Potrebno je:
Za patišpanj:
- 4 jaja
- 4 kašike šećera
- 4 kašike brašna
- 2 kašike kakaa
- 1 kesica praška za pecivo
Fil od vanile
- 700ml mleka
- 2 pudinga od vanile
- 2 kašike gustina
- 8kašika šećera
Pire od jabuka
- 5-6 jabuka
- 3 kašike šećera
- voda po potrebi
još...
- 2 kesice šlaga
- mleko po potrebi
- 50 g čokolade
- malo ekstrat od maline
Priprema:
Prvo odvojiti žumanca od belanaca.
Belanca umutiti penasto sa šećerom..-postepeno dodavati šećer kašiku po kašiku uz neprestano mešanje miksera, sve dok se sešećer ne otopi.
Zatim umućenim belancima dodati žumanac po žumanac, mutiti mikserom i sjediniti belanaca i žumanca ..
Umućenoj masi od jaja dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakao..
Kašikom lagano izmešati smesu..
Pečenje:
Smesu za patišpanj izručiti u podmazan kalupu prečnika24x40cm .
Patišpanj peći u zgrejanoj rerni na 200c oko25min.-
Kada je ivica patišpanja odvojena od kalupa patišpanj pečen.
Gotov patišpanj ostaviti da se ohladi.
Pripremanje fila od vanile :
Pripremiti jabuke, oljuštiti i iseći na tanke kriške.
Posudu sa jabukama i šećerom naliti vodom koliko da prekrije jabuke, kuvati na vatri da jabuka omekša..
Staviti 500ml mleka i šećer da provri.
U 200ml mleka razmutiti mešavinu pudinga od vanile i gustin, zatim sipati u provrelom mleku, mešati masu neprestano sve dok se ne zgusne.
Priprema pirea od jabuka:
Kuvanu jabuku procediti i zblendirati je kao pire -(u maloj činiji odvojiti 2 kašike pirea od jabuka.)
Zatim topao pire od jabuka dodati u filu od vanile.
Mikserom sjediniti fil od vanile i pire od jabuka u fini krem
Topao krem isipati ravnomerno preko hladnog patišpanja.
Patišpanj sa kremom ostaviti da se potpuno ohladi.
Dekoracija kolača:
Zatim pripremiti šlag sa mlekom -pratiti upustvo na kesici
Kolač premazati umućenim šlagom.
Ostaviti kolač na hladnom 2h a zatim seći na jednake kocke.
Pire od jabuka koji je odvojen posebno u činiji,dodati nekoliko kapi ekstrata od malina i izmešati .
Svaku kocku ukrasiti po vrhu sa obojenim pireom od jabuka i rendanom čokoladom ..
Napomena:
Da se jaja lako i brzo umute, 30 minuta pre izvaditi iz frižidera i ostaviti ih na sobnoj temperaturi ...
Kolač naflovan ostaviti da odstoji na hladnom ,( najbolje je da prenoći i sutra dan seći kolač)
Kolač lakše će se seći na kocke i lepše će kocke izgledati..
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар