Baget je hrskav i ukusan kao pravi Francuski hleb.. njegov slasni miris širi se po celoj kući..i mami..mami!
POTREBNO JE:
- 600g brašna T500
- 1, 5 kašika so
- 1 kesica suvog kvasca
- 400ml mlake vode
- 2 kašike maslinovog ulja
- 5 kašike projeno belo brašno
PRIPREMA:
- U vanglicu sipajte brašno, suvi kvasac, i so, lagano izmešajte.
- Mlakom vodom zamesite i dobro izradite testo koje se ne lepi za ruke.
- Testo ostavite da odmara pet minuta, postupak mešenje testa i odmaranje ponovite još tri puta..
- Umešeno testo premažite po vrhu uljem, pokrijte pamučnom krpom i ostavite testo na toplom da narasta oko2h sata.
- Nadošlo testo podelite na četiri dela.
- Svaki deo testa malo rastanjite i raširite kao palačinku , preklopite jednu stranu testa, zatim i drugu stranu testa.--vidi sliku br.3-4..
- Pripremljeno testo pokrijte krpom i ostavite 20 minuta da odstoji .
Priprema hleba :
- Testo rastanjiti oklagijom u obliku pravougaonika, zatim preklopite duže strane testa prema sredini.
- Krajeve strane testa uzduž prstima istapkajte ili izlupajte da istisnete višak vazduha u testu -vidi sliku br.6
- Zatim spoljne krajeve preklopite prema sredini i stiskajte prstima kao da lepite u vidu velike štrudle..
Pečenje hleba :
- Pamučnu krpu posuti sa belim kukuruznim brašnom. stavite priremljene vekne hleba okrenute naopako, tako da je spojena strana sa donje strane.. Pospite hleba sa kukuruznim brašnom.
- Hleb pokrijte vlažnom, pamučnom krpom i ostavite da narasta oko20 minuta.
- Hleb premažite maslinovim uljem-oštrim nožem po vrhu zasecite nekoliko uzdužnih rezova.
- Tako pripremljen hleb peći u zagrejanoj rerni na 220stepeni, na dno rerne stavite vatrostalnu činiju sa pola vode.
- Činija sa vodom isparavaće dok se hleba peče,zato će hleba i korica imati posebnu hrskavost .
- Hleba pecite oko15 minuta, dok ne porumeni i poprimi zlatno žutu boju...
Bakini mali degustatori-