Претражи овај блог

недеља, 30. јул 2017.

SALATA OD PECENIH PAPRIKA SA SIROM

SALATA OD PECENIH PAPRIKA 

SA SIROM 




POTREBNO JE:

SALATA ZA 4 OSOBE

4 PAPRIKE VELIKE-SILJE
2 LJUTE PAPRICICE
4 CENA BELOG LUKA
2 KRISKICE MLADOG SIRA
1/2 CASE PAVLAKE
SO PO UKUSU
BIBERA PO UKUSU
3-4 KASIKE MASLINOVOG ULJA
1/2 VEZICE PERSUNA SVEZEG



PRIPREMA:

PAPRIKU SLATKU I LJUTU OPRATI , OSUSITI OD VODE I ISPECI JE
 NA JAKOJ VATRI.

PECENU PAPRIKU STAVLJATI U POSUDU I POKRITI JE KRPOM.
PAPRIKA CE OMEKNUTI I LAKSE CE SE OGULITI

PAPRIKU  I BEO LUKA SITNO ISECKATI, DODATI IZMRVLJENI
MLADI SIR, POLA SACE KISELE PAVLAKE, POLA VEZICE PERSUNA
 USITNJENOG.

SALATU  POSOLITI ZACINITI BIBEROM, I HLADNIM MASLINOVIM ULJEM
SVE ZAJEDNO PROMESATI I SJEDINITI

PRIPREMLJENU SALATU OD PAPRIKA OSTAVITI U FRIZIDERU DA SE DOBRO
 OHLADI.

SALATU OD PECENIH PAPRIKA SLUZITI UZ  INTEGRALNI PREPECEN HLEB,
 KAO PRILOG NEKOM JELU LI KAO MEZE UZ HLADAN APERATIV.
 .



NAPOMENA:
HLADNA SALATA OD PECENIH PAPRIKA POGODNA JE ZA SVE PRILIKE I SLAVLJA
 PORCIJA SALATE POVECATI BROJ PECENIH PAPRIKA I OSTALE SASTOJKE PRIJATNO!
SALATA JE MALO LJUTKASTA ALI VEOMA UKUSNA.
KO JE LJUBITELJ PAPRIKA UZIVACE U NJENOM UKUSU.
PRIJATNO!



































































среда, 26. јул 2017.

CUFTE U PARADAJZ SOSU

CUFTE U PARADAJZ SOSU


POTREBNO JE;

300g MESANOG MLEVENOG MESA
1 JAJE
1 GLAVICA CRNOG LUKA
2 CENA BELOG LUKA
1 SARGAREPA
3 KASIKE PREZLI
PO UKUSU SO
PO UKUSU SUVI BILJNI ZACIN
1 KASICICA MLEVENE PAPRIKE
PO UKUSU BIBERA
MALO NANE


SOS OD PARADAJZA:

100ml ULJA-
2 KASIKE BRASNA
4 PARADAJZA
2 CASE VODE
1/2 KASICICE SECERA
POSOLITI -
ZACINITI-po ukusu

PRIPREMA:
U posudu sa mlevenim mesom dodati sitno iseckan crni i beli luk sargarepu.
Dodati celo jaje, parce sredine hleba iscedjenog od mleka.

Smesu od mesa posoliti, zaciniti suvim zacinom i pobiberiti po svom ukusu.
Rukama smesu dobro izmesati i izgnjeciti u kompaktnu masu

Smesu dobijenu od mesa, rukama oblikovati male cufte.U tiganj na vrelom
 ulju prziti cufte, jednako sa jedne i sa druge strane.

Gotove cufte, stavljati na papirnom ubrusu da se iscedi visak
masnoce, skloniti cufte sa strane dok se priprema sos.

Paradajz sos:
Paradajz  ceo staviti u kljucalu vodu, drzati ga  par minuta pa ga izvaditi iz
 vrele vode, i ostaviti da se malo prohladi.

Paradajz oguliti skinuti kozicu,  ispasirati u blenderu  da se dobije
 gusti sok od paradajza.

U posudu zagrejati ostatak ulja, pa proprziti 2 kasike brasna, mesati varjacom
-paziti da brasno ne porumeni.

Dodati odmah pasirani paradajz i kasicicu mlevene peprike, mesati varjacom da se
masa izjednaci i da nema grudvica.U gustu smesu dodati 2 case vode po200ml
 koliko je potrebno.

