POTREBNO JE:
ZA PATIŠPANJ:
- 4 JAJA
- 4 KAŠIKA ŠEĆERA
- 4 KAŠIKA ULJA
- 4 KAŠIKA MLEKA
- 4 KAŠIKA BRAŠNA
- 1/2 KESICE PRAŠKA ZA PECIVO
ŠEĆERNI PRELIV:
- 1 ČAŠA VODE
- 150 g SECERA
ŽELE OD KAJSIJA
- 500g KAJSIJA
- 200ml VODE
- 300g ŠEĆERA
- 2 PUDINGA OD VANILE
- 3 KAŠIKE GUSTINA
- 1 KESICA ŽELATINA
FIL OD VANILE
- 700 g MLEKA
- 3 PUDINGA OD VANILE
- 12 KASIKA SECERA
- 50 g MARGARINA
ZA DEKORACIJU:
- 2 KESICE ŠLAGA
- 200ml GAZIRANE VODE
- 50g NARIBANE ČOKOLADE
PRIPREMA:
ZA PATIŠPANJ:
- Umutiti belanca penasto sa 4 kašike šecera i prstohvat soli, dodati žumanac jedan po jedan uz neprestano miksanje miksera.
- U umućenu masu od jaja dodati i ostale sastojke, 4 kašike prosejanog brašna, pola kesice praška za pecivo,4 kašike mleka, 4 kašika ulja.
- Izmešati varjačom umućenu masu, zatim sipati u kalup podmazam uljem,veličine pleha prečnika 20x32cm.
- Peći patišpanj u predhodno zagrejanoj rerni na 200C oko 10-15 minuta.
- Vruć patišpanj preliti sa hladnim prelivom.
FIL OD KAJSIJA:
- Kajsije predhodno oprati, prepoloviti i izvaditi koštice.
- U blenderu kajsiju samletim u finu kašu.
- Posudu sa 200ml vode i kasu od kajsija staviti da prokljuca sa 300g šećera, zatim razmutiti 2 kesice pudinga od vanile, 2 kasike gustina te dodati u provrelu kašu od kajsija.
- Neprestano mešati kašikom kašu od kajsija sve dok se ne zgusne u gusti žele.
- U malu posudu potopiti 1 kesicu zelatina sa 5 kasika vode da nabubri.
- Na laganoj vatri otopiti nabubreli želatin(ne sme da provri) zatim ga umešati u topli žele od kajsija.
FIL OD VANILE:
- Posudu sa 700ml mleka staviti na vatri da provri, zatim razmutiti 3 pudinga od vanile sa12 kašika šecera u malo mleka, umešati mešavinu od vanile u provrelo mleko, uz neprestano mešanje varjačom dok se puding ne zgusne.
- U vreo puding umešati 50g omekšalog margarina.
- Na patišpanj sipati polovinu toplog želea od kajsija, sačekati da se ohladi.
- Zatim kašikom za sladoled izvaditi kuglice pudinga od vanile, složiti kugle sa malim razmakom jedne od druge kugle po želeu od kasija
- Ostatak želea od kajsija preliti kuglice od vanile, kolač ostaviti u frižideru da se hladi kako bi se dobro stego.
- Umutiti 2 šlaga sa 200ml gazirane vode, kolac dekorisati umućenim šlagom, i narendanom čokoladom
- Hladan kolač seći na kocke .
Savet!
Kolač je najbolje napraviti danas za sutra .
Kolač ostaviti na hladnom u frižideru da se ohladi i stegne kako bi se ukusi spojili i bili bonžanstveni..
Hladan kolač lakse će se seci na kocke, ili šnite.
Kolač dekorisati rendanom čokoladom, ili preliti sa prelivom otopljene čokolade
- Kolač je slatkog profirnog osvežavajuceg ukusa, pravi porodicni kolač koji će okupiti i zasladiti vase najmilije.
PRIJATNO!
Нема коментара:
Постави коментар