Претражи овај блог

субота, 10. јун 2023.

LAGANA KREMPITA SA JAGODAMA

    



I









    Tako nastaje kreativnost i maštovitost kada imaš svoj vrt, svoje voće koje poželiš!

Konačno su došli lepi dani bez  kiše.Sunce i veseli cvrkut ptica stvara želje i nove ideje za nove poslastice i novog posta..
Jagoda rodila u bašti, sada je njihovo vreme .Setih se krempite iz moje stare sveske sa receptima,
htela sam da je malo izmenim. 
Za pripremu ove voćne kremaste delicije ne treba vam puno vremena, znam samo da se svaki trud  na kraju isplati jer uživate u pravom osvežavajućem ukusu. Napravila sam male izmene, u fil  umešala kiselu pavlaku i dodala voće fine slatke jagode iz moje bašte..
Da kažem da je kolač veoma izdašan i dekorativnog izgleda, pravi kolač za sve prilike.
PRIJATNO!



 POTREBNO JE:

ZA PATIŠPANJ:


  • 4 jaja
  • 4 kašika šećra
  • 4 kašika brašna
  • 4kašika ulja
  • 1 kesica prašak za pecivo
  •  prstohvat soli


PRELIV ZA PATIŠPANJ:

  • 200ml hladnog mleka
  • 3 kašike šećera
FIL:

  • 1L mleka
  • 3 pudinga od vanile
  • 12 kašika šećera
  • 180g kisele pavlake

JOŠ:

  • 200g šlag kreme
  • 200ml gagzirane vode
  • 300 g jagoda


PRIPREMA:

Odvojite posebno žumanca od belanaca.
Belanca umutite sa prstohvatom soli u čvrst sneg.

Zatim dodajte postepeno žumanac po žumanac i šećer, mutite mikserom  dok se šećer ne otopi.

Umućenoj masi dodajte  prosejano brašno pomešano sa kesicom prška za pecivo i ulje.
Pravougaoni kalup veličine 32x40 cm. obložite pek papirom, pa isipajte masu za patišpanj.

Pecite koru u predhono zagrejanoj rerni na 180c oko20 minuta.Čačkalicom proverite
da li je kora pečena.

Patišpanj izvadite iz šporeta i odmah vruć prelijte sa hladnim mlekom koje je pomešano sa šecerom.
Voće, jagode operite, skinute peteljke i iseci na polutke.
(maline, kupine, borovnice stavite cele ne secite)
  Polutke jagoda okrenute ka kori poredjate redom na patišpanj.

FIL:

800 ml mleka i šećer stavite da provri, zatim zmešajte 3 pudinga od vanile.

  U provrelo mleko isipajte razmućen puding od vanile, neprestano mešajte masu sve dok se ne ukuva i zgusne.

Gotov puding od vanile sklonite sa vatre i odmah umešajte kiselu pavlaku
(Mala čaša kisele pavlake).
Mikserom ujednačite fil.

Pripremljeni fil ravnomerno raspordite preko jagoda.

Kolač ostavite u frižideru da se ohladi i stegne.

Umutite šlag sa gaziranom vodom.

Kolač premažite umućenim šlagom i ukrasite  sa po nekom jagodom.

U fil za  krempitu se možete dodati bilo koje bobičasto voće, maline,kupine, borovnice i td.
Krempita se može napraviti i bez  voća.
PRIJATNO!























четвртак, 8. јун 2023.

Brzi keks kolač sa jagodama




Brzi keks kolač sa jagodama... bez znanja i veštine može svako ovaj kolač da napravi..porebna je samo volja...
Brzi voćni kolač ..da brži ne može biti ...gotov je za čas, za 10 minuta pripreme.

Kolač jednostavan i veoma je ukusan, brzo se spremi a još brže se pojede..
Kada vam se jede nešto slatko, želite kolač dobrog ukusa, evo fine poslastice od keksa, pudinga i jagoda..
Umesto jagoda  u kolač mogu višnje, kupine, borvnice i td..

