Претражи овај блог

субота, 26. август 2017.

KROMPIR SALATA SA POVRCEM

 KROMPIR SALATA SA POVRCEM

POTREBNO JE:


4-5 KROMPIRA
4 PECENE PAPRIKE-slatke
2 PECENE PAPRICICE-ljute
1 GLAVICA CRNOG LUKA
SOK OD JEDNOG LIMUNA
2 KASIKE JABUKOVOG SIRCETA
2 KASIKE MASLINOVOG ULJA
BILJNI ZACIN PO POTREBI
SO
BIBER
2 GRANCICE PERSUNA

PRIPREMA:

Krompir ceo sa ljuskom dobro oprati, naliti vodom i skuvati ga.

Kada se krompir skuvao, ohladiti , oguliti i iseci  ga na kolutove.

Papriku slatku i ljutu oprati i ispeci je sa jedne i sa druge strane.
Pecenu papriku oguliti i iseci je na rezance.

Crni luk oljustiti i iseci na tanke kolutove
U odgovarajucu posudu staviti pecenu papriku slatku i ljutu, crni luk na kolutove
zaciniti biljnim zacinom , posoliti po ukusu i pobiberiti, dodati  iscedjen sok
od jednog limuna, persun sitno iseckan,   jabukovo sirce i sve preliti maslinovim uljem.

Pripremljenom smesom preliti preko krompira i sve lagano promesati  i sjediniti.

Salatu sluziti odmah ili ohladiti, a zatim uzivati u fantasticnom ukusu  krompira
sa povrcem

NAPOMENA!
Salata od krompira moze birti lagani obrok za veceru, ili kao prilog uz przenu ribu.
Svejedno odlicna je. Veoma ukusna i prija, za posne dane .
PRIJATNO!












петак, 25. август 2017.

SVEZA PAPRIKA SA MLADIM SIROM

                     SVEZA PAPRIKA SA MLADIM SIROM



POTREBNO JE:



1 kg PAPRIKA BABURA
200g MLADOG SIRA
200g FETA SIR
1/2 CASE KISELE PAVLAKE
3-4 CENA BELOG LUKA
2 GRANCICE PERSUNA
50g KACKAVALJA NAREDANOG
MALO BIBERA

PRIPREMA:
Za meze:
Paprike oprati , skinuti peteljke sa semenom.
Uciniju spojiti mladi sir, fetu, kiselu pavlaku, iseckani beo luk i usitnjeni persun

Viljuskom sve sastojke dobro izgnjeciti i spojiti u kompaktnu masu.

Paprike napuniti pripremljenom smesom i ostaviti u frizideru da se dobro ohlade
i stegnu.
NAPOMENA!

Za predjelo sluziti hladne i  secene na kolutove, odozgo narendati malo kackavalja i posuti biberom.
Punjenu papriku servirati kao predjelo ili kao prilog nekom jelu.
Paprika sa sirom moze se odmah jesti uz prepeceni intregralni hleb preliven maslinovim
uljem i belim lukom.Neodoljivo ukusne paprike koje se vrlo lako pripremaju da svi uzivaju.
PRIJATNO!

paprika za zimu:

POTREBNO JE:
2kg PAPRIKE -SOMBORKA ILI BABURA
2 kg MLADOG SIRA
SURUTKA-po potrebi
MORSKA SO- po potrebi

PRIPREMA:
Punjena paprika za zimu

Paprike oprati , ocistiti od semena i peteljki. Ostaviti paprike da se ocede od vode

Surutku posoliti i prokuvati, ostaviti da se ohladi.
Sir mladi posoliti,  izgnjeciti rukama i napuniti paprike.

Napunjene paprike poredjati u tegle ili nekom plasticnom sudu u vertikalnom polozaju
sa otvorom na gore.

Plasticnom resetkom ili cvrstim predmetom pritisnuti paprike, pa ih preliti
hladnom prokuvanom surutkom.

Tegle i palsticni sud dobro zatvoriti i ostaviti na hladnom  i tamnom mestu .
NAPOMENA!
Pre punjenje, paprike malo posoliti.
Punjenu papriku za zimu povremeno proveriti.Ako nema pri vrhu tecnost,  dodati
surutku ako je potrebno.Kada paprika i sir sazru miris paprike i sira odusevice sve vase ukucane
Paprika je sveza, mirisljava i puna sira, puna slasti.  Kada se jede sva krcka u ustima .
PRIJATNO!

















петак, 18. август 2017.

