Претражи овај блог

уторак, 25. јануар 2022.

ČOKOLADNI KEKS KOLAČ















Čokoladni keks kolač...za čokoljupce prava fantazija ukusa... Nešto brzo..lepo i slatko...kolač od čokolade, keksa i višanja.
Kolač jednostavan za pripremu, a pritom veoma ukusan i dekorativan..
Umesto višanja možete koristiti bilo koje drugo bobičasto voće.


Potrebno je:

  • 1 l mleka
  • 3 pudinga od čokolade
  • 1 puding od vanile
  • 300g šećera
  • 50gr.čokolade za kuvanje
  • 100gr. margarina
  • 200gr. čokoladnog keksa(turski keks)


Fil .
 glazura ganaš

  • 100gr. čokolade
  • 100ml slatke pavlake

Za dekoraciju:

  • 100ml slatke pavlake

Voćni fil:

  • 200gr. višanja(smrznute ili iz kompota)
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašika gustin



Priprema:
Pripremite pravougaoni kalup prečnika12x21cm.
Kalup obložite prozirnom folijom

  1. U posudi sa 200ml mleka izmešajte puding od čokolade i puding od vanile.
  2. Na vatri stavite posudu sa 700ml mleka,300gr.šećera i 50gr.čokolade za kuvanje, da provri.
  3. U provrelo mleko umešajte mešavinu od pudinga i margarin, neprestano mešajte varjačom dok se fil ne zgusne.
  4. U pripremljeni kalup odmah sipajte vrući čokoladni fil, zatim po njemu poređajte čokoladni keks uspravno jedan pored drugog sa malim razmakom, ređajte u red po 4 keksa .
  5. Na kraju kolač obložite keksom vodoravno.
  6. Kolač uvijte prozirnom folijom i ostavite na hladnom da odstoji i ohladi se, najbolje je da vam kolač odstoji preko noći, sutradan dekorišite kolač.Hladan kolač okrenite na tacnu, skinite prozirnu foliju.


  • Voćni fil od višanja:
  • U činiji stavite da provri višnje, šećer sa malo soka od višanja.
  • Zatim u drugoj činiji u malo soka izmešajte gustin, šećer umešajte u provrelo višnje, mešajte neprestano dok se fil ne zgusne.
  • Fil od višanja ostavite da se malo ohladi

Priprema ganaš krem

  • Na vatri otopite čokoladu, dodajte slatku pavlaku, izmešajte varjačom i sjedinite masu.
  •  Pre glaziranja ganaš glazuru malo ohladite jer je tada sjajnija.
  • Ganaš glazuru sipajte sa strane i na krajeve kolača, ostatak ganaš glazure premažite po vrhu.

Finalni postupak:

  • Mikserom umutite čvrsto slatku pavlaku, zatim je kašikom nanesite po vrhu kolača, preko slatke pavlake nanesite voćni fil od višanja.
  • Na kraju ceo kolač dekorišite čokoladnom glazurom.

Prijatno!





















Нема коментара:

Постави коментар