Na blogu imam sličan recept za "Brzi keks kolač sa višnjama" samo umesto keksa su piškote, potražite recept na mom blogu"Mickinakuhinja"


POTREBNI SASTOJCI:

300 mlečnog keksa
600 g jagoda

1 l mleka
3 kesice puding od vanile
10 kašika šećera
100g bele čokolade
150g margarina

Čokoladna glazura:
100g čokolade za kuvanje
2 kašike šećera
2 kašike ulja
2 kašike vode

FIL:
U odgovarajuću posudu zagrejte 800 ml mleka sa šećerom do ključanja, zatim sipajte rastvoren prašak za puding pomešan sa preostalim mlekom . 
Mešajte neprestano varjačom dok se puding masa ne zgusne.
Gotov puding sklonite sa vatre, odmah u vruć puding  dodajte izlomljenu belu čokoladu i omekšali margarin, mešajte dok se ne otopi čokolada i margarin, izmešajte i sjedinite u finu kompaktnu smesu.
U  većoj posudi izlomite keks i odmah ga prelijte sa vrućom smesom  pudinga od vanile, izmešajte dobro varjačom kako bi se keks sjedinio sa filom od vanile.
Pravougaoni kalup obložite streč folijom ili kao ja sa čistim kesama od zamrzivača.
Sipajte trećinu smese u kalup , složite iseckane jagode, opet sipajte smesu i poređajte ostatak iseckanih jagoda , zatim na kraju završite ostatka smese od keksa .
Na kraju kalup krajeve kesa zatvorite kolač,  kolač ostavite u frižideru na hlađenje do sutradan, kako bi se dobro ohladio i stego, tako će kolač fino sjediniti svoje ukuse.

DEKORACIJA KOLAČA:
U posudici otopiti čokoladu, šećer, ulje i vodu.
Izvaditi kolač, kolač okrenuti na tacni i skinuti streč foliju.
Otopljenu čokoladnu glazuru preliti preko ohlađenog kolača, polutkama jagoda ukrasiti po vrhu kolač.
Možete odmah kolač da sečete na šnite i uživate u finom ukusu kolača od keksa i jagoda..

PRIJATNO!






 


среда, 10. мај 2023.

KAPRI TORTA SA JAGODAMA




Kapri torta sa malinama!




Uživajte !

Kapri torta sa jagodama!


"Dragi moji koji posećujete moj blog, hvala vam na veliku gledanost ovog recepta za Kapri tortu sa jagodama🍓🍓🍓
Sada sam tortu pravila u okruglom izdanju sa malinama, torta je takodje  vrlo ukusna i lepa kao da jedete Kapri sladoled.🍰🍦🍧
Recept je isti samo zamenite  jagode sa malinama,

Kapri torta voćna sa
 jagodama,vanilom, čokoladom i šlagom. Tortu napravila sam od srca za rodjendan dečku naše kumice Jovane.  Onda možete zamisliti kakvog je ukusa torta. Na blogu imam brzu kapri tortu u posnoj varijanti koja je stvarno dobra i veoma ukusna.
Voćna kapri sa jagodama druga mrsna varijanta je  torta zaista izvanredna .
Recept sam tražila po netu i najbolji je bio recept sa čuvenog kulinarskog portala " Colinarika.com" kulinarke  Olje, koja je zaslužena za ovaj  recept.Moja malenkost je malo izmenila recept i dodala neke sastojke da ne remeti ukus ove torte već da je učini još lepšim. Korice su vrlo tanke i stapaju se sa sočnim filom.Ukus je kažu bio fantastičan, torta je kremaste strukture, miriše na jagode, a čokolada sa šlagom pucketa i čini ukus još lepšim i čarobnim.Kažu da podseća  na čuveni sladoled Kapri- moj omiljeni sladoled iz detinjstva.
Preporuka da napravite ovu divnu tortu i uživate u njenom čarobnom ukusu, učinete sebe srećnim i druge oko sebe!
Prijatno želim!
Hvala vam na veliku gledanost recepta za Kapri tortu sa jagodama.


 POTREBNI SASTOJCI :


ZA  JEDNU KORU - X 2

5 BELANACA
5 KAŠIKA ŠEĆERA
6 KAŠIKA MLEVENIH ORAHA
1 KAŠIKA BRAŠNA
50 g RENDANE ČOKOLADE ZA KUVANJE

 Iste sastojke ponoviti za drugu goru


FIL OD JAGODA

500g SMRZNUTIH  ILI SVEŽIH JAGODA
300g ŠEĆERA
200ml VODE
2 KESICE PUDINGA OD JAGODA
5 KAŠIKE VODE DA SE RAZMUTI PUDING

FIL OD ŽUMANACA

10 ŽUMANACA
600ml MLEKA
150g ŠEĆERA
3 KAŠIKE GUSTINA
2 KAŠIKE BRAŠNA
2 KESICE VANILINOG ŠEĆERA
250g MARGARINA-omekšalog

PRELIV OD ČOKOLADE

200g MENAŽ ČOKOLADE ZA KUVANJE
100g MARGARINA
4 KAŠIKE ULJA

BELI FIL

250 ŠLAG SA UKUSOM PAVLAKE
250ml GAZORANE VODE

DEKORACIJA

200ml SLATKE PAVLAKE
1 KESICA NES KAFE
Za ogradicu od kocke
100g MENAŽ ČOKOLADE ZA KUVANJE


