Претражи овај блог

недеља, 23. октобар 2016.

ČOKO-KARAMEL TORTA SA VISNJAMA

              ČOKO-KARAMEL TORTA SA VIŠNJAMA              

 

                                               



POTREBNO JE ZA KORE:

 6 JAJA
 6 KASIKA SECERA
 2 KASIKE BRASNA
 2 KASIKE GUSTINA
 2 KASIKE KAKAO -PRAHA
 1 KESICA PRASKA ZA PECIVO
 PRSTOHVAT SOLI

KARAMELNI FIL:

 300 ml MLEKA
 7 KASIKA SECERA
 1 KASIKA GUSTINA
 1 KESICA VANILINOG SECERA
 1 KESICA ZELATINA
 100ml SOKA OD VISANJA
 100g COKOLADE ZA KUVANJE 
 300g OCISCENIH VISANJA( ILI IZKOMPOTA VISNJA)
 200 ml SLATKE PAVLAKE

VANILA FIL:

 800mlMLEKA
 3 KESICE PUDING OD VANILE
 10 KASIKA SECERA
 200ml SLATKE PAVLAKE
 PRELIV ZA KORE
 200ml VODE
 5 KASIKA SECERA

 ZA DEKORACIJU TORTE:
 150g SLAG KREMA


PRIPREMA :

UMUTITI BELANCA SA SECEROM I PRSTOHVATOM SOLI U CVRST SNEG . POSTEPENO DODAVATI ZUMANACA. DODATI BRASNO POMESANO SA PRASKOM ZA PECIVO I GUSTIN, PAZLJIVO VARJACOM PROMESATI MASU DA SE SVE LEPO SJEDINI DA NEMA GRUDVICA. 
ZAGREJATI RERNU NA 180C, KALUP OBLOZITI MASNIM PAPIROM, VELICINA KALUPA 28cm. 
UMUCENU MASU SIPATI U PRIPREMLJENOM KALUPU I PECI KORU 15-20 MINUTA. PECENU KORU PODELITI NA 2 DELA.

 KARAMELNI FIL :

 U MANJOJ POSUDI  STAVITI SECER DA SE KARAMELIZUJE (na srednjoj temperaturi otapati secer, pazeci da ne pregori). 
 300ml MLEKA SMLACITI I UMESATI KASIKU GUSTINA, DODATI GA U KARAMELIZOVANI SECER, SACEKATI DA MLEKO PROVRI PA SKLONITI SA VATRE.  OSTAVITI DA SE POTPUNO OHLADI KARAMELNA MASA.





KESICU ZELATINA RAZMUTITI U 5 KASIKA SOKA OD VISANJA, SACEKATI DA NABUBRI.
NABUBRELI ZELATIN STAVITI NA VATRI DA SE ZAGREJE (Pazeci da ne provri jer tada nece biti delotvoran).
 ZELATIN OSTAVITI DA SE OHLADI.
 U HLADNOM KARAMELNOM FILU DODATI ZELATIN, UMUCENU SLATKU PAVLAKU. MIKSEROM UMUTITI  DA POSTANE GLATKA MASA BEZ GRUDVICA.
ODVOJITI 10 KASIKA ZA DEKORACIJU. DODATI OCEDJENE VISNJE I OTOPLJENU COKOLADU, POLAKO SVE PROMESATI DA SE IZJEDNACI FIL SA SASTOJCIMA.








 VANILA KREM:

 PUDING RAZMUTITI U MLEKU SA 10 KASIKA SECERA, PREOSTALO MLEKO STAVITI DA UZAVRI, UKUVATI PUDING UZ STALNO MESANJE DOK NE POSTANE GUSTA MASA.
PUDING OSTAVITI DA SE OHLADI.
UMUTITI SLATKU PAVLAKU PA SJEDINITI SA OHLADJENIM PUDINGOM .

