Претражи овај блог

среда, 19. јануар 2022.

ČUPAVCI



Čupavci..najlepši kolač mog detinjstva
Jednostavan, sočan i mek kolač sa ukusom čokolade i kokosa..
Recept možda znate, a možda i ne.. ja napisah da ga spasim od zaborava..Na isti način čupavce pravila je moja majka....

Potrebno je:
  • 3 jaja
  • 15 kašika šećera
  • 100 ml ulja
  • 100 ml mleka
  • 17 kašika brašna
  • 1 kesica praška za pecivo


Čokoladni preliv-umak:
  • 200 ml.mleka
  • 200 g. čokolade za kuvanje

Za posipanje:
  • 200 g kokosovo brašno



Priprema:

  1. Rernu zagrejte na 180stepeni.
  2. U posudi odvojite belanca od žumanaca.
  3. Belanca umutite u čvrst sneg.
  4. U drugoj posudi umutite žumanca sa šećerom, zatim dodajte ulje, mleko i prosejano brašno sa praškom za pecivo.
  5. Varjačom izmešajte smesu od žumanaca te ih  dodajte u umućeni sneg od belanaca.
  6. Smesu lagano izmešajte varjačom, isipajte smesu u pripremljeni kalup 21x25cm.
  7. Patišpanj pecite u zagrejanoj rerni na 180stepeni oko30 minuta.
  8. Gotov patišpanj ohladite, a zatim izrežite na kocke.

Čokoladni preliv-umak
  • Na vatri zagrejte mleko, otopite čokoladu i margarin, mešajte neprestano varjačom dok se masa ne otopi i sjedini.
  • Kocke isečene patišpanja umakati u čokoladni preliv ili masu od čokolade sa svih strana, na papirnom ubrusu ocedite malo od kapljica čokolade, zatim čokoladne kocke uvaljati u kokos takođe sa svih strana kako bi se zalepilo kokosovo brašno za kocku..

Prijatno!









недеља, 16. јануар 2022.

BAKLAVA





Prava baklava!
Najlepša, najukusnija, sočna baklava sa orasima koju sam ikada pravila..
Baklavu već drugi put  pravim za praznike , moji se oduševili ukusom baklave...samo su tražili repete , kažu mi "daj onu tvoju čuvenu baklavu" ali stvarno odavno nismo jeli takvu baklavu.
Napomenuću da baklava zavisi i od kora kakve su, ove su bile one prave , tanke baš kao za baklavu..ako vam nešto znači zovu se "Sremske kore , tanke za baklavu.."

POTREBNO JE.

SIRUP:
  • 1kg šećera
  • 900ml vode
  • 2 kesice vanilin šećer
  • 1limun isečen na kolutove

  • 1 kg kora tankih za baklavu
  • 800g do 1kg oraha-pola mlevenih pola iseckanih
  • 150g šećera
  • 50g griza
  • 250g putera ili margarina
  • 150ml ulja


PRIPREMA:
  • Orahe mlevene i iseckane sipajte i pomešajte u jedan sud


SIRUP:
  • Na vatri staviti vodu sa šećerom da proključa, smanjiti malo temperaturu  i na laganoj vatri kuvati sirup još oko 20tak. minuta.

  • Pred kraj kuvanja sirupa dodajte vanilin šećer i pola limuna isečen na kolutove a pola limuna isceđen sok i dodajte sirupu.
  • Gotov sirup  ostavite da se ohladi za vreme pripremanje baklave, jer ide vruća baklava a hladan sirup.

SEČENJE KORA VELIČINE TEPSIJE
  • Kore raširite na radnoj površini, zatim stavite tepsiju preko kora,  nožem isecite kore okolo tepsije , one kore koje su višak ne bacati -ostatak parčića kora slagaćete povremeno preko ostalih kora kako bi se i one utrošile-

  • Moj savet tepsiju prilagodite količini kora što je manja tepsija deblja i masivnija  baklava u mom slučaju baklavu sam pravila u velikoj tesiji da mi je trebalo još pola kilo kora kako bi mi baklava i parčad bila deblja a li zato treba i količinu sirupa povećati..