Sos kuvati 3-4 minuta.Dodati zacine po zelji kao i secer.
Gotove cufte spustiti u vrelom sosu, protresti posudu da se cufte sjedine
sa sosom , poklopiti i krckati sve zajedno jos pola sata.

NAPOMENA!
Da bi cuftice bile pikantne i vrlo ukusne zavisice od vrsta zacina , luka stavljati  samo
 u mesu .Pikantne cuftice sluziti uz pire krompir, kuvane makarone, kuvani pirinac.
Po zelji salata sezonska.
PRIJATNO!













понедељак, 24. јул 2017.

POSNA PITA SA SAMPINJONIMA

                     POSNA PITA SA SAMPINJONIMA


POTREBNO JE:

500g HELJDINIH KORA
1 GLAVICA CRNOG LUKA
1 PRAZILUKA
500g SVEZIH SAMPINJONA
100g PREZlE
PO UKUSU SO
PO UKUSU BIBERA
PO UKUSU SUVI BILJNI ZACIN

PRELIV;
100g GRIZA
200ml GAZIRANE VODE
100 ml ULJA 
1 KESICA PRASKA ZA PECIVO
POSOLITI PO UKUSU

PRIPREMA:

Crni luka i praziluka sitno iseckati i uprziti  na vrelom ulju. Kada je luka omeksao
dodati usitnjene sampinjone.

Promesati smesu  kasikom, i zaciniti suvim zacinom, posoliti i pobiberiti.Dinstati smesu
sa sampinjonima, povremeno mesati kasikom sve dok ne ispari visak vode.

Skloniti sa vatre smesu , dodati prezle, promesati i ostaviti da se malo prohladi.

Preliv-
U ciniju dodati sastojke za preliv.Griz, gaziranu vodu, ulje, kesicu praska za pecivo.
Kasikom promesati smesu i izjednaciti je da nema grudvica.

Na radnoj povrsini staviti jednu koru, zatim je premazati prelivom u tankom sloju, staviti
drugu koru i na nju porskati nadev od sampinjona.

Kore spojene po dve sa filom saviti u rolnu pa u krug uviti kao puz.  Savijenu koru pite
poredjati na sred tepsije.

Tako uraditi sa osatalim korama, samo sto ostale  kore savijati oko
 predhodne kore, u krug. (kao na slici)

Na kraju pitu preliti ostatkom preliva,  zatim je pokriti jednom korom.
Pitu poprskati  malo uljem pre pecenja.

Zagrejati rernu na 200c, pa smanjiti na 180 i peci pitu oko 30 minuta, da blago porumeni.

`Pecenu pitu izvaditi, pokriti je i ostaviti da se ohladi.Skinuti gornji sloj pecene kore
kojom je pokrijena pita.(sluzila je da pita ne izgori)
NAPOMENA!

Pita je posna i vrlo ukusna, lepaje vruca a i hladna.Ako je pita za posluzenje za  slavu i goste,
 najbolje je praviti dan ranije, ohladiti i tada je seci na parcad.
PRIJATNO!












петак, 21. јул 2017.

LAGANA VOCNA TORTA

LAGANA VOCNA TORTA

POTREBNO JE:


ZA KORU:x2

12 BELANACA
16 KASIKA SECERA
8 KASIKA DZEMA OD KAJSIJA
8 KASIKA BRASNA
8 KASIKA GRIZA
200 g ORAHA SECKANIH (ZA PODLOGU)

FIL:

12 ZUMANACA
16 KASIKA SECERA
4 KESICE PUDINGA OD VANILE
4 KASIKE GUSTINA
120 ml MLEKA
350g MARAGARINA
200g SECERA U PRAHU

VOCE:
4 BANANE
4 KIVIJA
1 LIMUN

ZA DEKORACIJU:

4 KESICE SLAGA

PRIPREMA:

Orahe sitno iseckati i peci 15 minuta u rerni na 180 c.Cetvrtasti pleh obloziti pek
 papirom za pecenje, zatim sipati po dnu po100g pecene orahe.

U ciniju pomesati dzem od kajsija, griz i brasno i ostaviti po strani.Umutiti belanac
 u cvrst sneg uz postepeno dodavanje secera kasikom .

