SELJACKA POGACA
POTREBNO JE:
300g -350g MEKOG BRASNA
1/2 KOCKE SVEZEG KVASCA
200ml TOPLE VODE
5 KASIKA ULJA
1 KASICICA SECERA
1 KASICICA SOLI
PRIPREMA:
U posudu za mesenje testa, dodati brasno, u sredini brasna napraviti udubljenje, zatim dodati
so i ulje.U manjoj ciniji dodati 200ml tople vode, pa pomesati je sa secerom i kvascem.
Mesati rukom sve dok se kvasac ne otopi.(kolicina vode je dovoljna da se zamesi testo).
Pripremljeni kvasac dodati u brasno i zamesiti testo.Umeseno testo isipati na radnu
povrsinu posutu brasnom i nastaviti sa mesenjem testa, sve dok se testo lepo ne
umesi i postane glatko.Testo pokriti krpom i ostaviti na toplom da naraste (oko30 min.).
Naraslo testo izruciti na pobrasnjenu povrsinu i razmesiti. Od testa formirati jednaku loptu.
Tepsiju podmazati svinjskom mascu(ili ulje)prebaciti testo u tepsiju i rukama rastanjiti.
Testo rastanjiti sto tanje u tepsiji velicine 32cm, pokriti krpom i ostaviti da pogaca naraste.
Pogacu malo ukrasiti casicom rakijskom i viljuskom.(casicom pritiskati po testu praviti
krugove, a viljuskom izbockati testo).
Zagrejati rernu na 200c, naraslu pogacu peci u rerni oko15minuta.
NAPOMENA!
Prilikom mesenja pogace, malo dodati brasno, ako se testo lepi za ruke. Kolicina brasna i ostale sastojke povecati prema potrebi, za dve pogace ili vise.Kvasac ne cekati da naraste, vec se razmuti i odmah zamesi testo.
Нема коментара:
Постави коментар