  • Sve u svemu u takvom slučaju, prema potrebi  povećati sastojke..

  • Margarin ili puter otopite, zatim sipajte ulje u otopljeni maslac i izmešajte varjačom.(ostavite malo otopljenog maslaca sa uljem da se nakraj baklava prelije pre pečenja
SAVET:
  • Moja preporuka kad pravite ovu baklavu obavezno je pravite sa maslacem jer je ukus fenomenalan-ako nemate maslac može i margarin ništa joj neće faliti ...

  • Počnite sa slaganjem baklave,  prvo premažite tepsiju otopljenim maslacem sa svih strana, zatim složite  po 3 do 4 kore, te premažite svaku otopljenim maslacem i svaku pospite sa po malo šećera, a svaka drugu koru pospite sa orasima.

  • Ponovite opet red po 2 kore, pa opet orasi a na svaku treću koru posipajte po malo griza

  • Pred sam kraj slaganja baklave, između zadnji pet kora posipajte griz sa orasima i šećerom-kako bi baklava bila što sočnija kada se se bude prelila sirupom do vrha.

  • Za sam kraj baklavu završite sa tri kore koje su premazane maslacem zatim je isecite na parčad- ili kao što sam ja na zvezdaste krakove.

  • Pecite baklavu na 160 stepeni oko1h i15 minuta dok ne dobije zlatno žutu boju.

  • Pečenu baklavu ostavite da se malo ohladi a zatim je prelijte sa hladnim sirupom koji ste predhodno pripremili.

  • Baklavu ostavite preko noći da se ohladi, odstoji da isjedini svoje ukuse i bikla što ukusnija i sočnija--

 













 

субота, 15. јануар 2022.

CROSTATA SA VIŠNJAMA









POTREBNO JE:

Za testo:
  • 400 g brašna
  • 200g margarina
  • 100g šećera u prahu
  • 6 kašika hladne vode
  • malo narendane korice limuna
  • 1 kesica praška za pecivo

Fil:

  • 400g očišćenih višanja
  • 1 puding malina
  • 200 g šećera
  • 400 ml soka od višanja

  • 2 kašike prezle
  • šećer u prahu za posipanje pite

PRIPREMA:
Priprema testa:
U posudi izmešati suve sastojke,brašno, prašak za pecivo i šečer u prahu, zatim dodati iseckani margarin i vodu.
Sve sastojke sjediniti i zamesiti glatko testo.
Umešeno testo uviti u foliju, staviti u frižideru na1h da se odmori i stegne.

Priprema fila od višanja
Dok se testo odmara pripremiti fil od višanja..
Višnje otkoštičiti od koštica i procediti  od soka.
Sok 400ml ostaviti sa strane i sačuvati za puding.
U odgovarajuću posudu staviti višnje posute šećerom,da tako odstoje oko10 minuta.
200ml soka staviti na vatri da provri , puding od maline sjediniti u preostalih 200ml soka, zatim sipati u provreli sok, i kuvati uz neprestano mešanje da se zgusne..
U vreo puding dodati višnje,izmešati i sjediniti masu. Fil ostaviti da se hladi dok testo razvlačimo oklagijom..

Finalni postupak
Testo izvaditi iz frižidera i podeliti na dva dela.
Na radnu površinu posutu brašnom razvući testo oklagijom u krug vekičine tepsije.
Tepsiju veličine(26-28cm)podmazati margarinom, zatim staviti razvučeno testo.
Testo malo izbockati viljuškom
- posuti prezle po testu
-preko prezli  isipati fil od višanja.
Drugu polovinu testa takođe razvući oklagijom u krug.
Nožem  testo seći na tanke trake do1cm po želji.Trakama  unakrst obložiti celu crostatu ,kao i ceo krug okolo.Obod celog kruga, viljuškom  potisnuti na dole-da lepo izgleda i da  ne vire krajevi.

