile, 10 kašika šećera i 6 kašika gustina.
Preostalu količinu mleka skuvati na pari.
Duboki sud  naliti sa vodom( do pola suda)staviti u sud sa vodom odgovarajuću manju posudu u njoj sipati mleko da provri.
 Zatim u vrelo mleko sipati pripremljenu smesu od žumanaca, šećer i gustina..
Neprekidno varjačom mešati smesu, da se ukuva i postane gusta..
Gotovi fil skloniti sa vatre,pokriti je prozirnom folijom i ostaviti da se potpuno ohladi..
Hladan fil izmiksati mikserom sa omekšalim margarinom -na sobnoj temperaturi a zatim dodati kokosovo brašno i umućenu slatku pavlaku, lagano kašikom sjediniti u finu kompaktnu kremu..

Finalni postupak:

Na tacni složiti koru,zatim  svaku koru redom natopiti sa malo toplog  mleka  pa je filovati filom  i ići redom..
 kora- fil-
 kora ful-
kora- fil
kora-fil

Dekoracija torte..
 Umutiti šlag  gaziranom vodom,zatim ukrasiti tortu  sa starne i vice oboda na sredini torte po vrhu preko fila posuti malo kokosa.
Tortu ukrasiti po svoj želji.. na torti možete staviti neku rafaelo kuglicu, ili čokoladu..
Prijatno..!.











Нема коментара:

Постави коментар