Umucenom snegu od belanaca lagano dodati kasiku po kasiku pripremljenu
 smesu od dzema.Drvenom varjacom lagano promesati da se smesa izjednaci.

Smesu sipati u pleh preko pecenih oraha i peci u zagrejanoj rerni na 30 minuta na 180 c
-Postupak ponoviti sa drugom korom-

FIL:
U posudu staviti litar mleka  na sporetu da provri, u manju posudu odvojiti malo
 mleka za kasnije. Zumanca sa secerom umutiti u posebnom sudu.

Zatim dodati puding u prahu, gustin i preostalo mleko.Provrelo mleko spojiti sa kremom
od zumanaca , dobro promesati masu.

Vratiti na sporetu da se dobro ukuva masa pa je ostaviti da se ohladi.
U hladnoj masi dodati penasto umuceni margarin sa secerom u prahu.

Banane iseci na tanke krugove, pa ih preliti sokom od limuna-da ne bi potamnele.
Kivi takodje isitniti na sitne delice.

Ohaladjeni krem podeliti na dva jednaka dela, u jedan deo krema dodati seckane banane.
U drugi deo dodati seckani kivi.

Finalni postupak:

Na tacnu staviti koru, premazati je polovinom fila od banana, pa preko premazati  
polovinom fila od kivija, staviti drugu koru, premazati je preostalim filom od banana
i preostalim  filom od kivija.

Tortu ukrasiti umucenim slagom , dekoracija po zelji..


NAPOMENA!

Sastojke  za tortu podeliti na dva jednaka dela i ispeci dve korice.Torta je dosta velika, pa je pogodna
 za razna slavlja , rodjendane i veselja.Torta je laganog vocnog ukusa i moze puno da se pojede.
Korice sa kremom se spoje i istope u bozanstvenu kremu carobnog ukusa.
Tortu praviti dan ranije, kako bi odstajala i ukusi se spojili u jednu neodoljivu kremastu celinu.
PRIJATNO!









субота, 15. јул 2017.

LETNJE PLESKAVICE OD TIKVICA I MLEVENOG MESA

LETNJE PLJESKAVICE OD TIKVICA 

                                   I MLEVENOG MESA

    




POTREBNO JE:

400 g JUNECEG MESA-ili MESANOG MESA
2 TIKVICE
1 GLAVICA CRNOG  LUKA
2 CENA BELOG LUKA
1 PARCE SUVOG HLEBA(natopljeno vodom(
1 JAJE
1 PAPRICICA
1/2 KASICICE SECERA
1/2 KASICICE SODA BIKARBONE
BIBERA PO UKUSU
SUVI BILJNI ZACIN PO UKUSU
1 KASICICE MLEVENE PAPRIKE

PRILOG:

1/2 kg BARENOG KROMPIRA

PRIPREMA:

Tikvice oprati, izrendati i posoliti (ne ljustiti tikvicu).Ostaviti tikvice da malo odstoje
kako bi pustile visak vode.Hleb suvi natopiti vodom i ostaviti da nabubri.

Mlad krompir posoliti i obariti  vodi.

U duboku posudu dodati mleveno meso, iseckani crni luk, iseckani beo luk,celo jaje,
 jednu papricicu iseckati sto sitnije, dodati rendane tikvice ali ih dobro iscediti da nema soka.

Dodati parce hleba takodje dobro iscedjeno.Posoliti, pobiberiti, dodati pola kasicice
 secera, pola kasicice soda bikarbone i zaciniti biljnim zacinom i mlevenom paprikom.

Smesu rukom dobro izmesati da se sastojci dobro sjedine.Umesanu smesu ostaviti
 u frizideru1h da odstoji, kako bi se smesa stegla i sjedinila, da se od nje mogu
 praviti pljeskavice.

Pripremljenu smesu izvaditi iz frizidera, rukama praviti i oblikovati pljeskavice.
Zagrejati tiganj sa uljem, prziti pljeskavice sa jedne i sa druge strane da blago porumene.

U istom tiganju dodati ulje i proprziti mlad krompir.
Pljeskavice sluziti tople sa mladim krompirom i salatom po izboru.

