Претражи овај блог

среда, 7. јун 2017.

PIKNIK TIKVICA SA SIROM

PIKNIK TIKVICA SA SIROM


POTREBNO JE:

ZA POHOVANJE TIKVICA:

1kg MLADIH TIKVICA
3 JAJA
200g BRASNA

FIL:
300g SIRA TVRDOG
2JAJA

PRELIV:
200ml MLEKA
2 JAJA
JOS:
ULJE-PO POTREBI
SO- PO POTREBI

PRIPREMA:

Tikvice oljustiti i iseci uzduz na tanke kaiseve.Posoliti i ostaviti tikvice da odstoje
 da bi pustile vodu.

Umutiti jaja penasto, tikvice uvaljati u brasno i ispohovati ih na ulju.Umutiti jaja, viljuskom
 izgnjeciti tvrdi sir, zatim pomesati masu pa filovati i redjati u plehu ili djuvecu  pohovane tikvice.

Jedan red tikvica pa fil od sira i jaja.Sve tako raditi dok ima fila i tikvica.

Preliv , jaja umutiti viljuskom, dodati mleko i preliti pitu.

Pitu peci u predhodno zagrejanoj rerni na 200 c pa smanjiti na 170c i peci  pitu oko60 minuta.

Piknik tikvica sa sirom ili pita je odlican spoj, veoma je ukusna.Sluziti toplu pitu za dorucak ili
veceru, isto tako je dobra i kad je hladna .
PRIJATNO!



























PUDING SA VOCEM

PUDING SA VOCEM

























POTREBNO JE;
100g BRASNA
100g MARGARINA
100g KAKAO
150g SECERA
1 KESICA VANILINOG SECERA
1 L MLEKA
 PRELIV I DRESING :
100g COKOLADE ZA KUVANJE
300g JAGODA
100g SECERA
1/2 LIMUNA-SOK



PRIPREMA ;

Prokuvati mleko sa vanilinim secerom i margarinom.Udrugoj posudi  izmesati
secer, brasno i kakao, zatim provrelo mleko nalivati uz stalno mesanje kasikom.

Posudu vratiti na vatru i kuvati puding sve dok se masa ne zgusne.
Vreo puding sipati u kalupe koji su predhodno premazani margarinom.

Ostaviti puding da se ohladi i stegne.Jagode iseci na sitnije komadice, sipati secer i sok
od pola limuna  u posudu,  i staviti da vri uz stalno mesanje varjacom.

Cokoladu istopiti na pari, hladan puding istresti na tacnu, a zatim ga preliti
 otopljenom cokoladom.
Preliti dresingom od jagoda.

NAPOMENA!
Pravi domaci puding i poslastica koja osvezava. Moze se preliti sa raznim
 prelivom od voca i dekorisati  na razne nacine.Samo pustiti mastu i uzivati u njemu.
Puding moze biti od jagoda, malina i vanile, takodje dresing od raznog voca,  a dekoracija,
ostaje  po svom  izboru.
PRIJATNO!














недеља, 28. мај 2017.

DOMACA PITA ZELJANICA

 

DOMACA PITA ZELJANICA









POTREBNO JE:



500g MEKOG BRASNA T-400
100 ml ULJA
1 KASIKA SOLI
400 do 500ml TOPLE VODE  

FIL:
500g  ZELJA MLADOG
500g SIRA  TVRDOG
200g KAJMAKA
4 JAJA
PO UKUSU SO
JOS:
200g SVINJSKE MASTI

PRIPREMA:

Uvanglicu za mesenje testa dodati prosejano brasno, ulje, so,  zamesiti  glatko testo bez grudvica.

Testo podeliti na 2 jednake jufke.Jufke rastanjiti oklagijom i premazati malo uljem.Ostaviti odradjeno testo
da odmara oko30 minuta.

Za to vreme ocistiti , oprati i narezati na trakice zelje.Tvrdi sir izgnjeciti viljuskom, dodati
 kajmak i jaja.Malo posoliti dodati zelje i izjednaciti smesu sa sirom i jajima.