 FINALNI POSTUPAK:

PRVI DEO KORE VRATITI U KALUP, PRELITI KORU SA POLOVINOM SLATKOG PRELIVA ZA KORE .
KORU PREMAZATI POLOVINOM FILA OD PUDINGA SA SLATKOM PAVLAKOM, PREMAZATI PREKO CEO KARAMELNI FIL SA VISNJAMA, ODOZGO OPET PREOSTALA POLOVINA FILA OD PUDINGA SA SLATKOM PAVLAKOM .
PREKO FILA STAVITI DRUGU KORU ,NATOPITI JE PRELIVOM .
TORTU OSTAVITI U FRIZIDERU DA ODSTOJI
 (Nabolje je da preko noci  ostaviti da odstoji ).
SUTRADAN JE DEKORISATI PO ZELJI (umutiti slag za dekorisanje torte okolo, onih 10 kasika karamel fila sto ste ostavili iskoristiti za dekoraciju na vrhu torte ) .

COKO-KARAMEL TORTA SA VISNJAMA JE LAGANOG UKUSA .

VAZDUSASTA KORA OPIJENA SOCNIM FILOM I  KARAMELOM,  ISPUNJEN JE VISNJAMA I NJENIM SOKOM .


PROBAJTE  JE NAPRAVITI I OSETITI NJEN UKUS.
SLAVE NAM DOLAZE -  DOBRA JE ZA SLAVSE TRPEZE .
PRIJATNO !





субота, 22. октобар 2016.

MANGO LIMUNADA ZA DVOJE

        MANGO LIMUNADA ZA DVOJE


Potrebno je:

2 Manga
2 Limuna
2 Narandze
200ml soka od ananasa
400ml rashladjenog caja od nane

 PRIPREMA : 
400ml vode staviti da provri, u provrelu vodu staviti oko 10-tak listova nane, poklopiti posudu i ostaviti da se potpuno ohladi.
Mangu, limunu i narandzi oguliti koru, iseci na sitne komade i staviti u blender.

200ml soka od ananasa dosipati u blender i izblendirati. Izblendiranoj vocnoj masi dodati rashladjeni  caj od nane. Promesati dobro sok i sipati u case. Sluziti uz kocke leda i limuna.
Vocni napitak je pun izvor vitamina i minerala koji osvezava i daje energiju. Plodovi manga ,kao i ostalo voce za ovaj napitak trebju biti  zreli i zdravi jer su tada puni soka. Dodatak  rashladjenog caja nane, cini sok ukusnijim i zdravijim. Probajte necete se pokajati, delotvorniji je kada se pije u dvoje:) PRIJATNO!

петак, 21. октобар 2016.

PITA SUNCE SA SPANACEM

           PITA SUNCE SA SPANACEM                                                                                                                                                                                                                                                                


   POTREBNO JE:
  • 500g MEKOG BRASNA
  • 1/2 KOCKE SVEZEG KVASCA
  • 200ml MLEKA
  • 1 CASA KISELE PAVLAKE
  •  2 JAJETA
  • 1 KESICA PRA[AK ZA PECIVO
  • 150g FETA SIR
  • 300g SPANACA
  • PO POTREBI SUSAM


 PRIPREMA



Testo: U 200ml mleka izmrviti kvasac i dodati kasicicu secera i ostaviti da kvasac nadodje. Sa nadoslim kvascem zamesiti testoTesto na toplom ostaviti da naraste.   
                                                       Za to vreme dok testo narasta napraviti fil od spanaca, 300g svezeg spanaca popariti sa vrelom vodom (oko 10 min.). Procediti ga od vode i ohladiti. Obareni spanac sitno iseckati, dodati izmrvljenu fetu i kiselu pavlaku i jedno jaje, sve promesati da se dobro sjedini masa.
  1. Nadoslo testo podeliti na dva jednaka dela. Prvi deo razvuci oklagijom velicine tepsije precnika 30cm. Tepsiju podmazati i odmah razvuceni deo prebaciti u njoj. Fil od spanaca  i sira staviti na sredinu kore i formirati loptu, a ostali fil jednako rasporediti u krug kore. Voditi racuna da se ostavi prazno mesto izmedju fila u sredini i fila koji se redja oko kruga. Ivice testa ostaviti prazne oko 2cm.
  2. Preko prve kore pite sa filom staviti drugu razvucenu koru i rukama je oblikovati kako bi se lepo rasporedila po sredini lopte. Krajeve kore lepo izjednaciti. Viljuskom ih pritiskati da se zalepe.
  3. Na sredini kore pite preko formirane lopte staviti odgovarajucu casu, kako bi se lepo iseklo testo na trake. Trake seci na debljine oko 3 cm .
  4. Testo iseceno na trake izvijati ka spolja. Tako uraditi  sa ostalim isecenim trakama. Skinuti casu i premazati pitu umucenim jajetom. Posuti  susamom po sredini lopte.
Pripremljenu pitu peci u predhodno zagrejanoj rerni 
na 180 c oko 30 minuti.                                           
SAVET  sunce pita je finog ukusa i dekorativnog izgleda. Sluziti je toplu za dorucak sa ajvarom i kajmakom. Dobra je za razna slavlja, moze se pripremiti umesto spanaca sa sirom i jajima. Zelju ostavljam na vama. Prijatno!
           





четвртак, 20. октобар 2016.

SAVRŠENI CHEESECAKE SA ŠUMSKIM VOCEM

              SAVRŠENI CHEESECAKE SA ŠUMSKIM VOĆEM 

Potrebno je:

  • 300g mlevene plazme
  • 25g margarina
  • 50g šećera u prahu
  • 100 ml mleka
  • 200 ml slatke pavlake
  • 2 kašike gustina
  • 100 g šećera u prahu
  • Ella Fit 400 g
  • 1 manja čaša kisele pavlake
  • 100 g šećera
  • 300g smrznutog sumskog voca  
  • 1 kesica želatina
  • i par kašika vode.

Priprema:

U 100ml mleka, zajedno sa secerom u prahu, rastopiti margarin na tihoj vatri. Kada se rastopi sklonititi sa vatre i dodati plazma keks. Sve to lepo sjediniti i  rastanjiti u kalup za cheesecake.

Slatku pavlaku umutiti sa gustinom i secerom u cvrstu smesu, mikserom. Zatim, rucno umesati Elle sir i kiselu pavlaku. Ovaj fil premazati preko kore od plazma keksa i ostaviti u frizideru na nekih 15 min da se stegne, dok pripremite finalnu glazuru. Sumsko voce  sa 100g secera ( kristal) i 1 kasikom vode staviti na vatru da prokljuca. Sa strane razmutiti  kesicu zelatina sa 4 kasike vode i ostaviti da nabubri.  Zelatin pomesati sa vocem i ostaviti da se malo prohladi.Ohladjeno voce  preliti preko bele smese i ostaviti u frizideru najmanje 5 sati. 

Kolac je jedinstvenog ukusa i razlikuje se od ostalih cizkejkova. Savrsen za sve prilike.


   

среда, 19. октобар 2016.

PILECA SUPA DRONJCI

      PILECA SUPA DRONJCI



  • POTREBNO JE
  • 200g  pileceg belog mesa 
  • 2   sargarepe
  • 1 glavica crnog luka
  • 50g celera
  • 1kom. paskanat
  • 1 jaje
  • 3 kasike mekog brasna
  • 100g kisele pavlake
  • persun
  • biljni zacin
  • so po ukusu
  • biber po ukusu
  1. U odgovarajucoj posudi staviti piletinu, sargarepu, glavicu crnog luka narezati sitno, takodje dodati celer i paskanat.
  2. Naliti vodom. Piletinu i povrce staviti da se kuva oko sat vremena.
  3. Kada se skuvalo meso i povrce, izvaditi ga iz kljucale vode, meso otkoscati ako ima na njemu kosti i usitniti ga .
  4. Kuvano povrce izrendati  sa usitnjenom piletinom vratiti nazad u vodu u kojoj se kuvala supa.
  5. Nastaviti sa kuvanjem dok supa ne provri, za to vreme umutiti u posudi jaje, dodati kiselu pavlaku i brasno, promesati da postane kompaktna masa.
  6. Uzavreloj supi dodati umucenu masu sa jajetom, promesati supu, smanjiti temperaturu, na vrhu pojavice se dronjci.
  7. Gotovu supu zaciniti biljnim zacinom, pobiberiti i posoliti po ukusu.
  8. Persun usitniti sitno i dodati ga gotovoj supi, poklopiti supu da bi persun pustio svoj miris i zacinio je.
Pileca supa dronjci je jako ukusna i puna vitamina, svojim aromaticnim mirisom delotvorno deluje i okrepljuje organizam. Toplu je konzumirati uz kasiku milerama. Rado je pripremam svojim ukucanima i svom unuku koji obozava ovu supu! Prijatno!

понедељак, 17. октобар 2016.

NEODOLJIVI SLANI ZALOGAJCICI

            NEODOLJIVI SLANI ZALOGAJCICI 



JAKO UKUSNI  HRSKAVI  ZALOGAJCICI
  • POTREBNO JE
  • 10 PARCADI BAGAT HLEBA
  • 300g SUNKA PICE
  • 200g  SIR GADUA
  • 100g PANCETE
  • 100ml KECAPA
  • 3 KASIKE AJVARA
  • 100g KISELE PAVLAKE
  • 4 KASIKE MASLINOVOG ULJA
  • ORIGANO

  1. BAGAT HLEB ISECI NA PARCAD, SVAKO PARCE HLEBA PREMAZATI  MASLINOVIM ULJEM.
  2. PICA SUNKU IZREZATI NA TANKE REZNJEVE , IZREZANE REZNJEVE CASOM VADITI ODGOVARAJUCE KRUGOVE,TAKODJE  I SIRU TAKO URADITI.
  3. HLEB PREMAZATI KECAPOM, POREDJATI SUNKU,  SIR, PANCETU  ICEKATI NA KOMADICE , POREDJATI  SIR.  
  4. PREKO NAREZANE PANCETE DODATI KASICICU AJVARA I KECAPA .
  5.  ODOZGO STAVITI KASICICU KISELE PAVLAKE, ZACINITI ORIGANOM.
  6. RERNU PREDHODNO ZAGREJATI NA 200C.
  7. ZALOGAJCICE POREDJATI, PECI IH PRI SAMOM VRHU GREJACA.
  8. PECI NA 200C OKO 10 MINUTA.
  9. ZALOGAJCICE  JESTI DOK SU VRUCI JER TADA SU ONI PRAVI, UKUSNI,I HRSKAVI

недеља, 16. октобар 2016.

JESENJE PILEĆE PLJESKAVICE

                        JESENJE PILEĆE PLJESKAVICE                                    



POTREBNO JE:


400g pileceg belog mesa

1  glavica crnog luka     

4 komada paprike crvene i zelene            

 2 parceta hleba nakvasenog                   

 2  jajeta                           

200g obarenog spanaca 

po ukusu so
1 kasicica biljnog zacina
1 kasicica aleve paprike
100ml maslinovog ulja

Prilog
1 kg krompira

       Pilece belo meso samleti u blenderu. Dodati sitno iseckanu glavicu crnog luka.

 Spanac obariti, naseckati sitno i dodati ga piletini.

 Papriku samleti u blenderu, hleba nakvasen iscediti, dodati ga pripremljenoj smesi. Jaja umutiti  i dodati mlevenom mesu.

 Zaciniti biberom, posoliti biljnim zacinom, i alevom  paprikom.

 Dobro rukama izraditi i ostaviti da odstojo 1h.  

Za to vreme, kilogram krompira oljustiti, iseci na krupnije kocke i staviti da se kuva oko 20 minuta.  

 Kada je odstojala pripremljena pileca smesa, napraviti pljeskavice i prziti ih na zagrejanom maslinovom ulju. Kada se zavrsi sa przenjem  pljeskavica, u toj masnoci  proprziti krompir.     

 Pilece pljeskavice sluzti uz przeni krompir.  

 Pilece pljeskavice je lagano jelo, koje je vrlo ukusno i zdravo,  sa neodoljivim aromaticnim mirisom koji se siri kroz celu kuhinju. Jesenje pljeskavice dobile su naziv po boji jesenjeg lisca.  Dragi posetioci bloga ovo je moj prvi, prvenac posta na mom blogu

 PRIJATNO !