Претражи овај блог

понедељак, 23. март 2020.

POSNI MLADENČIĆI


💕Srećni Mladenci!
22. mart...danas su Mladenci .. jedan lepi običaj je da se na današnji dan umese od testa 40 malih, okuglih kolačića, koji se peku a zatim se tople premazuju medom..da mladima bude sladak i meden, zajednički život...Evo recepta i mojih Mladenčića da umesite svoje medene, posne Mladenčiće..u zdravlju ih pojeli i zasladili se...
Prijatno!

Potrebni sastojci:

  • 500g mekog brašna T. 400
  • 200ml gazirane vode
  • 1/2 kocke svežeg kvasca
  • 1 kašičića šećera
  • 1 kašičica soli
  • 100g otopljeni margarin
  • narendana kora od limuna


  • Med za premazivanje

Priprema:

  1. Kvasac i šećer rastopite u malo mlake vode, danadođe.
  2. U gaziranoj vodi dodajte otopljeni margarin, narendanu limunovu koricu i nadošli kvasac.
  3. Zatim dodajte brašno i umesite fino glatko testo.
  4. Umešeno testo pokrijte pamučnom krpom, testo ostavite na toplom da naraste i udvostruči svoj volumen, oko 30 minuta.
  5. Naraslo testo premesite na radnu površinu posutu brašnom, zatim oklagijom rastanjite testo debljine 0,5cm, modlom ili rakijskom čašicom vadite okrugle 40kom. kolačića.
  6. Kolačiće složite na obložen pleh, zatim drvenim štapićem izbodite ih na nekoliko mesta.
  7. Kolačiće ostavite da malo narastu, pecite mladenčiće u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko30 minuta
  8. Tople kolačiće ili mladenčiće premažite medom.



















уторак, 17. март 2020.

ČOKO KOCKE SA MALINAMA





Čoko kocke sa malinama...
POTREBNO JE:

  • 2 JAJA
  •  ŠEĆER -mere za sastojke čaša od jogurta
  • JOGURT
  •  ULJE
  • 300g BRAŠNA
  • 1 KESICA PRAŠKA ZA PECIVO
  • 4 KAŠIKE KAKAOA
  • 200g  MALINE-sveže ili smrznute
PRELIV:
  • 200ml  HLADNOG MLEKA
ČOKOLADNA GLAZURA:
  • 200 MALINE
  • 100g ČOKOLADA ZA KUVANJE
  • 3 KAŠIKE MLEKA
  • 2 KAŠIKE ULJE
  • 2 KAŠIKE ŠEĆERA

PRIPREMA:
  • Umutite penasto jaja i šećer.
  • Zatim dodajte ostale sastojke, jogurt, ulje, prosejano brašno sa praškom za pecivo i kakao.
  • Drvenom varjačom izmešajte isipajte smesu u podmazani posut brašnom kalup i veličine prečnika 30x32cm, zatim po smesi poređajte i utisnite maline.
  • Kolač pecite u predhodno zagrejanoj rerni na 200c stepeni oko 35 minuta.
  • Na kraju pečenja kolač proveriti drvenom čačkalicom da li je pečen.
  • Pečen kolač izvadite iz šporeta, sačekajte da se malo prohladi, zatim prelijte kolač sa čašom hladnog mleka.
  • Po vrhu kolača poredjati sveže ili smrzute maline.

Čokoladna glazura:

  • U manjoj posudi otopite na laganoj vatri izlomljenu čokoladu  na kocke, ulje, mleko i šećer.
  • Neprestano mešajte varjačom sve dok se čokolada potpuno ne otopi, i  sjediniti čokladnu glazuru.
  • Čokoladnu glazuru prelijte preko malina .
  • Kolač ostaviti na hladnom da se dobro ohladi.
  • Hladan kolač iseći na kocke
  • Čoko kocke  ukrasiti sa malinama
  • Prijatno!

Napomena:
Čoko kocke sa malinama je isti kolač sa istim sastojcima, samo što ovog puta nism dodala maline po vrhu kolača ispod čokoladne glazure,što znači da može jer nisam imala maline.Drugo sada sam kolač po vrhu posipala sa usitnjenim lešnicima..
Što se iz priloženog može da videti moja improvizacija "čoko kocke sa malinama" čini još ukusnijim i boljim..probajte kolač i na ovaj način...još je lepšeg ukusa !Čokolada.maline i lešnik....





























