Претражи овај блог

понедељак, 24. јул 2017.

POSNA PITA SA SAMPINJONIMA

                     POSNA PITA SA SAMPINJONIMA


POTREBNO JE:

500g HELJDINIH KORA
1 GLAVICA CRNOG LUKA
1 PRAZILUKA
500g SVEZIH SAMPINJONA
100g PREZlE
PO UKUSU SO
PO UKUSU BIBERA
PO UKUSU SUVI BILJNI ZACIN

PRELIV;
100g GRIZA
200ml GAZIRANE VODE
100 ml ULJA 
1 KESICA PRASKA ZA PECIVO
POSOLITI PO UKUSU

PRIPREMA:

Crni luka i praziluka sitno iseckati i uprziti  na vrelom ulju. Kada je luka omeksao
dodati usitnjene sampinjone.

Promesati smesu  kasikom, i zaciniti suvim zacinom, posoliti i pobiberiti.Dinstati smesu
sa sampinjonima, povremeno mesati kasikom sve dok ne ispari visak vode.

Skloniti sa vatre smesu , dodati prezle, promesati i ostaviti da se malo prohladi.

Preliv-
U ciniju dodati sastojke za preliv.Griz, gaziranu vodu, ulje, kesicu praska za pecivo.
Kasikom promesati smesu i izjednaciti je da nema grudvica.

Na radnoj povrsini staviti jednu koru, zatim je premazati prelivom u tankom sloju, staviti
drugu koru i na nju porskati nadev od sampinjona.

Kore spojene po dve sa filom saviti u rolnu pa u krug uviti kao puz.  Savijenu koru pite
poredjati na sred tepsije.

Tako uraditi sa osatalim korama, samo sto ostale  kore savijati oko
 predhodne kore, u krug. (kao na slici)

Na kraju pitu preliti ostatkom preliva,  zatim je pokriti jednom korom.
Pitu poprskati  malo uljem pre pecenja.

Zagrejati rernu na 200c, pa smanjiti na 180 i peci pitu oko 30 minuta, da blago porumeni.

`Pecenu pitu izvaditi, pokriti je i ostaviti da se ohladi.Skinuti gornji sloj pecene kore
kojom je pokrijena pita.(sluzila je da pita ne izgori)
NAPOMENA!

Pita je posna i vrlo ukusna, lepaje vruca a i hladna.Ako je pita za posluzenje za  slavu i goste,
 najbolje je praviti dan ranije, ohladiti i tada je seci na parcad.
PRIJATNO!












Нема коментара:

Постави коментар