Претражи овај блог

четвртак, 10. март 2022.

TULUMBE


                                       

 






Tulumbe... tumbe tulumbe..hrskave..sočne i veoma ukusne kao iz poslastičare..
Stalno ih pravim po ovom isprobanom receptu koji sam imala zapisan u svesci i prenela na blog za sve vas koji me pratite..i da sačuvam od zaborava ..tulumbe mi uvek budu prave baš kao iz poslastičare..
Da se pohvalim da sam ove slike tulumbe uslikala sa novog telefona i dodala na ovaj stari post sa starim slikama i recept za tulumbe..

POTREBNO JE:

  • 400 ml vode
  • 100ml ulja
  • 1 kašika šećera
  • prstohvat soli
  • 3 kašike gustina
  • 250g brašna
  • 5 jaja


SIRUP ZA TULUMBE:

  • 1kg šećera
  • 600ml vode
  • 1 limun


PRIPREMA;

Sirup za tulumbe
U posudu sipajte šećer i vodu, kuvajte da voda i šećer
proključa , zatim od kada provri kuvajte još 8 minuta.
Na kraju kuvanja sirupa dodajte sok od jednog limuna
Sirup ostavite da se hladi dok pripremate testo za tulumbe.

Priprema testa za tulumbe:

U odgovarajucu posudu stavite vodu i ulje, šećer i naprstak soli da provri.

Kada je mešavina provrela dodajte brašno, gustin, sklonite posudu sa vatre i neprestano mešajte varjačom da se sjedini smeša od brašna , vode i ulja, da se dobije fino, homogeno testo za tulumbe.
Ostaviti da se testo dobro ohladi.

Hladno testo isipajte na radnu površinu, rukama premesite
i izjednacite u glatku loptu .

Zatim u pripremljeno testo dodajte postepeno jaje po jaje, tada mikserom neprekidno žicama za testo miksajte  kako bi se masa od testa sjedinila u finu i kompaktnu smesu.


Postupak prženja tulumbe

Uvećoj šerpi sipajte ulje, malo ga zagrejte ga, da bude onako malo toplo ulje .

Spric za tulumbe napunite  smesom koliko je potrebno, zatim istiskajte tulumbe odgovarajuće veličine u zagrejano mlako ulje.

Tulumbe pržite dok ne porumene i ne poprime zlatno žutu boju.
Zatim gotove pržene tulumbe vadite i odmah ih stavite u hladan sirup.

Kašikom tulumbe okretajte i držite ih  u sirupu dok druge  tulumbe ne dođu, ove izvadite iz sirupa i odložite u odgovarajucu duboku posudu.Za svo vreme dok to radite ulje će se malo ohladiti  dok pripremate drugu turu tulumbe, tada vrtite posudu sa tulumbama i nastavite prženje.
Postupak ponovite dok ima smese za tulumbe, a ulje svaki put ohladite i nastevite sa prženjem.

Gotove  tulumbe, složite u posudu i prelijte sa ostatkom sirupa.

Tulumbe sa sirupom ostavite na hladnom  mestu da stoje 4 do 5 sati, kako bi lepo upile sav sirup i bile sočne i jako ukusne.


SAVET!
Tulumbe da bi bile spolja hrskave, a unutrašnjost sočno meka, trebalo bi ulje malo prohladiti na svakom završetku prženja tulumbe.
PRIJATNO!































Нема коментара:

Постави коментар