Претражи овај блог

среда, 2. март 2022.

CIMET ROLNICE

 



Cimet rolnice..

Hrskave.. puteraste..sočne, meke, mirisne..savršene, cela kuća miriše na cimet na njih....Rolnice su veoma ukusne, teraju da smažete jednu, pa još jednu..nikako da se zaustavite.. Zaista prijaju i neodoljive..

POTREBNO JE.

Za testo:

350g mekog brašna

1 kesica suvog kvasca

1/2 kesice praška za pecivo

60g šećera

30g putera

1 jaje

1/4 kašičice soli

120ml mleka

60ml vode

ZA PREMAZ:

1 kašika arome vanile ili kesica vanilin šećer

150g smeđeg šećera

60 g putera

20g cimeta

PRELIV: 

Ganache preliv od bele čokolade:

100ml slatke pavlake

100g bele čokolade

PRIPREMA:

  • U manjoj posudi sipajte mlako mleko pomešano sa vodom, zatim  sipajte kesicu suvog kvasca, kašiku šećera, kašiku brašna, izmešajte i ostavite oko10 minuta da nadolazi kvasac.

  • U nadošli kvasac sipajte , preostali šećer, otopljeni maslac i jaje, izmešajte malo, zatim sipajte u vanglici sa brašnom koje je dodato prašak za pecivo ,so,  i zamesite testo.
  • Testo pokrite krpom i ostavite na toplom  da narasta sat vremena.

Premaz za testo:

  • U posudici otopite maslac, pomešajte sa vanilom, šećerom i cimetom.
  • Na pobrašnjenoj površini isipajte testo i razvucite oklagijom  testo u veći pravougaonikA 30cm x 40 cm a debljine 5 do 6 mm. zatim premažite testo pripremljenim nadevom.
  • Premazano testo zarolajte i uvijte u rolnu, zatim nožem ili koncem secite i podelite na 12 rolnica.
  • Rolnice složite na pleh obložen pek papirom sa malim razmekom jedna od druge , tako da svaka rolnica zasebno naraste i ne spoji se sa drugom .
  • Rolnice pokrijte pamučnom krpom,  ostavite da narastaju oko 20 minuta.
  • Pecite u zagrejanoj rerni na  200 stepeni oko15 do 20 minuta.

Preliv za rolnice: ganache preliv

  • Dok se peku rolnice sipajte slatku pavlaku u posudu i zagrejte je(skoro do da provre) skolonite sa vatre stavite belu čokoladu.Mešajte neprestano varjačom dok se čokolada ne otopi i sjedini u fini preliv.
  • Gotove rolnice izvadite iz rerne i ostavite da se malo ohlade, za to vreme i preliv ganaš malo će se ohladiti i stegnuti.
  • Cimet rolnice prelijte prelivom odnosno ganašom od bele čokolade i pavlake.

SAVET:

Količinu cimeta i šećera možete korigovati po svom ukus .

Ako niste ljubitelj cimeta rolnice  možete napraviti sa mlevenim orasima, makom, kakaom.. itd..

Nemojte nikako puter zameniti margarinom jer nećete dobiti taj identičan ukus rolnica.

Takođe nemojte umesto smeđeg šećera stavljati beli šećer jer će uticati na ukus rolnica..žuti šećer im daje posebnu draž i ukus..cimet rolnice su tako ukusnije .. 

PRIJATNO!














Нема коментара:

Постави коментар