Претражи овај блог

четвртак, 10. март 2022.

TULUMBE


                                       

 






Tulumbe... tumbe tulumbe..hrskave..sočne i veoma ukusne kao iz poslastičare..
Stalno ih pravim po ovom isprobanom receptu koji sam imala zapisan u svesci i prenela na blog za sve vas koji me pratite..i da sačuvam od zaborava ..tulumbe mi uvek budu prave baš kao iz poslastičare..
Da se pohvalim da sam ove slike tulumbe uslikala sa novog telefona i dodala na ovaj stari post sa starim slikama i recept za tulumbe..

POTREBNO JE:

  • 400 ml vode
  • 100ml ulja
  • 1 kašika šećera
  • prstohvat soli
  • 3 kašike gustina
  • 250g brašna
  • 5 jaja


SIRUP ZA TULUMBE:

  • 1kg šećera
  • 600ml vode
  • 1 limun


PRIPREMA;

Sirup za tulumbe
U posudu sipajte šećer i vodu, kuvajte da voda i šećer
proključa , zatim od kada provri kuvajte još 8 minuta.
Na kraju kuvanja sirupa dodajte sok od jednog limuna
Sirup ostavite da se hladi dok pripremate testo za tulumbe.

Priprema testa za tulumbe:

U odgovarajucu posudu stavite vodu i ulje, šećer i naprstak soli da provri.

Kada je mešavina provrela dodajte brašno, gustin, sklonite posudu sa vatre i neprestano mešajte varjačom da se sjedini smeša od brašna , vode i ulja, da se dobije fino, homogeno testo za tulumbe.
Ostaviti da se testo dobro ohladi.

Hladno testo isipajte na radnu površinu, rukama premesite
i izjednacite u glatku loptu .

Zatim u pripremljeno testo dodajte postepeno jaje po jaje, tada mikserom neprekidno žicama za testo miksajte  kako bi se masa od testa sjedinila u finu i kompaktnu smesu.


Postupak prženja tulumbe

Uvećoj šerpi sipajte ulje, malo ga zagrejte ga, da bude onako malo toplo ulje .

Spric za tulumbe napunite  smesom koliko je potrebno, zatim istiskajte tulumbe odgovarajuće veličine u zagrejano mlako ulje.

Tulumbe pržite dok ne porumene i ne poprime zlatno žutu boju.
Zatim gotove pržene tulumbe vadite i odmah ih stavite u hladan sirup.

Kašikom tulumbe okretajte i držite ih  u sirupu dok druge  tulumbe ne dođu, ove izvadite iz sirupa i odložite u odgovarajucu duboku posudu.Za svo vreme dok to radite ulje će se malo ohladiti  dok pripremate drugu turu tulumbe, tada vrtite posudu sa tulumbama i nastavite prženje.
Postupak ponovite dok ima smese za tulumbe, a ulje svaki put ohladite i nastevite sa prženjem.

Gotove  tulumbe, složite u posudu i prelijte sa ostatkom sirupa.

Tulumbe sa sirupom ostavite na hladnom  mestu da stoje 4 do 5 sati, kako bi lepo upile sav sirup i bile sočne i jako ukusne.


SAVET!
Tulumbe da bi bile spolja hrskave, a unutrašnjost sočno meka, trebalo bi ulje malo prohladiti na svakom završetku prženja tulumbe.
PRIJATNO!































недеља, 6. март 2022.

SULTANOVA SLATKA SARMA

 






Sultanova slatka sarma.. jednostavna krermasta poslastica..