среда, 11. март 2020.

TORTA MONTE SA MALINAMA









Torta monte sa malinama..kremasta..malinsta i jednostavna.. bez pečenja..
Torta je veoma ukusna...laka i brza za pripremu...




Potrebno je:
  • 300g mlevenog keksa
  • 50g mlevenog lešnika
  • 2 kašike eurokrema
  • 130gr margarina
  • 100ml soka od narandže


Beo fil:
  • 1l mleka
  • 100g gustina
  • 100g šećera
  • 125g margarina


Voćni žele od malina
  • 200g malina
  • 100g šećera
  • 2 kašike gustina


Ganaš glazura:
  • 200g čokolade za kuvanje
  • 100ml slatke pavlake



Priprema:
  • Za podlogu:
  • U posudi pomešajte sve sastojke, masu rasporedite na dno kalupa 26 cm.Koricu ostavite u frižideru da se stegne .

Beo fil:
  1. U 200ml mleka izmešajte gustin, šećer vanilin šećer, ostalih 800ml mleka stavite da uzavri, kada je mleko provrelo dodajte mešavinu od gustina uz neprestano mešanje kuvajte dok se fil ne zgusne..
  2. Pred kraj, još u vrući fil dodajte margarin, neprestano mešajte dok se margarin ne otopi i sjedini sa filom.
  3. Vrući fil odmah isipajte preko hladne stegnute korice. odložite na hladnom.

  • Voćni žele od maline:

  1. Posudu sa malinom i šećerom stavite na vatri da provri, u malo soka od malina izmešajte gustin te dodajte uzavrele maline uz neprestano mešanje dok se voćni žele ne zgusne.
  2. Topli žele od malina isipajte preko belog fila,tortu odložite na hladnom da se stegne.

  • Ganaš fil:

Na laganoj vatri zagrejte i istopite slatku pavlaku i čokoladu.Neprestano mešajte sve dok se čokolada i slatka pavlake ne otope i sjedine u finu glatku masu..
Izvadite tortu iz frižidera, topao ganaš fil prelijte po vrhu preko fila od malina.
Monte tortu ostaviti da odstoji na hladnom na nekoliko sata, a najbolje je tortu ostaviti preko noći da se dobro ohladi i stegne.






















среда, 4. март 2020.

ČOKOLADNI MAFINI SA ČOKOLADOM I LEŠNICIMA


























Čokoladni mafini, sočni i veoma ukusni... prava čokoladna fantazija koje treba obavezno probati..
Jednostavnost im je mana a vidite kako lepo izgedaju a tek ukus...čoko..čoko..
Nije potreban mikser, ručno mućenje smese, varjačom izmešajte sve sastojke, sipajte u kalupe i pecite...Zar nisu divni čokoladni mafini a tako su ukusni...i čokokasti...
Prijatno!



Potrebni sastojci:


  • 150g brašna
  • 2 kašike kakao
  • 1kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 100g otopljenog margarina
  • 120ml mleka
  • 1 jaje
  • 150g šećera
  • 150ml verle vode
  • 70g iseckani komadići bele i crne čokolade
  • 70g usitnjeni lešnik


Priprema:

  1. Prvo pripremite pleh i kalupe za mafine ili papirnate korpice.
  2. Ja sam papirnate korpice stavila u plehu za mafine itako ih pekla.
  3. U posudi dodajte brašno, kakao, prašak za pecivo i  sodu bikarbonu kašikom izmešajte suve sastojke u to  dodajte mleko ,otopljeni margarin, jaje,  varjačom sve izmešajte.
  4.  U priremljenu smesu dodajte još,  šećer, vrelu vodu, zatim varjačom izmešajte i sjedinite u finu gustu smesu bez grudvica.
  5. U pleh za mafine stavite papirne korpice, napunite ih 3/4 pripremljene smese
  6. Po vrhu mafina sipajte komadiće crne i bele čokolade i usitnjenog lešnika..
  7. Mafine pecite u zagrejanoj rerni na  180stepeni oko 20 minuta..