Na radnu povrsinu staviti veliku staru pamucnu tkaninu, posuti brasno i rukama razvlaciti testo.
Pazeci da testo prilikom rastezanjem rukama, nadlancima ne pocepa se.

U manju posudu zagrejati i otopiti svinjsku mast.Kasikom posipati po razvucenoj kori
 otopljenu mast.Fil sa zeljem i sirom ravnomerno rasporediti po kori celom duzinom.

Testo uviti sa jedne i sa druge strane pomocu pamucne krpe na kom se razvucena kora nalazi.
Testo staviti u podmazan pleh.

Pitu peci u predhodno zagrejanoj rerni na 180 oko 40-50 minuta,  zavisnosti od sporeta i rerne.

NAPOMENA!
Domaca pita zeljanica je najlepsa i uksna kada je sir punomasan i po mogucstvu domaci.
Jos ako se u fil doda domaci kajmak, pita je bozanstvena i prava.Ali moze i ovaj sir koji se prodaje u sirnicama, samo treba izabrati pravi.Zelje sam ubrala sumsko, pa je  zbog toga ukus bio jedinstven.
PRIJATNO!



.









четвртак, 25. мај 2017.

BRZA-COKO- KEKS FANTAZIJA SA JAGODOM

BRZA-COKO- KEKS FANTAZIJA 

SA JAGODOM   

 


Mesec je maj, nazlost vecinom kisan i pomalo hladan.Jagode su stigle , mislim na one prave, mirisljave kao sto su iz moje baste.Od jagode se  mogu napraviti bas lepe  poslastice , kao sto je slatko od jagoda, gustog soka i   ukusnog dzema.
Napravih ovu tortu  , da se barem zasladimo i uzivamo u njenom ukusu.Volim vocne brze  torte, kao sto je  vocna Fantazija  od keksa sa jagodom.Ne oduzima puno vremena u prirpremi ova vocna fantazija. Uzivas u njenom ukusu sa manje stresa, i bas te briga  sto je lose vreme.Zar nisu lepe jagode, koje su sazrele u mojoj basti i prosto mame da ih probas.Pozdrav iz moje prelepe baste i uzivajte u ukusu ove vocne fanatzije.PRIJATNO!






POTREBNO JE:

700g TURSKOG KEKSA-Petitbeurre

FIL:
1 L MLEKA
2 KESICE PUDINGA OD VANILE
2 KASIKE GUSTINA 
2 KASIKE OSTROG BRASNA
100g SECERA
250g MARGARINA
100g SECERA U PRAHU
--------------------
200g MLEVENOG LESNIKA
6 KREM BANANICE
300g JAGODA

DEKORACIJA:
200g SLAG PENE
200ml MLEKA
200g JAGODE
100g MRVLJENOG LESNIKA

JOS
200ml MLEKA ZA POTAPANJE KEKSA

PRIPREMA:
U posudu sa malo mleka razmutiti mesavinu sa 2 pudinga od vanile, secer,  2 kasike
gustina, 2 kasike ostrog brasna.Ostatak mleka staviti da prokljuca, zatim umesati pripremljenu 
mesavinu sa pudingom od vanile.Mesati bez prestanka varjacom sve dok se puding ne zgusne.
Gotov puding ostaviti da se prohladi.
Umutiti omeksali margarin sa 100g prah secera,  spojiti ga sa hladnim pudingom od vanile.
Fil podeliti jednako na tri dela:
-prvi deo fila staviti 200g mlevenog lesnika
-drugi deo fila  300g jagode naseckane
-treci deo fila 6 krem bananica


FINALNI DEO:
Keks potapati  u mlakom mleku,(brzo samo da prodje kroz mleko)  poredjati na tacnu, rasporediti ravnomerno prvi fil od lesnika,
poredjati drugi red keksa pa premazati ravnomerno drugi fil od jagoda, opet poredjati red keksa
malo potopljen u mleko, zatim premazati fil sa  bananicama.
Dekoracija:
Umutiti cvrsto 200g slag pene sa 200ml hladnog mleka, premazati celu tortu  sa polovinom 
 slaga, pa posuti naseckane jagode po slagu, zatim ukrasiti tortu sa ostatkom slaga.
Na kraju tortu posuti izmrvljenim lesnikom.
Tortu dobro ohladiti, seci je na parcad ili snite. Sladiti se i uzivati u njenom fantasticnom ukusu.
PRIJATNO!




