Pečenje crostate
Crostatu peći u zagrejanoj rerni na 180c  stepeni oko40-45 minuta
Pečenu crostatu izvaditi iz rerne, ohladiti i posuti je sa prah šećerom.
Seći pitu na željenu parčad i služiti se..

 Savet!

Crostata može biti lepše ukrašena ako imate točkasti nož koji seče testo kao mrežu...
Ja sam običnim točkastim nožem isekla testo na jednake trakice, stavljala trakice unakrst jednu preko druge trake, i tako pokrila celu pitu.
 Na stranu sam ostavila malo testo i ručno  pravila cvetiće
-rakijskom čašicom vadila krugove, malo nožem zasekla krajeve i oblikovala cvet.
Od testa praviti razne oblike, cvetove,  listove i ukrasiti svoju crostatu..po želji..
Isceđeni sok od višanja za puing,ako nema dovoljno  dodati vodu..
Prijatno!
























понедељак, 10. јануар 2022.

SLANA TORTA OD TOST HLEBA











Slane poslastice koje krase svaku slavsku trpezu ..i bez koje se ne može.. 
Među njima je veoma ukusna slana torta od tost hleba koja se ne peče ..Slana torta je brza i veoma laka za pripremu..
Neodoljiv ukus mekog tosta u spoju sa majonezom, pavlakom, kiselih krastavčiċa i ajvara..
Šta od toga ima lepše..
Prijatno!

Potrebno je:
  • 16 parčeta tost hleba
  • 250g kisele pavlake
  • 250g majoneza
  • 150g pilećeg parizera
  • 100g sira
  • 2 kisela krastavčića
  • 3 kuvana jajeta
  • 1 kašika ajvara
  • 100g kačkavalja
Priprema:
  1. U činiju dodajte kiselu pavlaku i majonez, kašikom dobro sjedinite..
  2. Ostavite 4kašika za kasnije da se premaže torta.
  3. Umućenu pavlaku i majonez podelite na tri jednaka dela..
  • Prvi deo:
Dodajte sitno iseckane krastavčiće, kuvana jaja sitno izrendana.
  • Drugi deo:
Dodajte jednu kašiku ajvara i 50g izrendanog kačkavalja.
  • Treći deo:
Dodajte izrendani pileći parizer i izrendani sira..
  1. Korice hleba nožem zaseći sa svih strana i sklonite.
  2. Na tacni ili odgovarajućem tanjiru poređajte tost hleb od po 4 parčeta.
  • Premažite hleba prvim filom,zatim poređajte opet drugi red tost hleba premažite drugim filom.
  • Poređajte opet preko tost hleb i premažite na kraju sa trećim filom..
  • Na kraju poređajte preko i poslednji red tost hleba.. Ostatkom fila od majoneza i kisele pavlake premažite celu tortu od hleba,zatim preko izrendati kačkavalj i kuvano jaje..
  • Tortu ukrasite krastavčićima na kolutove ili po svojoj želji..
Napomena:
Slanu tortu od tost hleba napraviti dan ranije da  odstoji i dobro se stegne, kako bi se lakše isekla  na šnite, i sjedinila svoje ukuse..
Prijatno!
















понедељак, 27. децембар 2021.

ROLOVANA SVINJSKA PLEĆKA










Vikendom volimo da se porodično okupimo na nedeljnom ručku.
Svaki put želim da ih iznenadim sa ukusnim ručkom, i uvek se oduševe mojim kulinarijama...

  Za ručak spremila sam  rolovanu svinjsku plećku sa puno aromatičnih začina i mesnih dodataka koji mesu daju poseban ukus i šmek kada se ispeče..
Za posebne prilike  rolujem meso od plecke .
Šta je sve potrebno  pogledajte u detaljnijem opisu.



