Prava baklava!
Najlepša, najukusnija, sočna baklava sa orasima koju sam ikada pravila..
Baklavu već drugi put pravim za praznike , moji se oduševili ukusom baklave...samo su tražili repete , kažu mi "daj onu tvoju čuvenu baklavu" ali stvarno odavno nismo jeli takvu baklavu.
Napomenuću da baklava zavisi i od kora kakve su, ove su bile one prave , tanke baš kao za baklavu..ako vam nešto znači zovu se "Sremske kore , tanke za baklavu.."
POTREBNO JE.
SIRUP:
- 1kg šećera
- 900ml vode
- 2 kesice vanilin šećer
- 1limun isečen na kolutove
- 1 kg kora tankih za baklavu
- 800g do 1kg oraha-pola mlevenih pola iseckanih
- 150g šećera
- 50g griza
- 250g putera ili margarina
- 150ml ulja
PRIPREMA:
- Orahe mlevene i iseckane sipajte i pomešajte u jedan sud
SIRUP:
- Na vatri staviti vodu sa šećerom da proključa, smanjiti malo temperaturu i na laganoj vatri kuvati sirup još oko 20tak. minuta.
- Pred kraj kuvanja sirupa dodajte vanilin šećer i pola limuna isečen na kolutove a pola limuna isceđen sok i dodajte sirupu.
- Gotov sirup ostavite da se ohladi za vreme pripremanje baklave, jer ide vruća baklava a hladan sirup.
SEČENJE KORA VELIČINE TEPSIJE
- Kore raširite na radnoj površini, zatim stavite tepsiju preko kora, nožem isecite kore okolo tepsije , one kore koje su višak ne bacati -ostatak parčića kora slagaćete povremeno preko ostalih kora kako bi se i one utrošile-
- Moj savet tepsiju prilagodite količini kora što je manja tepsija deblja i masivnija baklava u mom slučaju baklavu sam pravila u velikoj tesiji da mi je trebalo još pola kilo kora kako bi mi baklava i parčad bila deblja a li zato treba i količinu sirupa povećati..
- Sve u svemu u takvom slučaju, prema potrebi povećati sastojke..
- Margarin ili puter otopite, zatim sipajte ulje u otopljeni maslac i izmešajte varjačom.(ostavite malo otopljenog maslaca sa uljem da se nakraj baklava prelije pre pečenja
SAVET:
- Moja preporuka kad pravite ovu baklavu obavezno je pravite sa maslacem jer je ukus fenomenalan-ako nemate maslac može i margarin ništa joj neće faliti ...
- Počnite sa slaganjem baklave, prvo premažite tepsiju otopljenim maslacem sa svih strana, zatim složite po 3 do 4 kore, te premažite svaku otopljenim maslacem i svaku pospite sa po malo šećera, a svaka drugu koru pospite sa orasima.
- Ponovite opet red po 2 kore, pa opet orasi a na svaku treću koru posipajte po malo griza
- Pred sam kraj slaganja baklave, između zadnji pet kora posipajte griz sa orasima i šećerom-kako bi baklava bila što sočnija kada se se bude prelila sirupom do vrha.
- Za sam kraj baklavu završite sa tri kore koje su premazane maslacem zatim je isecite na parčad- ili kao što sam ja na zvezdaste krakove.
- Pecite baklavu na 160 stepeni oko1h i15 minuta dok ne dobije zlatno žutu boju.
- Pečenu baklavu ostavite da se malo ohladi a zatim je prelijte sa hladnim sirupom koji ste predhodno pripremili.
- Baklavu ostavite preko noći da se ohladi, odstoji da isjedini svoje ukuse i bikla što ukusnija i sočnija--
Нема коментара:
Постави коментар