Претражи овај блог

петак, 7. јул 2017.

ZAPECENA BORANIJA SA PILETINOM


ZAPECENA BORANIJA

 SA PILETINOM



Staro tradicionalno jelo i veoma zdravo, koje ja cesto na ovaj nacin pripremam.Volim
 kada je boranija sveza i krta, jer tada je jelo socno i bas ukusno.Ponekad stavim u boraniju
krompir pa je jelo jos ukusnije i socnije.Kad zelim da to bas izgleda tradicionalni rucak za
stolom, ja umesim pogacu , vrucu mirisljavu kao sto je nekad moja baka.
Sve zacas nestane .Od ovog pisanja podje mi voda na usta i zelje za ovim jelom.
PRIJATNO!

POTREBNO JE:

500g BORANIJE SVEZE
400g PILETINA
1 SARGAREPA
1 GLAVICA CRNOG LUKA
2 PARADAJZA
1 SLATKA PAPRIKA
2 CENA BELOG LUKA
1/2 KASICICE BILJNOG ZACINA
1/2 KASICICE SOLI
1/2 KASICICE CRNOG BIBERA
2 KASIKE BRASNA
1 KASICICA MLEVENE PAPRIKE

PRELIV ZA BORANIJU
1 CASA KISELE PAVLAKE
1 KASIKA ZRELOG KAJMAKA
2 JAJA
100ml  MLEKA

PRIPREMA:

Piletinu prodinstati na malo ulja sa jedne strane i sa druge strane.
Izvaditi meso iz serpe, dodati preostalo ulje i na njemu prodinstati svo povrce.

Crni luka, sargarepu i papriku, sitno iseckati, i sve zajedno na ulju prodinstati
sve dok povrce ne omeksa.

Na pola dinstanja povrca dodati narezan  paradajz, malo promesati i vratiti
 piletinu.

Boraniju oprati, ocistiti krajeve od peteljke i iseci je na pola, staviti je zajedno sa
omeksalim povrcem i mesom da se dinsta.

Zatim posoliti, zaciniti povrce i meso i nastaviti dalje da se dinsta sve dok
 ne omeksa boranija.(oko 30 minuta)

Boraniju  i povrce omeksalo dodati 2 kasike brasna, izmesati kasikom.
Zatim dodati 1 kasicicu mlevene paprike, promesati i naliti vodom da prekrije povrce
i meso.
Kuvati boraniju oko15 minuta
Kuvanu boraniju sa povrcem isipati u tepsiju, meso poredjati po vrhu boranije.

PRELIV- umutiti jaja, dodati kajmaka, kisele pavlake i mleka, promesati i
sjediniti preliv, gotovim prelivom preliti preko boranije i mesa.

Rernu predhodno zagrejati na 200c, staviti boraniju da se zapece u zagrejanu rernu
oko30 minuta, da boranija blago porumeni odozgo.

NAPOMENA!
Meso osim pileceg mesa, sa boranijom moze junetina i svinjsko meso, samo malo
duze kuvati meso sa boranijom.Salatu uz boraniju sluziti sezonsku,  sa ljutom papricicom
svezom ili pecenom ulucenom.Prijatno!













Нема коментара:

Постави коментар