ZAPECENA BORANIJA
SA PILETINOM
Staro tradicionalno jelo i veoma zdravo, koje ja cesto na ovaj nacin pripremam.Volim
kada je boranija sveza i krta, jer tada je jelo socno i bas ukusno.Ponekad stavim u boraniju
krompir pa je jelo jos ukusnije i socnije.Kad zelim da to bas izgleda tradicionalni rucak za
stolom, ja umesim pogacu , vrucu mirisljavu kao sto je nekad moja baka.
Sve zacas nestane .Od ovog pisanja podje mi voda na usta i zelje za ovim jelom.
PRIJATNO!
POTREBNO JE:
500g BORANIJE SVEZE
400g PILETINA
1 SARGAREPA
1 GLAVICA CRNOG LUKA
2 PARADAJZA
1 SLATKA PAPRIKA
2 CENA BELOG LUKA
1/2 KASICICE BILJNOG ZACINA
1/2 KASICICE SOLI
1/2 KASICICE CRNOG BIBERA
2 KASIKE BRASNA
1 KASICICA MLEVENE PAPRIKE
PRELIV ZA BORANIJU
1 CASA KISELE PAVLAKE
1 KASIKA ZRELOG KAJMAKA
2 JAJA
100ml MLEKA
PRIPREMA:
Piletinu prodinstati na malo ulja sa jedne strane i sa druge strane.
Izvaditi meso iz serpe, dodati preostalo ulje i na njemu prodinstati svo povrce.
Crni luka, sargarepu i papriku, sitno iseckati, i sve zajedno na ulju prodinstati
sve dok povrce ne omeksa.
Na pola dinstanja povrca dodati narezan paradajz, malo promesati i vratiti
piletinu.
Boraniju oprati, ocistiti krajeve od peteljke i iseci je na pola, staviti je zajedno sa
omeksalim povrcem i mesom da se dinsta.
Zatim posoliti, zaciniti povrce i meso i nastaviti dalje da se dinsta sve dok
ne omeksa boranija.(oko 30 minuta)
Boraniju i povrce omeksalo dodati 2 kasike brasna, izmesati kasikom.
Zatim dodati 1 kasicicu mlevene paprike, promesati i naliti vodom da prekrije povrce
i meso.
Kuvati boraniju oko15 minuta
Kuvanu boraniju sa povrcem isipati u tepsiju, meso poredjati po vrhu boranije.
PRELIV- umutiti jaja, dodati kajmaka, kisele pavlake i mleka, promesati i
sjediniti preliv, gotovim prelivom preliti preko boranije i mesa.
Rernu predhodno zagrejati na 200c, staviti boraniju da se zapece u zagrejanu rernu
oko30 minuta, da boranija blago porumeni odozgo.
NAPOMENA!
Meso osim pileceg mesa, sa boranijom moze junetina i svinjsko meso, samo malo
duze kuvati meso sa boranijom.Salatu uz boraniju sluziti sezonsku, sa ljutom papricicom
svezom ili pecenom ulucenom.Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар