Претражи овај блог

понедељак, 8. април 2019.

RUSTIČAN BAGET HLEB










Baget je hrskav i ukusan kao pravi Francuski hleb.. njegov slasni miris širi se po celoj kući..i mami..mami!




 POTREBNO JE:
  • 600g  brašna T500
  • 1, 5  kašika so
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 400ml mlake vode
 Još:
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 5 kašike projeno belo brašno


PRIPREMA:


  1. U vanglicu sipajte brašno, suvi kvasac, i so, lagano izmešajte.
  2. Mlakom vodom zamesite i dobro izradite testo koje se ne lepi za ruke.
  3. Testo ostavite da odmara pet minuta, postupak mešenje testa i odmaranje ponovite još tri puta..
  4. Umešeno testo premažite po vrhu uljem, pokrijte pamučnom krpom i ostavite testo na toplom da narasta oko2h sata.
  5. Nadošlo testo podelite na četiri dela.
  6. Svaki deo testa malo rastanjite i raširite kao palačinku , preklopite jednu stranu testa, zatim i drugu stranu testa.--vidi  sliku br.3-4..
  7. Pripremljeno testo pokrijte krpom i ostavite 20 minuta da odstoji .

Priprema hleba :
  1. Testo rastanjiti oklagijom u obliku pravougaonika, zatim preklopite duže  strane testa prema sredini.
  2. Krajeve strane testa uzduž  prstima istapkajte ili izlupajte da istisnete višak vazduha u testu -vidi sliku br.6
  3. Zatim spoljne krajeve preklopite prema sredini i stiskajte prstima kao da lepite u vidu velike štrudle..

Pečenje hleba :

  1. Pamučnu krpu posuti sa belim kukuruznim brašnom. stavite priremljene vekne hleba okrenute naopako, tako da je spojena strana sa donje strane.. Pospite hleba sa kukuruznim brašnom.
  2. Hleb pokrijte vlažnom, pamučnom krpom i ostavite da narasta oko20 minuta.
  3. Hleb  premažite maslinovim uljem-oštrim nožem po vrhu  zasecite nekoliko uzdužnih rezova.
  4. Tako pripremljen hleb peći u zagrejanoj rerni na 220stepeni, na dno rerne stavite vatrostalnu činiju sa  pola vode. 
  5. Činija sa vodom isparavaće dok se hleba peče,zato će hleba i korica imati  posebnu hrskavost .
  6. Hleba pecite oko15 minuta, dok ne porumeni i poprimi zlatno žutu boju...                                       
Od ove količine testa dobiju se četiri hrskave veknice-Bageta
















Bakini mali degustatori-