Претражи овај блог

петак, 7. август 2020.

TIKVENIK SLATKA SAVIJAČA











Tikvenik slatka savijača...
.. domaća slatka pita sa tikvom... pripremljena je od domaćih razvučenih kora...
...sećam se da je moja mama na ovaj način spremala ovu pitu od tikve mlade tek ubrane iz njive, rasle su u njivi zajedno sa kukuruzom.. , ..Mama je pitu posipala šećerom po vrhu kako bi nam bila više slatka, njen miris  nas je opijao dok se pekla u šporetu na drva..sećam seda nam je pita bila kao najlepši slatkiš...jedva smo čekali da se pita ispeče, da se njome zasladimo...

Tikvenik slatka savijača...pita ima božanstveni ukus koji se pamti i vraća u najlepše, srećno detinjstvo..



Potrebno je:

  • 600g brašna
  • 300 do 350 ml mlake vode
  • 1/2 kašičice soli

još:

  • 500g izrendane mlade tikve
  • 300g šećera
  • 150ml ulja
  • 1 kesica vanilin šećer
  • 2 kašike šećera


Priprema:

  1. Od navedenih sastojaka za pripremu testa dodajte u vanglici brašno, so i sa mlakom vodom zamesite fino glatko testo koje se ne lepi za ruku.
  2. Umešeno testo podelite na 4 jednaka dela, svaki deo testa ponovo razmesite i umesite u fine glatke lpotice.
  3. Svaku lopicu-jufkicu rukom malo pritisnite i odložite na tacni koja je podmazana uljem, zatim testo/jufkice po vrhu premažite uljem.
  4. Ostavite jufkice da odmaraju pokrivene pamučnom krpom na sobnoj temperaturi.
  5. Za to vreme tikvu ogulite, isecite na kriške i izrendajte na rendetu.
  6. Na sto raširite stari pamučni stoljnjak, po njemu pospite malo brašna.
  7.  Na sredinu stola stavite jufkicu pospite je brašnom,onda je razvucite oklagijom koliko može testo da se razvuče, zatim razvlačite testo rukama , sve u krug razvlačite koru koliko može dase rastanji i bude velika tanka kora.


  • Razvučenu koru premažite sa po dve kašike ulja, rasporedite po kori uzrendanu tikvu, zatim pomoću stoljnjaka pažljivo urolajte koru, savijte je u krug i složite u podmazanoj tepsiji ili obloženu sa masnim papirom.
  • Postupak ponovite sa ostalim jufkama, složite  i obavijte ostale urolovane kore oko prve kore koja je savijena u krug n asredini tepsije.
  • Pred samog pečenja pitu pospite sa jednom kesicu vanilinog šećera pomešan sa 2 kašike običnog šećera.
  • Pitu pecite u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko 40 minuta,  dok pita blago  porumeni i kora dobije zlatno žutu boju.
  • Prijatno!




























недеља, 19. јул 2020.

TORTA LEDENA KRALJICA


                               

                                                            





Ledena kraljica, torta sa višnjama..brzo i lako se priprema ..
..slasno uživanje u kremastoj torti sa ukusom višanja...

POTREBNO JE:


  • 200g  KEKSA 
  • 200g ČOKOLADE ZA KUVANJE
  • 500g VIŠANJA
  • 500 ml MLEKA
  • 300g ŠEĆERA
  • 2  KESICE ŽELATINA
  • 400g ŠLAGA SLATKA PAVLAKA
  • 400ml MLEKA

ZA DEKORACIJU:

  • RENDANA ČOKOLADA
  • VIŠNJE

PRIPREMA:

U manjoj posudi razmutiti 2 kesice želatina u 200ml mleka,  i ostaviti da
 nabubri- oko10 minuta.

Na vatru staviti posudu sa 300ml mleka i 300g šećera da provri, mešati
 kašikom kako bi se šećer otopio.

U provrelom mleku dodati nabubreli želatin, kratko vratiti na vatri i 
kuvati , paziti da mleko ne provre.

Mleko  sa želatinom skloniti sa sporeta da se prohladi, kasnije staviti u zamrzivaču
da se dobro ohladi i stegne.

Zatim umutiti 400g šlaga sa 400ml mleka, izvaditi zamrznutu smesu od mleka.
Postepeno dodati  stegnuti želatin u umuceni šlag ,  kašiku po kašiku uz
 neprekidno miksanje mikserom.


Fil podeliti na tri jednaka dela:
U jedan deo fila dodati 200g izlomljenog keksa.
U drugi fil dodati 100 g  rendane čokolade
Treći fil  ostaje beo



Finalni deo:

Pripremiti okrugli kalup veličine prečnika 26cm.
 Po dnu kalupa narendati 50g čokolade.















Preko narendane čokolade staviti fil pomešan sa keksom
Zatim poredjati preko ocedjene višnje.












Preko  višanja čokoladni fil, zatim opet red višanja i na kraju
prekriti belim filom.Tortu na kraju posuti rendanom čokoladom i ostaviti 
u frižideru da odstoji 6-8h.
Najbolje je praviti danas za sutra, i ostaviti je celu noć da 
se hladi u frižideri kako bi se dobro stegla a ukusi sjedinili.
PRIJATNO!


















