Prava fantazija od kolača...
. fini, slatki,profiran ukus, višanja i čokolade...
...
Potrebno je:
Voćni žele od višanja
Čokoladna glazura:
Za dekoraciju:
Potrebno je:
- 180g margarina
- 180g šećera
- 4 jaja
- 2 kašike nes kafe
- 50g kakaa
- 100g brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 100g višanja
Voćni žele od višanja
- 300g višanja
- 200g šećera
- 150ml voda ili sok od višanja
- 4 kašike gustina
Čokoladna glazura:
- 150g čokolade za kuvanje
- 2 kašike ulja
- 3 kašike mleka
- 2 kašike šećera:
Za dekoraciju:
- 200g šlag
- 200g gazirane vode
- U posudi mikserom umutite penasto omekšali margarin sa šećerom, zatim dodajte jaja (jedno po jedno jaje).
- Zatim dodajte 2 kašike nes kafe, prosejano brašno sa praškom za pecivo i kakao, lagano izmešajte kašikom i sjedinite u finu glatku smesu.
- Umućenu smesu i:ipajte u kalup obložen pek papirom, prečnika 30x20cm, po smesi poređajte očošćene višnje.
- Kolač pecite u zagrejanoj rerni na 180stepeni oko20-30 minuta.
- Proverite drvenom čačkalicom da li je patišpanj pečen.
- U posudi stavite višnje, šećer i polovinu soka od višanja ili vodu da proključa, u drugoj činiji razmutite gustin sa malo soka ili vode, te dodajte mešavinu od gustina u provrele višnje.Neprestano mešajte varjačom sve dok se ne zgusne žele od višanja.
- Žele od višanja malo prohladite a zatim toplo sipajte preko čokoladnog patišpanja.
- Na laganoj vatri otopite čokoladu, mleko, šećer i ulje, a zatim prelijte toplu čokoladnu glazuru preko žele od višanja.
- Kolač ostavite na hladnom ili u frižideru,najbolje preko noći da odstoji.
- Mikserom umutite penasto šlag sa gazirnom vodom, umućenim šlagom dekorišite kolač .
- Kolač secite na kocke, ukrasite svaku kocku sa po jednom višnjom.