POSNA PITA SA SAMPINJONIMA
POTREBNO JE:
500g HELJDINIH KORA
1 GLAVICA CRNOG LUKA
1 PRAZILUKA
1 PRAZILUKA
500g SVEZIH SAMPINJONA
100g PREZlE
PO UKUSU SO
PO UKUSU BIBERA
PO UKUSU SUVI BILJNI ZACIN
PO UKUSU SO
PO UKUSU BIBERA
PO UKUSU SUVI BILJNI ZACIN
PRELIV;
100g GRIZA
200ml GAZIRANE VODE
100 ml ULJA
1 KESICA PRASKA ZA PECIVO
POSOLITI PO UKUSU
POSOLITI PO UKUSU
PRIPREMA:
Crni luka i praziluka sitno iseckati i uprziti na vrelom ulju. Kada je luka omeksao
dodati usitnjene sampinjone.
Promesati smesu kasikom, i zaciniti suvim zacinom, posoliti i pobiberiti.Dinstati smesu
sa sampinjonima, povremeno mesati kasikom sve dok ne ispari visak vode.
Skloniti sa vatre smesu , dodati prezle, promesati i ostaviti da se malo prohladi.
Preliv-
U ciniju dodati sastojke za preliv.Griz, gaziranu vodu, ulje, kesicu praska za pecivo.
Kasikom promesati smesu i izjednaciti je da nema grudvica.
Na radnoj povrsini staviti jednu koru, zatim je premazati prelivom u tankom sloju, staviti
drugu koru i na nju porskati nadev od sampinjona.
Kore spojene po dve sa filom saviti u rolnu pa u krug uviti kao puz. Savijenu koru pite
poredjati na sred tepsije.
Tako uraditi sa osatalim korama, samo sto ostale kore savijati oko
predhodne kore, u krug. (kao na slici)
Na kraju pitu preliti ostatkom preliva, zatim je pokriti jednom korom.
Pitu poprskati malo uljem pre pecenja.
Zagrejati rernu na 200c, pa smanjiti na 180 i peci pitu oko 30 minuta, da blago porumeni.
`Pecenu pitu izvaditi, pokriti je i ostaviti da se ohladi.Skinuti gornji sloj pecene kore
kojom je pokrijena pita.(sluzila je da pita ne izgori)
NAPOMENA!
Pita je posna i vrlo ukusna, lepaje vruca a i hladna.Ako je pita za posluzenje za slavu i goste,
najbolje je praviti dan ranije, ohladiti i tada je seci na parcad.
PRIJATNO!
Нема коментара:
Постави коментар