PRIPREMA


Razdvojiti 5 belanca od žumanaca
Umutiti belanca u cvrst sneg sa 5 kašika šećera

Dodati kašiku prosejanog brašna, 50g rendane čokolade i 6 kašika mlevenih oraha

Kalup 22x35cm.obložiti masnim papirom za pečenje, sipati masu i peći koru u zagrejanoj rerni na 180c oko15 minuta

Gotove koru izvaditi i odmah sa kore skinuti masni papir, ostacviti da se ohladi.
Isti postupak ponoviiti sa drugom korom.

Fil od jagoda

U sud dodati 300g šećera i 200ml vode, staviti na vatri da proključa i kuvati da se malo sirup ušpinuje.
 Odmah dodati 500g jagoda smrznutih, mešati varjačom kako bi se malo raspale, zatim razmutiti 2 pudinga od jagoda umalo vode..Sipati u jagode, kuvati i mešati masu na laganoj vatri sve dok se dobro ne zgusne.
,
Fil od žumanaca
Mleko staviti na vatri da proključa

Umutiti u sudu za mućenje svih 10 žumanaca sa 150 g šećera, da žumanca pobele a šećer se istopi.
Dodati  u umućena žumanca 3 kašike gustina, 2 kesice vanilinog šećera, 2 kašike brašna prosejanog.

Pripremljenu masu od žumanaca dodati u provrelo mleko i kuvati uz neprekidno mešanje drvene varjače sve dok se fil ne ukuva i zgusne.

Fil ostaviti da se ohladi
Zatim umutiti 250g margarina sa malo šećera u prahu-bolje se tako margarin umuti,  bude kremasti.

Umućeni margarin dodati postepeno kašiku po kašiku u filu od žumanaca.Mutiti mikserom da se masa sjedini do kremaste strukture.

Preliv od čokolade
200g menaž čokolade rastopiti sa 100g margarina i 4 kašike ulja.Čokoladnu masu dobro izmešati i
sjediniti.Ostaviti sa strane da se malo prohladi




Beli fil od šlaga

Umutiti 250g šlaga sa 250 gazirane vode, mutiti mikserom
 do željene gustine

Dekoracija od slatke pavlake:
Umutiti slatku pavlaku sa jednom kesicom nes kafe,
ukrasiti tortu po vrhu po svojoj želji.

Ogradica od čokolade:
100g čokolade za kuvanje otopiti na pari.
Prvo santimetrom za šivenje izmeriti obim torte, visinu i širinu.
Napraviti šemu na masnom papiru
Na masnom papiru iscrtati kocku,  iste veličine.
Otopljenom čokoladom popuniti nacrtane kocke.
Nažalost to sam zaboravila da slikam .

Finalni postupak:

Koru staviti na tacni, premazati  polovinu fila od jagoda
preko fila od jagoda premazati polovinu fila od žumanaca
Preko fila od žumanaca premazati polovinu umućenog šlaga od slatke pavlake
Preko šlaga premazati  polovinu preliva od čokolade
Zatim dekorisati tortu sa ogradicom od čokolade kao ja



















четвртак, 23. март 2023.

Torta voćna kraljica



Torta voćna kraljica sa jagodama i bananama...jedna fina voćna kombinacija ukusa..

Ko voli voćne torte na pravom je mestu da je proba ..jer ovo je prava eksplozija ukusa..delicija!

Torta je bogata kremom, jagodama,bananama..sočna i veoma je ukusna..

Pravila sam je mužu za rođendan i nisam pogrešila..svi koji su je probali oduševili se tortom, njenim ukusom i izgledom.. kao da je iz poslastičare,kao što kaže moja snajkica Katarina..

Pred vama je torta koju sam ja malo improvizovala, pustila malo mašte, volju i kreativnost, i dobila ono što sam htela ,veoma divnu i voćnu tortu. 

Za tortu patišpanj pravila od švarcald torte, koja je i trebala biti rođendanska, dobila sam jagode i ispalo je nešto lepo i neočekivano, Tada se sve okrenulo , htela sam beo krem , sa mlekom ,gustinom i belom čokoladom, jer to bi bio odličan spoj i kombinacija sa voćem, jagodama i bananama.

