Претражи овај блог

четвртак, 11. април 2019.

KREMSTE KOCKE SA JABUKAMA




Potrebno je:
Za patišpanj:

  • 4 jaja
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike brašna
  • 2 kašike kakaa
  • 1 kesica praška za pecivo


Fil od vanile

  • 700ml mleka
  • 2 pudinga od vanile
  • 2 kašike gustina
  • 8kašika šećera

Pire od jabuka

  • 5-6 jabuka
  • 3 kašike šećera
  • voda po potrebi

još...

  • 2 kesice šlaga
  • mleko po potrebi
  • 50 g čokolade
  • malo ekstrat od maline



Priprema:


 Prvo odvojiti žumanca od belanaca.
 Belanca umutiti penasto sa šećerom..-postepeno dodavati  šećer kašiku po kašiku uz neprestano mešanje miksera, sve dok se sešećer ne otopi.
Zatim umućenim belancima dodati  žumanac po žumanac, mutiti mikserom i sjediniti belanaca i  žumanca ..
Umućenoj masi od jaja dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakao..
Kašikom lagano izmešati smesu..

Pečenje:
Smesu za patišpanj izručiti u podmazan kalupu prečnika24x40cm .
Patišpanj peći u zgrejanoj rerni na 200c oko25min.-
Kada je ivica patišpanja odvojena od kalupa  patišpanj pečen.
Gotov patišpanj ostaviti da se ohladi.

Pripremanje fila od vanile :
Pripremiti jabuke, oljuštiti i iseći na tanke kriške.
 Posudu sa jabukama i šećerom  naliti vodom koliko da prekrije jabuke, kuvati na vatri da jabuka omekša..
Staviti 500ml mleka i šećer da provri.
U 200ml mleka razmutiti mešavinu pudinga od vanile i gustin, zatim sipati u provrelom mleku, mešati masu neprestano sve dok se ne zgusne.

Priprema pirea od jabuka:
Kuvanu jabuku procediti i zblendirati je kao pire -(u maloj činiji odvojiti 2 kašike pirea od jabuka.)
Zatim  topao pire od jabuka dodati u filu od vanile.
Mikserom sjediniti fil od vanile i pire od jabuka u fini krem
Topao krem isipati ravnomerno preko hladnog patišpanja.
Patišpanj sa kremom ostaviti da se potpuno ohladi.

Dekoracija kolača:
Zatim pripremiti šlag sa mlekom -pratiti upustvo na kesici
Kolač premazati umućenim šlagom.
Ostaviti kolač na hladnom 2h a zatim seći na jednake kocke.
Pire od jabuka koji je odvojen posebno u činiji,dodati nekoliko kapi ekstrata od malina i izmešati .
Svaku kocku ukrasiti po vrhu sa obojenim pireom od jabuka i rendanom čokoladom ..

Napomena:
Da se jaja lako i brzo umute, 30 minuta pre izvaditi  iz frižidera i ostaviti ih  na sobnoj temperaturi ...
Kolač naflovan ostaviti da odstoji na hladnom ,( najbolje je da prenoći i sutra dan seći kolač)
 Kolač lakše će se seći na kocke i lepše će kocke izgledati..
Prijatno!









Нема коментара:

Постави коментар