Neodoljiva... Rafaelo Torta...jedinstvenog i posebnog ukusa ....
Rafaelo torta je pravi izbor za sladokusce i obožavaoce kokosa...Torta cela miriše na kokos, topi se u ustima ,a ukus njen podseća na rafeolo kuglice..
Prijatno!
Potrebni sastojci:
Za patišpanj-
Potrebni sastojci za jedan patišpanj -2x
- 5 belanaca
- 5 kašika šećera
- 5 kašika kokosovog brašna
- 3 kašika brašna
- Pola kesica praška za pecivo
Fil:
- 1 l mleka
- 10 žumanaca
- 10 kašika šećera
- 6 kašika gustina
- 2 kesice pudinga od vanile
- 150 g kokosa
- 200g margarina
- 250ml slatke pavlake
Preliv za kore-topao
200ml mleka
4 kašike šećera
Dekoracija:
2 kesice šlaga
200ml gazirane vode
Priprema patišpanja:
Pet belanca umutiti sa šećerom u čvrst sneg, postepeno dodavati šerćer, kašiku po kašiku..
Umućenom snegu od belanaca dodati 3 kašika porosejanog brašna, pola kesice praška za pecivo i 5 kašika kokosovog brašna..
Drvenom varjačom lagano izmešati i sjediniti smesu za patišpanj.
Kalup 26cm obložiti pek papirom za pečenje i isipati smesu .
Patišpanj peći u zagrejanoj rerni na 170c oko20 minuta.
Gotov patišpanj izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi a zatim patišpanj iseči na pola i dobiti dva jednaka dela patišpanja.
Takođe uraditii drugi patišpanj od istih sastojaka, postupak je isti.gotov patišpanj ohladiti i preseći na pola.
Tako od dva patišpanja isečena na pola dobiju se četiri kore..
Prirema fila:
Od jednog litra mleka odvojiti 200ml mleka.Mleko umutiti sa žumancima, zatim dodati i izmešati mešavinu od 2 kesice pudinga od vanile, 10 kašika šećera i 6 kašika gustina.
Preostalu količinu mleka skuvati na pari.
Duboki sud naliti sa vodom( do pola suda)staviti u sud sa vodom odgovarajuću manju posudu u njoj sipati mleko da provri.
Zatim u vrelo mleko sipati pripremljenu smesu od žumanaca, šećer i gustina..
Neprekidno varjačom mešati smesu, da se ukuva i postane gusta..
Gotovi fil skloniti sa vatre,pokriti je prozirnom folijom i ostaviti da se potpuno ohladi..
Hladan fil izmiksati mikserom sa omekšalim margarinom -na sobnoj temperaturi a zatim dodati kokosovo brašno i umućenu slatku pavlaku, lagano kašikom sjediniti u finu kompaktnu kremu..
Finalni postupak:
Na tacni složiti koru,zatim svaku koru redom natopiti sa malo toplog mleka pa je filovati filom i ići redom..
kora- fil-
kora ful-
kora- fil
kora-fil
Dekoracija torte..
Umutiti šlag gaziranom vodom,zatim ukrasiti tortu sa starne i vice oboda na sredini torte po vrhu preko fila posuti malo kokosa.
Tortu ukrasiti po svoj želji.. na torti možete staviti neku rafaelo kuglicu, ili čokoladu..
Prijatno..!.
Нема коментара:
Постави коментар