CUPAVCI SA KOKOSOM



CUPAVCI SA KOKOSOM 








POREBNO JE:
 2 JAJA
10 KASIKA SECERA
200ml MLEKA
13 KASIKE ULJA
300g OSTROG BRASNA
1 PRASAK ZA PECIVO

COKOLADNI PRELIV
100g COKOLADE ZA KUVANJE
200ml MLEKA
200g SECDERA
50g MARGARINA

150g KOKOSA

PRIPREMA;
Mikserom umutiti jaja i secer, dodati ulje, mleko.Zatim dodati brasno
 pomesano sa prakom za pecivo.

Pravougaoni pleh velicine precnika 23x33cm. podmazati i posuti brasn,.
Sipati smesu i peci u zagrejanoj rerni na 200c oko 20 minuta.

Patispanj ohladiti i seci na parcad po zelji.

Cokoladni preliv, sve sastojke spojiti i otopiti.Kolac umakati u cokoladni
 preliv sa svih strana, pa ih uvaljati u kokos brasno.

Cupavci sa kokosom uzitak pravi za nepca, a jednostavnost mu je mana a uzivanje veliko!
PRIJATNO!











BELA PILECA CORBICA


 

BELA PILECA CORBICA






POTRBNO JE:
300g PILECEG BELOG MESA -bez kostiju
 1-5 VODE
1 GALVICA CRNOG LUKA
1 SARGAREPA
50 g CELERA
1 KASIKA BRASNA
3 KASIKE ULJA
1 ZUMANCE
3 KASIKE KISELE PAVLAKE
1 KASIKA BILJNOG ZACINA
SO PO UKUSU
BIBERA PO UKUSU
2 KASIKE SOKA OD LIMUNA-SVEZE
3 GRANCICE PERSUN LIST-svezeg

PRIPREMA:

Glavicu crnog luka iseci na sitnije kockice i dinstati na vrelom ulju.

Sargarepu oguliti i iseci na tanke krugove, dodati je u luk i zajedno dinstati dok ne
omeksaju luk i sargarepa.

Pilece belo meso nozem iseckati na sitnije komadice, i spojiti sa dinstanim povrcem.

Sve zajedno jos malo dinstati dok piletina ne pobeli i  ne ispusti visak vode.
Zatim posuti punu kasiku brasna, izmesati i naliti toplom vodom.

Corbicu poklopiti i kuvati na umerenoj temperaturi oko 40 minuta.
Na kraju dodati zacine i persunov list.

Kada je corbica provrela sa zacinima, skloniti je sa vatre i dodati zumance i kiselu pavlaku.

Umutiti zumance i kiselu pavlaku, sipati malo corbe, razmutiti i preliti je u corbicu.
Zatim dodati limunov sok  izmesati corbicu.

Sluziti se toplom corbicom . Pileca bela corbica je prava vitaminska bomba
 koja krepi i oporavlja organizam.
PRIJATNO!












четвртак, 17. август 2017.

BRZI USTIPCI OD TIKVICA

                              BRZI USTIPCI OD TIKVICA






POTREBNO JE:

2 TIKVICE
2 JAJA
250 g BRASNA
100g  TVRDOG SIRA
100g JOGURTA
1 KASICICA SO
2 GRANCICE SVEZEG PERSUNA
1/2 KASICICE BILJNOG ZACINA
MALO BIBERA
1 KESICA PRASKA ZA PECIVO
ULJE PO POTREBI

PRIPREMA:

Tikvice, oguliti, izrendati i posoliti.Ostaviti  ih da malo odstoje
 da bi pustile vodu.

Zatim rukama tikvice dobro ocediti  od visak vode .

Dodati ostale sastojke, jaja, rendani sir, jogurt,  brasno pomesano sa praskoim za
 pecivo, persun sitno iseckan, posoliti , malo pobiberiti.

Sve sastojke dobro izmesati, vaditi kasikom i prziti u tiganju na vrelom ulju sve dok
ustipci ne porumene sa obe strane.

Gotove ustipke vaditi i stavljati na kuhinjskom papirnom ubrusu da se ocedi visak ulja.

Ustipke sluziti vruce sa sirom, kajmakom ili uz kiselo mleko.Jednostavni su za pripremu
a veoma ukusni








среда, 16. август 2017.

POSNA KAPRI TORTA SA MALINOM


POSNA KAPRI TORTA SA MALINOM





POTREBNO JE:

800 gr POSNOG KEKSA

1/5 l SOKA OD NARANDZE
6 PUDINGA OD VANILE
6 KASIKA SECERA
250g MARGARINA
100 SECERA U PRAHU
300g COKOLADE ZA KUVANJE
4 KASIKE ULJA
500 MALINE
250g SECERA
200g POSNI SLAG

PRIPREMA:

Fil od soka i pudinga:
U posudu staviti litar soka od narandze, 6 kasika secera da prokljuca.
 Puding 4 kesice od vanile razmutiti u 100ml soka pa dodati u provrelom soku.