Ukrasila je šlagom, glazurom od čokolade i čokoladnim jagodama, dekoracija i voće, torti su dali prefinjen izgled kao kod prave kraljice koja se šepuri svojo lepotom..a tek ukusom ..Torta je prava za čokoljupce i ljubitelji voćnih torti..samo ću reći da je morate probati,, javi te ..i pišite kakva je po vama zaista torta..

NAPOMENA!

Kalup za tortu je 24cm prečnika, patišpanj pravila sam od tri jaja , torta nije bila mala težila oko 2500g, ako želite veću tortu pravite je u većem kalupu, za veći patišpanj uduplirajte sastojke., fil biće dovoljan i za veći patišpanj ,voće povećati i dekoraciju povećajte srazmerno...


SASTOJCI!

Za koru:

  • 3 jaja
  • prstohvat soli
  • 100g šećera
  • 3 kašike vruće vode
  • 75g brašna
  • 35g gustina
  • 25g kakaoa
  • 1/2kašičica praška za pecivo


Za beo fil:

  • 1l mleka
  • 100g šećera
  • 120g gustina
  • 200g bele čokolade
  • 1margarin
  • 250g šećera u prahu

Još:

  • 300g jagoda 
  • 4 banane

Za dekoraciju:

  • 180g šlaga
  • 250ml mleka


  • 200g čokolade za kuvanje
  • 200g slatke pavlake


Priprema:  

Za patišpanj...

Posebno odvojite belanca od žumanaca, umutite belanc čvrst sneg. Dodajte postepeno šećer, kašiku po kašiku uz neprestano mutenje miksera.

 Umućenom snegu od belanaca dodajte žumanac po žumanac, mutite mikserom na laganoj brzini, dodajte i tri kašike vruće vode, potom dodajte suve sastojke, brašno, gustin kakao i prašak za pecivo.

Masu lepo sjedinite i prebacite u kalup za tortu 24cm prečnika koji je obložen masnim papirom za pečenje.

Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 35 minuta.

Nakon 30 minuta pečenje kore proverite drvenim štapićem da li je štapić suv i kora pečena, ako je štapić malo vlžan nastavite još 5 do 10 minuta minuta pečenja kore, opazite da se kora ne presuši..

Gotovu koru izvadite iz rerne stavite je na rešetku da se ohladi, zatim skinite papir , presecite koru horizontalno na tri dela.

BEO FIL:

U posudi sa malo mleka promešajte gustin , da nema grudvica, zatim sipajte u preostalo provrelo mleko sa šećerom.

Mešajte neprestano dok se masa ne zgusne, potom odmah ubacite izlomljenu belu čokoladu na kockice, mešajte dok se ne otopi.

Penasto umućen maragarin ( na sobnoj temperaturi) sa šećerom u prahu sastavite sa ohlađnom masom, izmiksajte da se lepo sve sjedini u kompaktni fil.

FINALNI POSTUPAK:

Pripremiti jagode u čokoladi koja će nam kasnije koristiti za dekoraciju torte.

Jagode oprati osušiti papirnim ubrusom.

SAVET!

Da se savršeno oblože jagode čokoladom, pre potapanja u čokoladu trebaju biti dobro ohlađene u frižideru.To će pomoći da se čokolada brzo stvrdne na jagodi.

Potrebno je .

za 10 jagoda:

100g crne čokolade

 2 kašik ulja

Čokoladu otopite sa uljem u mikrotalasnoj ili na pari kako vam odgovara.

Čokoladu neprestano mešajte dok se ne rastopi i sjedini, zatim je isipajte u dubokoj šoljici za kafu., ostavite da se čokolada malo ohladi nekoliko minuta na sobnoj temperaturi .

Zatim jagode sa peteljkama potopimo u čokladu ali ne do kraja, potom obložene jagode ostavite na papir za pečenje da se ohlade.

Kasnije će poslužiti za dekoraciju torte.

POSTUPAK FILOVANJA TORTE:

Kore su tako mekane i vlažne da nije potrebno prskati ih mleko ni sokom.

Beli fil podelite na 4 jednaka dela-

..Ja sam u 4male staklene činije za serviranje podelila fil.. tako mi je bilo najlakše.

Na prvu koru nanesite jedan deo fila, isipajte jednu činiju i premažite fil, zatim poređajte isečene jagode, opet preko nanesite fil i premažite.

Stavite drugu koru, nanesite drugu trećinu fila, na fil složite narezane banane na kolutove, zatim opet nanesite  preostali fil i premažite preko banana, na kraju završite trećom korom.

