Ovog puta odlučila sam da napravim harmoniku pitu sa sirom i spanaćem ..spremila sam i video da vidite kako je slažem sa filom a kasnije je prelivam sa slanim porelivom , kada se pita ispeče tada vidite kako je zaista fenomenalna i jako ukusna kada je probate..
Pite obožavam i pravim ih na razne načine , najčešće od gotovih kora, jer su lake za pripremu.. Ove pite od domaćih kora malo ređe pravim jer zahtevaju puno vremena ..Zato su pite ukusne na bilo koji način da ih pripremite--
Odlične su za doručak ili večeru..ništa lakše napraviti kao pitu od gotovih kora..sa sirom, spanaćem, krompirom, mesom itd..
"Samo mašta pravi svašta"
PRIJATNO!
POTREBNI SASTOJCI:
- 500g gotovih kora za pitu
- 400g spanaća
- 2 jaja
- 250g punomasnog tvrdog sira
- 100g kisele pavlake
- 100ml ulja
- 1kašičica soli
- 1/2 kesica praška za pecivo
PRELIV:
- 100ml mleka
- 100ml gazirane vode
- 1 čaša jogurta
- 2 jaja
- 50ml ulje
PRIPREMA:
- Spanać dobro operite, isecite nožem a zatim prelijte vrelom vodom, ostavite tako 10 minuta da odstoji.
- Viljuškom jaja umutite.
- U posudi sjedinite izmrvljeni tvrdi sir sa kiselom pavlakom.
- Zatim dodajte jaja, ulje, praška za pecivo i soli po ukusu.
- Varjačom fil dobro izmešajte, na kraju dodajte pripremljeni spanać i dobro sjedinite.
- Pravougaoni pleh obložite masnim papirom, na radnoj površini raširite celo pakovanje kora.
- Rasporedite fil po kori oko 3kašike fila .(ja sam po jednu šaku fila stavljala na svakoj kori)
- Koru filovanu ( faltajte) skupite uzduž rukama kao lepezu i stavite je u pripremljeni pleh do same ivice pleha.
- Nastavite tako i uradite sa preostalim korama, stavljajte ih u pleh jednu do druge kao lepezu. .
Preliv:
- Viljuškom umutite jaja i dodajte redom ostale sastojke, mleko,gaziranu vodu, jogurt i ulje.
- Pripremljenim prelivom prelijte složene kore pritom rukama pomerajući i širiti kore kako bi preliv prelio odjednom sve kore složene sa filom.
- Pitu pecite u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko 30 minuta, zatim smanjite temperaturu rerne na 180 stepeni i pecite pitu još 10 minuta dok pita lepo ne porumeni .
Нема коментара:
Постави коментар