Претражи овај блог

петак, 21. октобар 2016.

PITA SUNCE SA SPANACEM

           PITA SUNCE SA SPANACEM                                                                                                                                                                                                                                                                


   POTREBNO JE:
  • 500g MEKOG BRASNA
  • 1/2 KOCKE SVEZEG KVASCA
  • 200ml MLEKA
  • 1 CASA KISELE PAVLAKE
  •  2 JAJETA
  • 1 KESICA PRA[AK ZA PECIVO
  • 150g FETA SIR
  • 300g SPANACA
  • PO POTREBI SUSAM


 PRIPREMA



Testo: U 200ml mleka izmrviti kvasac i dodati kasicicu secera i ostaviti da kvasac nadodje. Sa nadoslim kvascem zamesiti testoTesto na toplom ostaviti da naraste.   
                                                       Za to vreme dok testo narasta napraviti fil od spanaca, 300g svezeg spanaca popariti sa vrelom vodom (oko 10 min.). Procediti ga od vode i ohladiti. Obareni spanac sitno iseckati, dodati izmrvljenu fetu i kiselu pavlaku i jedno jaje, sve promesati da se dobro sjedini masa.
  1. Nadoslo testo podeliti na dva jednaka dela. Prvi deo razvuci oklagijom velicine tepsije precnika 30cm. Tepsiju podmazati i odmah razvuceni deo prebaciti u njoj. Fil od spanaca  i sira staviti na sredinu kore i formirati loptu, a ostali fil jednako rasporediti u krug kore. Voditi racuna da se ostavi prazno mesto izmedju fila u sredini i fila koji se redja oko kruga. Ivice testa ostaviti prazne oko 2cm.
  2. Preko prve kore pite sa filom staviti drugu razvucenu koru i rukama je oblikovati kako bi se lepo rasporedila po sredini lopte. Krajeve kore lepo izjednaciti. Viljuskom ih pritiskati da se zalepe.
  3. Na sredini kore pite preko formirane lopte staviti odgovarajucu casu, kako bi se lepo iseklo testo na trake. Trake seci na debljine oko 3 cm .
  4. Testo iseceno na trake izvijati ka spolja. Tako uraditi  sa ostalim isecenim trakama. Skinuti casu i premazati pitu umucenim jajetom. Posuti  susamom po sredini lopte.
Pripremljenu pitu peci u predhodno zagrejanoj rerni 
na 180 c oko 30 minuti.                                           
SAVET  sunce pita je finog ukusa i dekorativnog izgleda. Sluziti je toplu za dorucak sa ajvarom i kajmakom. Dobra je za razna slavlja, moze se pripremiti umesto spanaca sa sirom i jajima. Zelju ostavljam na vama. Prijatno!
           





четвртак, 20. октобар 2016.

SAVRŠENI CHEESECAKE SA ŠUMSKIM VOCEM

              SAVRŠENI CHEESECAKE SA ŠUMSKIM VOĆEM 

Potrebno je:

  • 300g mlevene plazme
  • 25g margarina
  • 50g šećera u prahu
  • 100 ml mleka
  • 200 ml slatke pavlake
  • 2 kašike gustina
  • 100 g šećera u prahu
  • Ella Fit 400 g
  • 1 manja čaša kisele pavlake
  • 100 g šećera
  • 300g smrznutog sumskog voca  
  • 1 kesica želatina
  • i par kašika vode.

Priprema:

U 100ml mleka, zajedno sa secerom u prahu, rastopiti margarin na tihoj vatri. Kada se rastopi sklonititi sa vatre i dodati plazma keks. Sve to lepo sjediniti i  rastanjiti u kalup za cheesecake.

Slatku pavlaku umutiti sa gustinom i secerom u cvrstu smesu, mikserom. Zatim, rucno umesati Elle sir i kiselu pavlaku. Ovaj fil premazati preko kore od plazma keksa i ostaviti u frizideru na nekih 15 min da se stegne, dok pripremite finalnu glazuru. Sumsko voce  sa 100g secera ( kristal) i 1 kasikom vode staviti na vatru da prokljuca. Sa strane razmutiti  kesicu zelatina sa 4 kasike vode i ostaviti da nabubri.  Zelatin pomesati sa vocem i ostaviti da se malo prohladi.Ohladjeno voce  preliti preko bele smese i ostaviti u frizideru najmanje 5 sati. 

Kolac je jedinstvenog ukusa i razlikuje se od ostalih cizkejkova. Savrsen za sve prilike.


