Претражи овај блог

среда, 6. мај 2020.

AMERIČKE KROFNICE

       


 POTREBNO JE:

 ZA TESTO:

  •  250ml VODE
  •  5 KAŠIKA ŠEĆERA
  •  100ml ULJA
  •  PARČE KVASCA
  •  BRAŠNO PO POTREBI

ZA POSIPANJE:

  • 250g SŠEĆERA U PRAHU


Čokoladno preliv:


  •  100g ČOKOLADE ZA KUVANJE
  •  3 KAŠIKE ŠEĆERA
  • 5 KAŠIKA VODE


  • Potrebnoje još:
  • Za prženje krofnica


  •  500ml ULJA


PRIPREMA:


  1.  U  posudi dodajte mlaku vodu, šećer,  kvasac i malo brašna. Malo ostavite da nadodje kvasac oko 10 minuta.
  2.  U nadošli  kvasac dodajte ulje i brašno po potrebi, zamesite testo.   Brasno dodajte onoliko koliko je potrebno. Testo treba biti mekano i da se odvaja od ruku.
  3.  Zamešeno testo pokrijte pamučnom krpom i ostavite da odmara na toplom oko 30min.
  4.  Naraslo testo isipajte na radnoj povšini posutu brasnom, razmesite testo i razvucite oklagijom u ploču debljine 5mm.
  5.  Malom časom  vadite krugove (precnika oko 6 cm), svakom krugu od testa u sredini izvaditie mali kruzić ( veličine prečnika oko 1cm, kao sto je gore na slici).
  6. Krofnice pokrijte pamučnom krpom i ostavite na toplom da odstoje 30 minuta, da malo narstu.
  7.  Narasle, krofnice przite na vrelom ulju, na srednjoj temperaturi,pazite da ne pregore bzo i budu nepržene.
  8.  Gotove krofnice pospite prah šećerom ili ih prelijte čokoladnim prelivom. 

  •  Na pari otopite čokoladu sa šećerom i vodom, mešajte kašikom sve dok se čokolada ne otopi i sjedini u fini čokoladni preliv.

 

 Napomena:
 Krofnice su mekane i veoma ukusne, posebno im cokolada daje svoju draz da im se ne moze odoleti.
 Sluziti ih tople, a lepe su i kada su hladne.
 PRIJATNO!







           





          

петак, 24. април 2020.

OBLANDA SA MLEKOM I ORASIMA











Starinska,obična oblanda sa mlekom i orasima..
Za mene je ova starinska oblanda, jedna od najlepših, najukusnijih oblandi...jednostavna je i jako ukusna...
!Mmm..oblanda sa orasima ima poznati ukus i šmek... na trenutak vraća u detinjstvo...

Potrebni sastojci:

  • 1pakovanje oblandi
  • 1l mleka
  • 1kg šećera
  • 250g margarina
  • 2-3 šake mlevenih oraha


Priprema:

  1. U dubokoj šerpi stavite mleko i šećer na srednjoj temperaturi da provri, kada provri smanjite temperaturu i kuvajte na laganoj vatri oko2h.
  2. Smesa bi trebala da se ukuva i biti za dva prsta manje nego što je bila na početku.
  3. Povremeno mešajte varjačom mešavinu od mleka .
  4. Kada je smesa gotova, i malo dobila boju karamela, stavite odmah margarin uz povremeno mešanje dok se ne otopi.
  5. Zatim dodajte dve do tri šake punih oraha, izmešajte i sjedinite smesu , ostavite da se ohladi.
  6. Kada se smesa dovoljno ohladila pristupite filofanju oblande.
  7. Na tacni stavite list oblande, sipajte dve-tri kutlače fila na list oblande, ravnomerno fil premažite.
  8. Postupak je isti sve dok ima fila i listova olande.Na kraju poslednji list ne filovati filom.
  9. Na oblandu stavite tacnu i pritisnite je teškim predmetom ja sam stavila dve knjige.                   ( može i ne mora se ništa stavljati teško preko oblandi,  sama smesa fila je lepljiva da se listovi oblande sami zalepe jedan za drugi... .Rukama dobro stisnite oblandu, toje sasvim dovoljno da se ne odlepi ili za svaki slučaj stavite knjige...
  10. Stavite oblandu na hladnom da se ohladi i stegne.
  11. Oblandu secite na kocke, romboide, po želji..


Savet!

Paziti da se fil ne prekuva da se ne bi posle ušećerio.
Ja sam ovaj put fil skuvala malo ređi, želela sam da mi oblande budu sočnije.Sutradan pre sečenje oblande, premazala sam po vfhu sa malo fila koji sam namerno ostavila. Zatim sam posipala mlevene orahe..oblanda je bila  veoma sočna i uksna...Oblandu koja je ostala ne isečena uvijte u pamučnu krpu ili kesu i ostavite do drugog služenja , tako će oblanda sačuvati svežinu i sočnost - neće se osušiti i biti tvrda..
Najbolje je ostavitin da oblanda prenoći kako bi se dobro ohladila i stegla, da se može se lepo seći..
Prijatno!









































четвртак, 16. април 2020.

SKUŠA NA KROMPIRU U SOČNOM PRELIVU












Vreme je velikog posta.  Evo jednog posnog jela sa ribom koje se lako priprema, skuša na krompiru u sočnom prelivu.
Jelo je veoma pikantno i ukusno. Ribu možete spremiti sa krompirom ili bez krompira,  možete ribu samo ispeći  preliti je prelivom. Skuša na ovaj način je  fantastična i veoma ukusna, dobijate komlpletan ručak.   Krompir je mekan, topi se u ustima. Na ovaj način možete speremiti bio koju ribu, ukus se neće promeniti biće još bolji, lepši i ukusniji.Nemojte izostaviti čašu  belog  ili crnog vina, naravno ko voli i ko može.Prijatno vam želim!



POTREBNO JE:


  • 1kg SMRZNUTE SKUŠE
  • 1kg OČIŠĆENOG KROMPIRA
  • 150ml BELOG VINA
  • 150ml VODE
  • 150ml MASLINOVOG ULJA
  • 4 ČENA BELOG LUKA
  • 1 KAŠIČICVA VEGETE
  • 1 KAŠIČICA SOLI
  • 5 DO 6 ZRNA BIBERA
  • 1/2 KAŠIČICE MLEVENOG BUBERA
  • MALO SECKANOG PERŠUNA
  • 1-2 GRANČICE RUZMARINA


PRIPREMA:


  • Ribu skušu odmrznuti,  očistiti je od iznutrica i oprati.
  • Skušu ocediti od vode i posoliti sa svih strana.



  1. Tepsiju podmazati uljem, krompir očišćen narezati na kriške i složiti po dnu tepsije.
  2. Ribu očišćenu poredjati na krompir i peći u zagrejanoj rerni na 220c oko20 minuta
  • Dok se riba peče pripremiti preliv.
  • U odgovarajući sud sve sastojke izmešati i staviti da proključa.


  • Zatim nakon 20 minuta  ribu i krompir  preliti vrućim prelivom.
  • Tepsiju sa krompirom i ribom vratiti nazad da se peku još 15 minuta.


NAPOMENA:
Na ovaj način priprema ribe,  može bilo koja riba  sa krompirom - bez krompira.
Preporučujem "Salata sa krompirom i povrćem" -recept potražite na blogu  "Mickinakuhunja.blogspot.com"