PROJICE KAO SLANI MAFINI










Projice kao slani mafini...
Fine projice, mali slasni zalogaji..dva u jednom..
Izgledaju kao mafini, veoma su ukusni i dekorativni..ispunjeni su sirnim namazom i ukrašeni iseckanim povrćem..
Projice kao slani mafini, savršeni su za meze,za slavsku trpezu..rođendane ..žurke itd..

Potrebno je.
za 12 projice
-mera šače od jogurta

  • 4 jaja
  • 1 čaša jogurta
  • 1 čaša ulja
  • 1 čaša projenog brašna
  • 1 čaša belog brašna
  • 1 kesica parška za pecivo
  • malo soli-po svom ukusu


Sirni namaz:

  • 400g sitan sir
  • 100g majoneza
  • 100g kisele pavlake

Dekoracija:
  • 100g čajne kobasice(iseckane na šnite)
  • 1 paradajz( ili drugo povrće po svom izboru)
  • 1paprika - mogu masline crne ili zelene
  • 2 naprstaka origana ili peršuna(za posipanja mafina po vrhu).


Priprema:

  1. Mikserom umutite jaja penasto, dodajte čašu jogurta, čašu ulja, čašu projenog brašna, čašu mekog običnog brašna i jednu kesicu praška za pecivo..
  2. Kašikom lagano smesu izmešajte i sjedinite, onda isipajte smesu u kalupu za mafine.
  3. Projice pecite u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko 30 minuta dok blago ne porumene.
  4. Gotove projice izvadite iz rerne i ostavite sa strane da se ohlade.
  • Za to vreme dok se projice hlede priprmite sirni namaz.
  • U posudi sjedinite sve sastojke, sitan sir,majonez, kisela pavlaka, malo začinite origanom ili biberom sve po svom ukusu..ja volim origano jer me podseća na Grčku i leto ...
  • Pripremljeni fil od sira napunite špric sa nastavkom za ukrašavanje torte ,može sa špricom za tulumbe..
  • Ukrasite napunjenim špricom sa sirom projice po vrhu.
  • Dekorišite projice šnitom , čajne kobsice, ili kulena..šta želite po svom ukusu..
Po vrhu sirnog namaza mafina stavite malo iseckanog  paradajza, parike slatke ili ljute, ko šta voli..mogu masline po svom izboru ..ništa nećete pogrešiti samo će te projicama pospešiti ukus, izgledaće lepše..Pospite jedan do dva naprstaka origana ili peršuna...
Pripremljene mafine ostavite na hladnom u frižideru do posluženja..
Pijatno!









петак, 17. јул 2020.

SLATKA PITA SA VIŠNJAMA🍒🍒🍒











Najlepša slatka pita sa višnjama...sočna..profirno nakisela...ukusna je kao baklava...
Obavezno je treba probati...

Potrebno je.
  • 500g gotove kore
  • 4 jaja
  • 1 čaša šećera
  • 1 čaša jogurta
  • 1 čaša ulja
  • 1 čaša prezle ili griza
  • 1kesica praška za pecivo


Sirup:

  • 3 čaše šećera
  • 4 šaše vode
  • mere čaša od jogurta

Priprema:

  • Višnjama iskoštičite koštice


  1. Prvo odvojite žumanca od belanaca
  2. Mikserom umutite belanca u čvrst sneg,  postepeno dodajte šećer kašiku po kašiku.
  3. U čvrsti šam od belanaca dodajte žumanac po žumanac uz neprestano miksanje miksera.
  4. Umućenoj smesi dodajte ostale sastojke: ulje, jogurt, prezle,vanilin šećer, prašak za pecivo.
  5. Smesu kašikom lagano izmešajte i sjedinite.(u maloj posudi odvojite oko4 kšike fila za premazivanje pite).


  • Kore odvojiti po tri kore i ostaviti sa strane.

Finalni postupak pripremanje pite:

  1. Na radnoj površini raširite jednu koru, sipajte po dve kašike fila, ravnomerno špatulom premažite koru, zatim odmah stavite drugu koru, takođe je premažete filom, onda ide treća kora koju isto premažete filom, zatim dole pri kraju uzduž kore poređajte višnje.
  2. Kore ispunjene filom i višnjama savijte malo sa bočne strane i čvrsto urolajte koru u rolat.
  3. Uvijene rolate pite složite u podmazan pleh.
  4. Postupak ponovite sa ostalim korama, sve dok imate fila, kora i višanja.
  5. Pitu po vrhu premažite filom koji ste odvojili i ostavili sa strane.
  6. Pecite pitu uzagrejanoj rernina180 stepeni oko 30 do 40 minuta dok pita blago ne porumeni.
  7. Gotovu pitu ostavite sa strane da se ohladi.

Sirup:

  • U šerpi sipajte šećer i vodu,kašikom izmešajte tečnost da se šećer otopi, kuvajte sirup da provri i nakon toga još 5 minuta trebao bi da vri.
  • Toplim sirupom prelijte pitu sa višnjama.
Pitu držite u frižideru, secite na parčad, služite je hladnu..
Prijatno vam bilo..
.. uživajte u njenom slatkom-profirnom ukusu pite sa vušnjama..