   

среда, 19. октобар 2016.

PILECA SUPA DRONJCI

      PILECA SUPA DRONJCI



  • POTREBNO JE
  • 200g  pileceg belog mesa 
  • 2   sargarepe
  • 1 glavica crnog luka
  • 50g celera
  • 1kom. paskanat
  • 1 jaje
  • 3 kasike mekog brasna
  • 100g kisele pavlake
  • persun
  • biljni zacin
  • so po ukusu
  • biber po ukusu
  1. U odgovarajucoj posudi staviti piletinu, sargarepu, glavicu crnog luka narezati sitno, takodje dodati celer i paskanat.
  2. Naliti vodom. Piletinu i povrce staviti da se kuva oko sat vremena.
  3. Kada se skuvalo meso i povrce, izvaditi ga iz kljucale vode, meso otkoscati ako ima na njemu kosti i usitniti ga .
  4. Kuvano povrce izrendati  sa usitnjenom piletinom vratiti nazad u vodu u kojoj se kuvala supa.
  5. Nastaviti sa kuvanjem dok supa ne provri, za to vreme umutiti u posudi jaje, dodati kiselu pavlaku i brasno, promesati da postane kompaktna masa.
  6. Uzavreloj supi dodati umucenu masu sa jajetom, promesati supu, smanjiti temperaturu, na vrhu pojavice se dronjci.
  7. Gotovu supu zaciniti biljnim zacinom, pobiberiti i posoliti po ukusu.
  8. Persun usitniti sitno i dodati ga gotovoj supi, poklopiti supu da bi persun pustio svoj miris i zacinio je.
Pileca supa dronjci je jako ukusna i puna vitamina, svojim aromaticnim mirisom delotvorno deluje i okrepljuje organizam. Toplu je konzumirati uz kasiku milerama. Rado je pripremam svojim ukucanima i svom unuku koji obozava ovu supu! Prijatno!

понедељак, 17. октобар 2016.

NEODOLJIVI SLANI ZALOGAJCICI

            NEODOLJIVI SLANI ZALOGAJCICI 



JAKO UKUSNI  HRSKAVI  ZALOGAJCICI
  • POTREBNO JE
  • 10 PARCADI BAGAT HLEBA
  • 300g SUNKA PICE
  • 200g  SIR GADUA
  • 100g PANCETE
  • 100ml KECAPA
  • 3 KASIKE AJVARA
  • 100g KISELE PAVLAKE
  • 4 KASIKE MASLINOVOG ULJA
  • ORIGANO

  1. BAGAT HLEB ISECI NA PARCAD, SVAKO PARCE HLEBA PREMAZATI  MASLINOVIM ULJEM.
  2. PICA SUNKU IZREZATI NA TANKE REZNJEVE , IZREZANE REZNJEVE CASOM VADITI ODGOVARAJUCE KRUGOVE,TAKODJE  I SIRU TAKO URADITI.
  3. HLEB PREMAZATI KECAPOM, POREDJATI SUNKU,  SIR, PANCETU  ICEKATI NA KOMADICE , POREDJATI  SIR.  
  4. PREKO NAREZANE PANCETE DODATI KASICICU AJVARA I KECAPA .
  5.  ODOZGO STAVITI KASICICU KISELE PAVLAKE, ZACINITI ORIGANOM.
  6. RERNU PREDHODNO ZAGREJATI NA 200C.
  7. ZALOGAJCICE POREDJATI, PECI IH PRI SAMOM VRHU GREJACA.
  8. PECI NA 200C OKO 10 MINUTA.
  9. ZALOGAJCICE  JESTI DOK SU VRUCI JER TADA SU ONI PRAVI, UKUSNI,I HRSKAVI

недеља, 16. октобар 2016.

JESENJE PILEĆE PLJESKAVICE

                        JESENJE PILEĆE PLJESKAVICE                                    



POTREBNO JE:


400g pileceg belog mesa

1  glavica crnog luka     

4 komada paprike crvene i zelene            

 2 parceta hleba nakvasenog                   

 2  jajeta                           

200g obarenog spanaca 

po ukusu so
1 kasicica biljnog zacina
1 kasicica aleve paprike
100ml maslinovog ulja

Prilog
1 kg krompira

       Pilece belo meso samleti u blenderu. Dodati sitno iseckanu glavicu crnog luka.

 Spanac obariti, naseckati sitno i dodati ga piletini.