NAPOMENA!
Smesu od mesa i tikvica pripremiti uvece, ostaviti je u frizideru da odstoji.Sutra kad je
 vreme rucku, od smese napraviti pljeskavice i prziti na vrelom ulju.Smesa sto duze stoji
 vise je stegnuta i lakse se od nje prave pljeskavice.Za zene koje rade, rucak za cas.
Salata po izboru, jer svaka prija i godi ovakvom rucku.Kao prilog krompir moze
 bilo koji pa i pomfrit.
Papricica se ne oseca da je ljuta samo daje bolji ukus mesu i tikvici.
PRIJATNO!















PUNJENI PILECI FILE

                                  PUNJENI PILECI FILE



 POTREBNO JE:
600g PILECEG BELOG MESA
100g SAMPINJONA
100 g KACKAVALJA
100 KAJMAKA ILI KREM SIRA
1 KASIKA BILJNOG ZACINA
 BIBERA PO UKUSU
SO PO UKUSU

 ZA POSIPANJE
100g PREZLE
ULJE PO POTREBI


PRIPREMA:

Pilece belo meso iseci na snicle.
Na radnu povrsinu razvuci prozirnu foliju.Na foliju snicle istanjiti tuckom za meso.

Snicle posoliti,  pobiberiti i zaciniti biljnim zacinom.

Na istanjenu sniclu pileceg mesa poredjati snite kackavalja, na sredinu snicle po kasiku
kajmaka, po sredini kajmaka poredjati polutke sampinjona.Zatim pobiberiti i posuti
suvim persunom .

Pomocu folije uviti snicle u rolate.Urolanu piletinu posipati  i uvaljati  u prezle.
Ostaviti u frizideru da odstoji 2h.

U tiganj zagrejati malo ulja pa isprziti urolane pilece snicle.
Urolane snicle prziti sa jedne strane i sa druge strane da blago porumene.

Sluziti topao punjeni file uz pire krompir, i uz sezonsku salatu. Lepa je salata
od kupusa sa krastavcima i zalucenom ljutom papricicom. Bas prija i otvara sva cula.
PRIJATNO!





















PUNJENI PARADAJZ SA JUNECIM MLEVENIM MESOM

PUNJENI PARADAJZ 

                                                 SA

                          JUNECIM MLEVENIM MESOM






POTREBNO JE:

8 PARADAJZA - ZA 4 OSOBE
400g  MLEVENE JUNETINE
1 GALAVICA CRNOG  LUKA
1 SARGAREPA
2 PAPRIKE SLATKE
 SO PO POTREBI
BIBERA PO POTREBI
SUVOG ZACINA
1 KASIKA BRASNA
100ml ULJA
200ml VODE

4 KROMPIRA
1 LJUTA PAPRICICA

PRIPREMA:

Luka sitno iseckati, sargarepu narendati, i izdinstati  na malo ulja, dodati mleveno
meso, sve zajedno dinstati dok povrce i meso ne omeksaju.

Papriku slatku iseci na kolutove,  na kraju je dodati u smesu od mlevenog mesa
sa povrcem da malo omeksa , uz stalno mesanje varjace.

Smesu od mlevenog mesa, posoliti , pobiberiti i zaciniti biljnim zacinom i dobro je izmesati .
Zatim je skloniti sa sporeta da se malo prohladi.

Paradajz oprati , iseci vrh-poklopac od paradajza, ostaviti ga sa strane za kasnije.
Unutrasnjost paradajza izdubiti, ostaviti ga takodje za kasnije za pripremu preliva.

Krompir oljustiti, iseci na komade i skuvati ga u slanoj vodi.

Paradajz napuniti toplom smesom od mesa , a pri vrhu dopuniti krugovima paprike.
Poklopce od paradajza vratiti,  i zatvoriti napunjeni paradajz.

Preliv :
U istu posudu gde se dinstalo meso i povrce zagrejati kasiku ulja i uprziti kasiku brasna.
Uprzenom brasnu dodati  izdubljeni deo od paradajza, posoliti,  promesati i naliti sa 200ml vode.
Pustiti da provre preliv od paradajza.

Poredjati punjeni paradajz u zemljanu posudu sa kuvanim krompirom, sve preliti
 vrucim prelivom od paradajza.Peci u zagrejanoj rerni na 200c oko 30 minuta.

Sluziti toplo uz sezonsku salatu i ljutom papricicom.(moze sa slatkom paprikom , ko sta voli)
PRIJATNO!