уторак, 23. мај 2017.

COKOLADNA VOCNA TORTA

COKOLADNA  VOCNA TORTA


POTREBNO JE:
ZA KORE 2X:
 2 JAJA
3 BELANCA
5 KASIKE SECERA
50g COKOLADE ZA KUVANJE
5 KASIKA BRASNA
1/2 KESICE PRASKA ZA PECIVO

FIL OD ZUMANACA
600ml MLEKA
6 ZUMANCA
2 KESICE PUDING OD VANILE
100g SECERA
150g MARGARINA
100g PRAH SECERA

FIL OD JAGODA

500ml VODE
700g JAGODA-(odvojiti 10-tak jagoda za ukrasavanje)
2 KESICE PUDING OD JAGODA
100g SECERA

GLAZURA COKOLADNA
200g COKOLADE
50g MARGARINA
50g SECERA
5 KASIKA MLEKA

I JOS:
ZA DEKORACIJU
2 KESICE SLAGA

SECERNI PRELIV:

200g SECERA
300ml VODE


PRIPREMA:


Kore, belanca umutiti u cvrst sneg uz postepeno dodavanje secera.Pred sam
 kraj mucenja belanca dodati cela jaja, komad po komad.Mikserom mutiti 
lagano  da se smesa sjedini i izjednaci.Dodati brasno rendanu 
cokoladu i pola praska za pecivo, lagano promesati spatulom masu .
Cetvrtasti pleh velicine  precnika-38x27cm, obloziti pek papirom, sipati pripremljenu smesu 
i peci na 180c oko 30 minuta.

ZUTI FIL:
U duboku posudu skuvati mleko sa secerom, dodati mesavinu od
 umucenih zumanaca sa pudingom od vanile.Mesati masu bez prestanka sve 
dok filna masa ne zgusne.Fil ostaviti da se ohladi.Posebno umutiti omeksali margarin 
 sa secerom u prahu, pa ga dodati u hladnom filu od zumanaca.Mikserom 
mutiti i izjednaciti masu.

FIL OD JAGODA
500ml vode skuvati sa secerom, i 600g iseckanih jagoda.(da provri voda i secer).
U posudu izmesati puding od jagoda da nema grudvica, dodati ga u provrele
 jagode sa secerom.Sve zajedno kuvati na laganoj vatri da se puding masa zgusne 
 izjednaci sa kuvanim jagodama.Fil od jagoda ostaviti da se ohladi ali ne potpuno.
(trebao bi fil biti mlak kada se nanosi na koru)
Secerni preliv pripremiti, prokuvati vodu i secer, da vri oko2-3 minuta.

FINALNI POSTUPAK
Na tacnu sloziti jednu koru. Preliti je vrucom  polovinom secernog preliva.
Premazati je ravnomerno polovinom fila od jagoda, zatim polovinu zutog fila
 takodje ravnomerno premazati, drugu koru sloziti, preliti je ostatkom secernog preliva
,opet preko kore fil od jagoda, zatim na kraju zavrsiti sa zutim filom.
Cokoladna glazura, 
U posudu spojiti sve sastojke i otopiti,  cokoladu sa margarinom, secerom i mlekom.
Pripremljenu glazuru od cokolade preliti preko cele torte.
Umutiti slag ,ukrasiti tortu po zelji,  i jagode poredjati po torti.

NAPOMENA!
Tortu ohladiti u frizideru,2-3h. da se filovi stegnu i sjedine.Cokoladna vocna torta
 je pravo osvezenje sa aromaticnim ukusom majskih jagoda koji ce svi obozavati.
Moram da se pohvalim da je ova torta dobila nagradu u drugom krugu ,  koji je organizovao
 kulinarski portal" Recepti .com "zajedno sa Menaz -nagradni -konkurs-svaki put uspe!
PRIJATNO!