 Papriku samleti u blenderu, hleba nakvasen iscediti, dodati ga pripremljenoj smesi. Jaja umutiti  i dodati mlevenom mesu.

 Zaciniti biberom, posoliti biljnim zacinom, i alevom  paprikom.

 Dobro rukama izraditi i ostaviti da odstojo 1h.  

Za to vreme, kilogram krompira oljustiti, iseci na krupnije kocke i staviti da se kuva oko 20 minuta.  

 Kada je odstojala pripremljena pileca smesa, napraviti pljeskavice i prziti ih na zagrejanom maslinovom ulju. Kada se zavrsi sa przenjem  pljeskavica, u toj masnoci  proprziti krompir.     

 Pilece pljeskavice sluzti uz przeni krompir.  

 Pilece pljeskavice je lagano jelo, koje je vrlo ukusno i zdravo,  sa neodoljivim aromaticnim mirisom koji se siri kroz celu kuhinju. Jesenje pljeskavice dobile su naziv po boji jesenjeg lisca.  Dragi posetioci bloga ovo je moj prvi, prvenac posta na mom blogu

 PRIJATNO ! 






субота, 15. октобар 2016.

VOCNI BANANA ROLAT SA KOMADICIMA COKOLADE

  VOCNI BANANA ROLAT SA KOMADICIMA COKOLADE

                       SOCAN I VEOMA UKUSAN                     

 

  

  

  

POTREBNO JE  

  • 5  JAJETA
  • 150g  SECERA U PRAHU 
  • 2 KASIKE VRELE VODE
  • 3 KASIKE BRASNA
  • 2 KASIKE MLEVENIH ORAHA
  • 1 KESICA VANILINOG SECERA
              FIL
        
  •  1L MLEKA
  • 200g  SECERA
  • 3 PUDINGA OD VANILE
  • 1 KASIKA GUSTINA
  • 200g SLAG KREMA
  • 200 ml mleka         
  • 2 BANANE
            ZA DEKORACIJU  ROLATA
  • 100g COKOLADE ZA KUVANJE

PENASTO UMUTITI  ZUMANCA SA 75g SECERA U PRAHU, DODATI 2 KASIKE VRELE VODE I MUTITI MIKSEROM DOK MASA NE POSTANE GUSTA I POBELI.   
BELANACA UMUTITI U CVRST SNEG PA MU DODATI PREOSTALI SECER U PRAHU SA VANILINIM SECEROM.
UMUCENIM ZUMANCIMA DODATI BRASNO , MLEVENE ORAHE , UMUCENI SNEG OD BELANACA, I LAGANO SVE TO PROMESATI .  
UMUCENU MASU SIPATI U VECI PLEH , KOJI JE PRETHODNO OBLOZEN PEK PAPIROM ZA PECENJE.
ROLAT PECI U PREDHODNO ZAGREJANOJ RERNI NA 200C PA SMANJITI NA 180 I PECI KORU OKO 25 MINUTA. PECENU KORU ODMAH POSUTI SECEROM I UVITI U  VLAZNU KRPU.

FIL

LITAR MLEKA STAVITI DA UZAVRI, PREDHODNO UZETI 100ml MLEKA PA RAZMUTITI PUDING SA SECEROM I KASIKOM GUSTINA I UMESATI U PROVRELO MLEKO. KUVATI I MESATI DOK MASA NE POSTANE GUSTA.
SKUVANI FIL OD PUDINGA OSTAVITI DA SE DOBRO OHLADI.
UMUTITI SLAG KREM SA 200ml HLADNOG MLEKA I DODATI GA U HLADAN PUDING.

FINALNI POSTUPAK

OHLADJENOJ KORI ROLATA SKINEMO PAPIR, PREMAZEMO POLOVINU FILA OD PUDINGA SA UMUCENIM SLAGOM.
BANANE POREDJAMO NA FIL UZDUZ ROLATA UZ SAMU IVICU KORE.
NAFILOVANI ROLAT SA BANANAMA UVIJEMO , ODOZGO GA PREMAZEMO OSTATKOM FILA.
DEKORISEMO KOMADICIMA COKOLADE  
BANANA ROLAT DOBRO OHLADITI  KAKO BI  SE LEPO STEGAO  I SEKO NA ROLATE.

SAVET
COKOLADU OTOPITI U VRUCOJ RERNI, ODNOSNO ISKORISTITI RERNU KAD IZVADITE  KORU.
NA PEK PAPIRU, PO VASOJ ZELJI  COKOLADU RAZLITI U RAZNIM OBLICIMA.