 Mesati kasikom i kuvati sve dok masa ne postane gusta.Fil ostaviti da se potpuno
ohladi.

Margarin i secer u prahu  umutiti mikserom i sjediniti sa hladnim pudingom od vanile.
Masu dobro izmesati i izjednaciti.

Fil od malina:

U sud sa 500g malina dodati 250g secera pa preliti  sa 300ml vode, staviti da
se kuva oko 15 minuta.

Zatim maline ispasirati u blenderu ili ih izgnjeciti.U 150ml hladne vode izmesati
2 pudinga od vanile i sjediniti sa pasiranim malinama.

Vratiti na vatru maline i puding, ukuvati masu dok se ne zgusne.
Fil od malina ostaviti da se ohladi.

Cokoladni fil
300 g cokolade za kuvanje otopiti sa 4 kasika ulja.

Finalni deo:

Na tacnu odgovarajucu sloziti keks koji je predhodno bio potopljen u malo
od narandze ( keks poredjati 4 reda po 7 keksa)
Keks premazati otopljenom cokoladom, ostaviti malo u frizideru da se cokolada stegne.
Preko cokolade trecinu fila  od narandze, zatim trecinu fila od maline.
Opet red keksa poredjati natopljen u sok i ponoviti filovanje, cokoladom premazati malo
 ohladiti, zatim fil od narandze, fil od maline.Tako uraditi i treci put, zavrsiti tortu keksom.
Umutiti posan slag i isfilovati celu tortu, po zelji tortu ukrasiti vocem

NAPOMENA:
Posna Kapri Torta je velika,  prava je za post i posnu slavu.
Moze da se sastojci podele i praviti manju tortu.
Tortu praviti danas za sutra, drzati je u frizideru da bi ona odstajala duze kako bi
keks omekasao a filovi se stegli.Hladnu tortu seci na parcad i sluziti se!
Prijatno!


























субота, 12. август 2017.

AMERIČKE PALAČINKE


                    











POTREBNO JE:

  • 2 JAJA
  • 250g MEKOG BRAŠNA
  • 150 ml JOGURTA
  • 250ml MLEKA
  • 2 KASIČICE ŠEĆERA
  • 1 KAŠICICA SOLI
  • 1 NAPRSTAK SODA BIKARBONA
  • 2 KAŠIKE OTOPLJENOG MARGARINA ILI MASLACA

VOCNI PELIV:

  • 100g MALINE
  • 100g VODE
  • 3 KAŠIKE ŠEĆERA
  • 1 KAŠIČICA GUSTIN

ČOKOLADNI PRELIV:

  • 50ml TOPINGA OD ČOKOLADE
  • SLADOLED PO ZELJI

PRIPREMA;

Vocni preliv

  • Maline preliti vodom, dodati šećer,  staviti na vatru da provri.
  • Kuvati 10-tak minuta,  dodati gustin razmucen u malo vode.


  • Preliv kuvati još koji minuta da se masa zgusne.

Testo za palačinke

  •  Umutiti mikserom jaja i mleko.Dodati otopljen margarin, prosejano brašno pomešano sa praškom za pecivo sodu bikarbonu, šecer i so.


  • Mikserom sve  sjediniti.
  • Manjom kutlačom stavljati smesu na zagrejani tiganj, prečnika oko12cm.


  • Palačinke okretati špatulom sa jednu na drugu stranu, manje prziti drugu stranu od prve strane palacinke.
  • Palačinku vremenski  peći oko1minut.


  • Palačinke slagati: palačinka , voćni preliv od malina, palačinka pa preliv od čokolade , sluziti toplo odmah uz dodatak kugle sladoleda.


Savet!
Smesa za palacinke je gusća, palacinke se prave manje i deblje.Ulje dodati na pocetku
oko 1 kašike pre nego sto se stavi prva palacinka da se peče.Ako se palacinke peku u
teflonski tiganj nije potrebno podmazivati jer se one peku na suvo.Tiganj ako je veći mogu
 se peci po dve do tri palačinke od jednom.
Palačinke sluziti tople sa umućenom slatkom  pavlakom ili šlag, obavezno uz vocni preliv od raznog voca po zelji.Jer su tada palačinke prave..
PRIJATNO!