DOMACE SLATKO OD MALINA
voditi racuna da je plod potpuno zdrav i mehanicki neostecen.Treba odabrati ne suvise
zrele i velike plodove, maline ocistiti ih od zaostalih peteljki i lisca.
Maline i jagode imaju u sebi tvrde kamene celije, koje slatku daju poseban
ukus i mirisljavu aromu .
1 kg MALINA
1 kg SECERA
100 ml VODE
PRIPREMA:
U serpu odgovarajucu za slatko redjati slojevito , red malina , red secera preko, pa
opet red malina, i secera.
Sve dok ima malina i secera tako ponavljati postupak.
Posudu sa malinama pokriti krpom i ostaviti da odstoji celu noc.
Serpu sa malinama staviti na sporetu, sipati vodu i kuvati na jacoj vatri.
Povremeno potresti posudu i kasikom skidati penu koja se pojavljuje tokom kuvanja slatka.
Slatko kuvati do zeljene gustine sve dok ne postane gusto.Zatim proveriti kasikom kapi
da li tesko padaju.
Na kraju skinuti penu, skloniti serpu sa sporeta i pokriti slatko vlaznom krpom.
Ostaviti slatko da se potpuno ohladi.
Tegle ciste napuniti slatkom od malina , zatvoriti celofanom ili hermetickim poklopcem,
ostaviti na hladnom da ceka zimu.
Slatko od malina, i od drugog voca je nas srpski specijalitet ili brend
.Slatko se kuva u serpama samo za kuvanje slatka.
Нема коментара:
Постави коментар