Претражи овај блог

среда, 5. април 2017.

SELJACKA POGACA

  

SELJACKA POGACA





POTREBNO JE:


300g -350g MEKOG BRASNA
1/2 KOCKE SVEZEG KVASCA
200ml TOPLE VODE
5 KASIKA ULJA
1 KASICICA SECERA
1 KASICICA SOLI

PRIPREMA:
U posudu za mesenje testa, dodati brasno, u sredini brasna napraviti udubljenje, zatim dodati
 so i ulje.U manjoj ciniji dodati 200ml  tople vode, pa pomesati je sa secerom i kvascem.
Mesati rukom sve dok se kvasac ne otopi.(kolicina vode je dovoljna da se zamesi testo).
Pripremljeni kvasac dodati u brasno i zamesiti testo.Umeseno testo isipati na radnu
povrsinu posutu brasnom i nastaviti sa mesenjem testa, sve dok se testo lepo ne
umesi i postane glatko.Testo pokriti krpom i ostaviti na toplom da naraste (oko30 min.).




Naraslo testo izruciti na pobrasnjenu  povrsinu i razmesiti. Od testa formirati jednaku loptu.
Tepsiju podmazati svinjskom mascu(ili  ulje)prebaciti testo u tepsiju i  rukama rastanjiti.
Testo rastanjiti sto tanje u tepsiji velicine 32cm, pokriti krpom i ostaviti da pogaca naraste.
Pogacu malo ukrasiti casicom rakijskom i viljuskom.(casicom pritiskati po testu praviti
krugove, a viljuskom izbockati testo).

Zagrejati rernu na 200c, naraslu pogacu peci u rerni oko15minuta.



 Pecenu pogacu uviti u krpu i ostaviti da se malo prohladi.

NAPOMENA!
Prilikom mesenja pogace, malo dodati brasno, ako se testo lepi za ruke. Kolicina brasna i ostale sastojke povecati prema potrebi, za dve pogace ili vise.Kvasac ne cekati  da naraste, vec se razmuti i odmah zamesi testo.







Нема коментара:

Постави коментар