POTREBNO JE:

 2,5 kg -3 kg svinjske plećke
 250 g praške šunke
100g kulena
 250g kačkavalja
 1 čaša piva
  senf
  grančica ruzmarina
 1 kašičica majčine dušice
 1 kašičica suvog bosiljka
  so
  biuber crni
 50g slanog kikirikija
3 svinjske masti



PRIPREMA PLEĆKE ZA ROLOVANJE I PEČENJE:


Svinjsku plećku istanjite gde je potrebno, zasecite meso uzduž naizmenično  sa jedne i sa druge strane, ne do kraja.
Meso plećke rasirite i istanjite tučkom, zatim posolite i pobiberite sa svih strana.
 Unutrašnju stranu mesa koju treba rolati premažate dobro senfom i  pospite sušenim bosiljkom.
 Preko toga stavite red kulena, zatim red praške šunke, pospite sitno iseckanim  kikirikijem i sitno seckani
 sveži ruzmarin.
 Odozgo stavite red kačkavalja sečenog na listiće te  pospite i začinite mačjinom dušicom.
 Meso urolajte i vežite koncem  (ili kupiti gotove mrežice za rolovanje mesnih rolata).
 Uvecem sudu zagrejatie svinjsku mast, zatim rolovanu plećku zapecite sa svih strana da porumeni .
 Preručite plećku u pleh sa zagrejanom svinjskom mašću i pecite u zagrejanoj rerni na 250c oko 20 minuta, zatim smanjite na 180c i tako pecite do kraja pečenja.
 Svinjsku plećku povremeno nalivajte  pivom.
  Služite je rolovamo meso toplo uz pire krompir, rolovano meso je veoma je ukusno i kada se ohladi.
 PRIJATNO!




,






петак, 10. децембар 2021.

POSNE CRNO-BELE URMA[ICE







Crno-bele posne urmašice..sočne..meke tope se u ustima..
Jednostavn, traicionalni kolač koji se rado jede i sladi za vreme posta..





Potrebno je:

  • 2čaše ulja- (čaša od jogurta)
  • 1 čaša voda
  • 2 čaše šećera
  • 700gr.do 800gr. mekog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 kašike kakaa
  • 100gr. mlevenih oraha


Za sirup:

  • 500gr. šećera
  • 2 kesica vanilin šećer
  • 500ml vode
  • 3 kriški limuna


Priprema:
Sirup:

  • U šerpi sipajte šećer, vodu, vanilin šećer i kriške limuna, stavitena vatri da provri.Kuvajte sirup 10 do 15 minuta.

Sirup ostavite da se ohladi



  1. Posudu sa vodom i uljem stavite na vatri da provri, zatim dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo.
  2. Neprestano mešajte varjačom sve dok se ne zgusne masa.
  3. Posudu sklonite sa šporeta i dobro mikserom izmiksajte smesu.
  4. Testo podelite na dva jednaka dela , u jedan deo smese dodajte 2 kašike kakaa, dugi deo testa ostaje beo. 
  5. Smesu pokrijte sa prozirnom folijom i ostavite da se dobro ohladi..
  6. Od hladnog testa pravite urmašice
  7. Rukama od testa formirajte kuglice veličine oraha.
  8. Preko renda rastanjite kuglicu testa rukama, zatim urolajte da na testu i urmašici ostane šara.
  9. Drugi oblik urmašice , rukama formirajte valjak , zatim spojite krajeve u krug.
  10. Na sredinu okruglih urmašica stavite po pola kašičice mlevenih oraha
  11. Urmašice ređajte na podmazan plehi pecite na 180 stepeni oko30 minuta dok ne porumene.
Gotove , vruće urmašice staviti u hladan sirup jednu po jednu , zatim ih složiti u pleh , preliti ih ostakom hladnog sirupa.

Urmašice ostaviti u sirupu da odstoje što duže, najbolje je  preko noći da odstoje i upiju dovoljno sirupa da budu što više sočne i ukusnije.

Prijatno!