Tortu ostavite u frižideru da se rashladi i stegne pre dekoracije.

Umutite šlag, ostavite nekoliko kašika za ukrašavanje torte.

Tortu dekorišite umućenim šlagom i čokoladnom glazurom.

Čokoladna glazura :

U maloj posudici zagrejte slatku pavlaku, pazite da ne provre. Sklonite sa vatre, dodajte čokoladu izlomljenu na kockice, mešajte dok se ne rastopi, na kraju masu dobro izmešajte još jednom da se lepo sve sjedini.

Tortu isfilovanu šlagom i dobro ohlađenu ukrasite čokoladnom glazurom po vrhu torte..prvo okolo torte sa malom kašičicom sipajte po malo čokoladne glazure da se sliva niz obod torte, na kraju čokoladnom glazurom popunite unutrašnjost torte.

Preostalu količinu čokoladne glazure dodajte u preostali umućeni šlag, mikserom izmiksajte krem koji će kasnije biti potreban za dekoraciju torte.

UKRAŠAVANJE TORTE:

Po površini torte, na čokoladnoj glazuri složite čokoladne jagode, malo ostavite razmak između jagoda, tu na praznini između jagoda istiskajte šricem šlag, a zatim složite iseckane jagode i čokoladne bombone.

Ukrašenu tortu ostavite u frižideru da se dobro rashladi azatim secite i uživajte u čarobnoim ukusu " Torte voćne kraljice".









 

среда, 15. март 2023.

ČOKOLADNI ROLAT SA MALINAMA




POTREBNI SASTOJCI:

Za patišpanj:

  • 4 jaja
  • 4 kašike šećera
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike kakaa

Za fil i dekoraciju:

  • 300g šlag kreme 
  •  200ml hladnog mleka
  • 200g do 300g malina

Fil od pudinga:

  • 350ml mleka
  • 1 puding od čokolade
  • 3 kašike šećera

JOŠ..

  • Ganaš glazura..
  • 100g čokolade za kuvanje
  • 100ml slatke pavlake

Priprema patispanja:

  • Umutite belanca u čvrst sneg, postepeno dodajte šećer neprestano miksajte dok se šećer ne otopi.

  • Umućenim belancima dodajte žumanca, jedno po jedno, smanjite na laganu  brzinu miksera i dalje miksajte, pa  dodajte brašno i varjačom lagano umešajte i sjedinite smesu.

  • Pleh od šporeta obložite masnim papirem za pečenje, isipajte pripremljenu smesu i ravnomerno rasporedite, pecite u zagrejanoj rerni na 180stepeni oko15minuta.

  • Gotov rolat uvijte u nakvašenoj mokroj krpi i ostavite da se tako ohladi.

Postupak filovanja rolata:

  • Umutite čvrsto šlag hladnim mlekom , 4 do5 kašika šlaga ostavite sa strane za kasnije  za dekoraciju rolata.

  • Gotovoj kori skinite papir, te premažite ceo rolat sa šlagom, zatim poređajte maline .

  • Rolat urolajte i uvijte malo čvršće, zatim u papir ili krpi.

  • Nafilovani rolat ostavite u ufrižideru na 2-4h. da se ohladi.

Fil od pudinga :

  • Posudu sa 200ml mleka i šećer stavite na vatri da izavri, u 150ml mleka razmutite jednu kesicu pudinga od čokolade, zatim isipajte razmućenu mešavinu  uzavrelo mleko, te mešajte neprestano dok se masa ne zgusne.

  • Puding ostavite sa strane da se malo prohladi, dok napravite ganaš glazuru.

Ganaš glazura:

  • Na vatri stavite pavlaku da se zagreje (ne sme da provri)stavite kockice izlomljene čokolade, mešajte dok se čokolada ne otopi i sjedini sa pavlakom.

  • Ganaš glazuru ostavite da se malo ohladi a zatim stavite 1 do dve kašike čokoladne glazure u umućeni šlag , izmešajte  šlag i isipajte  u dekor kesi sa zvezdastim nastavkom.

  •  Takođe  ganaš glazuru  isipajte u dekor kesi za ukrašavanje torti i kolača,  kesu makazama malo secnite koliko da može da izlazi čokolada da ukrasite rolat.. 

Finalni postupak:

  • Rolat spolja  ceo premažite pudingom od čokolade.

  • Odozgo rolat ukrasite čokoladnim šlagom , zatim preko šlaga ukrasite čokoladnom  glazurom kao što je na slici.

Prijatno!