Čokoladni keks kolač...za čokoljupce prava fantazija ukusa... Nešto brzo..lepo i slatko...kolač od čokolade, keksa i višanja.
Kolač jednostavan za pripremu, a pritom veoma ukusan i dekorativan..
Umesto višanja možete koristiti bilo koje drugo bobičasto voće.
Potrebno je:
- 1 l mleka
- 3 pudinga od čokolade
- 1 puding od vanile
- 300g šećera
- 50gr.čokolade za kuvanje
- 100gr. margarina
- 200gr. čokoladnog keksa(turski keks)
Fil .
glazura ganaš
- 100gr. čokolade
- 100ml slatke pavlake
Za dekoraciju:
- 100ml slatke pavlake
Voćni fil:
- 200gr. višanja(smrznute ili iz kompota)
- 2 kašike šećera
- 1 kašika gustin
Priprema:
Pripremite pravougaoni kalup prečnika12x21cm.
Kalup obložite prozirnom folijom
- U posudi sa 200ml mleka izmešajte puding od čokolade i puding od vanile.
- Na vatri stavite posudu sa 700ml mleka,300gr.šećera i 50gr.čokolade za kuvanje, da provri.
- U provrelo mleko umešajte mešavinu od pudinga i margarin, neprestano mešajte varjačom dok se fil ne zgusne.
- U pripremljeni kalup odmah sipajte vrući čokoladni fil, zatim po njemu poređajte čokoladni keks uspravno jedan pored drugog sa malim razmakom, ređajte u red po 4 keksa .
- Na kraju kolač obložite keksom vodoravno.
- Kolač uvijte prozirnom folijom i ostavite na hladnom da odstoji i ohladi se, najbolje je da vam kolač odstoji preko noći, sutradan dekorišite kolač.Hladan kolač okrenite na tacnu, skinite prozirnu foliju.
- Voćni fil od višanja:
- U činiji stavite da provri višnje, šećer sa malo soka od višanja.
- Zatim u drugoj činiji u malo soka izmešajte gustin, šećer umešajte u provrelo višnje, mešajte neprestano dok se fil ne zgusne.
- Fil od višanja ostavite da se malo ohladi
Priprema ganaš krem
- Na vatri otopite čokoladu, dodajte slatku pavlaku, izmešajte varjačom i sjedinite masu.
- Pre glaziranja ganaš glazuru malo ohladite jer je tada sjajnija.
- Ganaš glazuru sipajte sa strane i na krajeve kolača, ostatak ganaš glazure premažite po vrhu.
Finalni postupak:
- Mikserom umutite čvrsto slatku pavlaku, zatim je kašikom nanesite po vrhu kolača, preko slatke pavlake nanesite voćni fil od višanja.
- Na kraju ceo kolač dekorišite čokoladnom glazurom.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар