Претражи овај блог

четвртак, 8. фебруар 2018.

BRZA VOĆNA TORTA SA VIŠNJAMA I PIŠKOTAMA

 

              BRZA VOĆNA TORTA 

                             SA

                       VIŠNJAMA I PIŠKOTAMA








POTREBNO JE:

400g  PIŠKOTA
1kg  KISELA PAVLAKA
20 KAŠIKA ŠEĆERA
200ml  MLEKA
300g  ŠLAG

300ml MLEKA-za potapanje piškota
400g VIŠANJA SMRZNUTIH ili IZ KOMPOTA


PRIPREMA

Okrugli kalup za tortu 24cm obložiti providnom folijom sa svih strana

Všnje otkoštičiti i procediti od viška soka
U odgovarajuću posudu dodati kiselu pavlaku i šećer, kašikom
 lagano promešati
Zatim u drugoj posudi umutiti šlag sa malo mleka - koliko je potebno
Umućeni šlag spojiti sa kiselom pavlakom



Finalni postupak

U toplo mleko na kratko umočiti piškote pa ih poredjati sa strane  i na dnu kalupa kao što je na slici br.1.

Preko piškota sipati nekoliko kašika fila od kisele pavlake i šlaga koliko je potrebno da se pokriju piškote,
- zatim po filu od kisele pavlake  poredjati šaku ocedjenog voća,  preko voća opet fil od kisele pavlake i šlaga,
 preko šlaga poredjati piškote, opet sve ponoviti
Postupak ponoviti sve dok ima fila , voća i piškota
Na kraju tortu završiti i ukrasiti  filom
Obod torte ukrasiti otopljenom čokoladom
Tortu ostaviti na hladnom u frižideru oko 6h, ili najbolje da odstoji preko noći kako bi selepo stegla i sjedinila svoje ukuse
Hladnu tortu seći na šnite i služiti se












                                                                                                                2.                                                 3.



4.





                                                                                                         5.



























уторак, 6. фебруар 2018.

ČOKO LEDENE KOCKE


 ČOKO LEDENE KOCKE








Čokoladno ledeno zadovoljstvo koje treba probati!


Čoko ledene kocke na malo drugačiji način. Bogata čokoladna krema sa sočnom korom se stapa u savršenu celinu i čine ledene kocke ukusne i neodoljive.Kolač sam radila sa malim izmenama,ostalo po receptu " Natašine slastice".Kolač- Čoko ledene kocke-  kolač je izdašan ima ga dosta, sve što duže stoji kolač je sve lepši i lepši...
Prijatno!








 POTREBNI SASTOJCI:

ZA PATIŠPANJ:

6 JAJA
6 KAŠIKA ŠEĆERA
80g MARGARINA
200g BRAŠNA
100g ČOKOLADE ZA KUVANJE
2-3 KAŠIKE KAKAA

PRELIV ZA PATIŠPANJ:

300 ml VODE
200g ŠEĆERA
2 KESICE VANILIN ŠEĆER

KREM:

1.5l MLEKA
200g ŠEĆERA
10 KAŠIKA GUSTINA
2 KAŠIKA BRAŠNA
1 KESICA VANILIN ŠEĆER
200g MARGARINA
200gČOKOLADE MILKA

DEKORACIJA

1/2l  SLATKE PAVLAKE
50g ČOKOLDE

Priprema  patišpanja

Posebno umutiti belanca u čvrst sneg sa prstohvat soli,
 dodati žumanca, šećer i sve zajedno umutiti u penastu masu

Zatim dodati preostale sastojke, otopljeni margarin, brašno pomešano sa praškom za pecivo
narendanu čokoladu i kakao.

Promešati varjačom i sjediniti u finu kompaktnu masu

Četvrtasti pleh veličine 30x40 podmazati, sipati umućenu masu
Patišpanj peći u zagrejanoj rerni na 200c oko 25 minuta

Patišpanj izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi

Preliv za patišpanj

U malu posudu pomešati vodu, šećer i vanilin šećer, kuvati da proključa
Zatim skloniti i preliti preko hladnog patišpanja

Priprema fila

Od 1/5 l mleka odvojiti 500ml mleka, u njemu dodati šećer, gustin, brašno i vanilin šećer
Ostatak 1l mleka staviti na vatri da proključa

U proključalo mleko dodati pripremljenu smesu sa mlekom,  mešati i kuvati dok se  masa ne zgusne.

Fil ostaviti da se ohladi

Umutiti omekšali margarin, dodati u hladan fil, mikserom sve sjediniti

Patišpanj premazati belim  filom u tankom sloju,
a zatim u  beo fil dodati otopljenu milka čokoladu,  mikserom izmiksati i sjediniti fil

Tamni deo fila premazati  preko belog fila

Dekorisati kolač umućenom slatkom pavlakom, a  po vrhu ukrasiti otopljenom čokoladom












































петак, 26. јануар 2018.

POGAČICE SA JOGURTOM



POGAČICE SA JOGURTOM 










Brze pogačice sa jogurtom,  veoma  su ukusne, hrskave i neodoljive. Pojele se i nestale  u kratkom dahu.
Recept sam pronašla na instagramu kod -"Mucika - ručakkodmucike"-izvanredna kulinarka, ima divne recepte.Pogačice su pripremljene po receptu " Turske lepinjice" Odmah sam napravila pogačice, i oduševila se.Bile su fenomenalne ! Pogledajte kako sam ih napunila sa suvim mesom  i ajvarom...mmm. odlične su za sendviče i roštilj..Prijatno!

POTREBNO JE:

500g MEKOG BRAŠNA
160 ml GUSTOG JOGURTA
200mlMLEKA
130ml ULJE
1 KAŠIČICA SO
1 KESICA PRAŠKA ZA PECIVO

ZA PREMAZIVANJE POGAČICA

5KAŠIKA GUSTOG JOGURTA
2 KAŠIKE ULJA
1KAŠIČICA SUSAMA
1 KAŠIČICA LANA - KIM

PRIPREMA.

Uvanglici za mešenje testa sipati brašno 1kašičicu soli i jednu kesicu praška za pecivo
Promešati sve zajedno.

U drugu manju posudu sipati i izmešati, 160ml gustog jogurta, 130ml ulje, 200ml mleka

                                                            Smesu od jogurta dodati u brašno, rukom zamesiti testo.
     Pri mešenju testo ako se lepi za ruke dodati malo brašna i umesiti testo koje se ne lepi.










Testo umešeno podeliti na 12 jednakih loptica
Oklagijom razvući lopticu testa veličine male tacne od šolje za kafu









Četvrtasti pleh od šporeta obložiti masnim papirom,
Pogačice poredjati jednu do druge u plehu







Pogačice premazati pripremljenim premazom od gustog jogurta , susama i lana ili kima
Premazane pogačice viljuškom zagrebati u sjedne i sa druge strane u vidu krsta
                                                                  Pogačice peći u zagrejanoj rerni na 200c oko 30 minuta
                                                         
                                                                 dok blago ne porumene


Napomena!

Kod premaza sam povećala jogurt  jer mi je bilo malo, sve ostalo je isto.
Hvala Mucika!






субота, 20. јануар 2018.

SOČNA PITA OD JABUKA I URMI


SOČNA PITA OD JABUKA I URMI








SOČNA PITA OD JABUKA I URME ILI DATULE
Prošli su praznici, višak raznog vioća je ostalo kao i urme koje ja posebno volim.Urme koje sam ja kupila  su  sveže nisu bile glazirane ali puno slatke.Malo kreativnosti i reših da od njih napravim pitu Mogu da kažem da  je pita  jako ukusna, sočna,  na izgled  lepa i dekorativna..Pita je posna i odlična za posne dane da se zasladi..Prijatno!



POTREBNO JE:
500g KORA TANKIH  ZA PITU
1kg-1/5kg JABUKA
5 KAŠIKA ŠEĆERA
50 g SUVOG GROŽDJA
12 KAŠIKA GRIZA
CIMET

800g URME
PO ULJE  POTREBI


PRELIV:
4 ŠOLJE VODE
2 ŠOLJE ŠEĆERA
2 KESICE VANILINOG ŠEĆERA


PRIPREMA:

-Skuvati preliv za pitu
- Šećer i vanilin šećer staviti da provri , kuvati još 3 minuta
- Ostaviti preliv da se ohladi

-Jabuke oguliti, izrendati na rende, dodati 5 kašika šećera,cimet po ukusu
 - promešati kašikom
- suvo groždje popariti,  procediti od vode
-urme očistiti od koštica

Uzeti po 4 lista kora, svaka 3 lista premazati  sa malo  ulja i 2 kašike griza
 Složiti kore jednu  na drugi  koru
Četvrtu koru složiti preko treće kore ali je ne mazati uljem,
Na celoj kori rasprostreti3-4 kašike rendanih jabuka sa malo suvog groždja









Pri dnu kore u nizu poredjati  urme otkoštičene 
Kori ivice saviti sbočne strane i uviti u rolat
Pleh podmazati uljem, redjati rolate pite .
Peći u zagrejanoj rerni od 200c oko 30 do 40 minuta.
Vruću pitu zaliti sa hladnim prelivom
Pitu ostaviti da se ohladi
Hladnu pitu rezati  na  pitice.
Prijatno!
NAPOMENA!

Po svojoj želji i ukusu pitu preliti slatkim prelivom  Volite  suvu pitu možete je se posuti sa prah šećerom.Broj rolata pite zavisiće od  pakovanja kora jer nisu sve iste kore i pakovanja.Kore za pitu ako su deblje redjati po 3 ili ako su tanke po 4kore.Jabuke kao i suvo groždje se mogu povećati  ili smanjiti po svom ukusu..
Probajte pitu zadiviće vas njen ukus...kao i izgled...