POTREBNO JE:
Za podlogu:
  • 100g kokosa

  • 1l mleka
  • 120g šećera
  • 60g brašna
  • 60g gustina
  • 2kašike kakaa
  • 100g čokolade
  • 100g margarina
  • 200ml slatke pavlake


PRIPREMA:

  • Na plehu od šporeta ravnomerno pospite kokosovo brašno.
  • 800ml mleka sa šećerom stavite na vatri da provrije, u preostalih 200ml mleka umešajte brašno, gustin, kakao, izmešajte dobro da nema grudvica.
  • Sipajte razmućenu mešavinu u provrelo mleko sa šećerom uz neprestano mešajući varjačom, kuvajte na laganoj vatri dok se ne zgusne.
  • Gotovu smesu skolonite sa vatre, odmah dodajte čokoladu izlomljenu na kockice i maragrin, mešajte neprestano dok se ne otopi čokolada i maragarin, da se sve sjedini se u finu kremu.
  • Zatim vrelu smesu jednako rasporedite po plehu na kojem je predhodno posipan kokos.

SAVET!
(dok sipate krem šetajte posudom  gore dole,ravnomerno sve dok svu kremu ne isipate, zatim na kraju špatulom isipajte krem koji je u šerpi ostao, lagano zagladite kremu po površini ako ima neravnine)
NAPOMENA!
Ne vršite pritisak na kremu da je razvlačite jer će u tom slučaju lako da se krema pomeša sa kokosom.

  • Pleh sa kremom ostavite na hladnom da se ohladi i stegne kao puding.
  • Ja sam uveče pripremila krem i ostavila do ujutru da se dobro ohladi i stegne.
  • U posudu sipajte slatku pavlaku i mikserom izmiksjte.
  • Zatim isipajte umućenu pavlaku ravnomerno preko cele površine ohlađenog krema.
FINALNI POSTUPAK :
Motanje sarme:

  • Oštrim nožem isecite po dužini pleha na pola, zatim isecite po kraćoj strani na sredini pleha.
  • Sada nastavite da sečete trake po kraćoj starni pleha na željenu širinu traka .
  • Ja sam isekla na 12 traka, jedna polovina 6 traka i druga polovina 6 traka. 

  • Pomoću špatule odvojite pažljivo filovanu traku i zarolajte u rolnu.
  • Postupak ponovite sa ostalim filovanim trakama.

SAVET!
Treba biti pažljiv prilikom rolanja sarme jer je podloga poprilično nežna te može doći do pucanja.
Ako slučajno sarma prilikom motanja malo pukne samo je malo pospite sa kokosom i biće okej..
Gotove sarme složite na tacnu ostavite u frižideru da se ohladi kako bi  bile što ukusnije.
PRIJATNO!














среда, 2. март 2022.

CIMET ROLNICE

 



Cimet rolnice..

Hrskave.. puteraste..sočne, meke, mirisne..savršene, cela kuća miriše na cimet na njih....Rolnice su veoma ukusne, teraju da smažete jednu, pa još jednu..nikako da se zaustavite.. Zaista prijaju i neodoljive..

POTREBNO JE.

Za testo:

350g mekog brašna

1 kesica suvog kvasca

1/2 kesice praška za pecivo

60g šećera

30g putera

1 jaje

1/4 kašičice soli

120ml mleka

60ml vode

ZA PREMAZ:

1 kašika arome vanile ili kesica vanilin šećer

150g smeđeg šećera

60 g putera

20g cimeta

PRELIV: 

Ganache preliv od bele čokolade:

100ml slatke pavlake

100g bele čokolade

PRIPREMA:

  • U manjoj posudi sipajte mlako mleko pomešano sa vodom, zatim  sipajte kesicu suvog kvasca, kašiku šećera, kašiku brašna, izmešajte i ostavite oko10 minuta da nadolazi kvasac.

  • U nadošli kvasac sipajte , preostali šećer, otopljeni maslac i jaje, izmešajte malo, zatim sipajte u vanglici sa brašnom koje je dodato prašak za pecivo ,so,  i zamesite testo.
  • Testo pokrite krpom i ostavite na toplom  da narasta sat vremena.

Premaz za testo:

  • U posudici otopite maslac, pomešajte sa vanilom, šećerom i cimetom.
  • Na pobrašnjenoj površini isipajte testo i razvucite oklagijom  testo u veći pravougaonikA 30cm x 40 cm a debljine 5 do 6 mm. zatim premažite testo pripremljenim nadevom.
  • Premazano testo zarolajte i uvijte u rolnu, zatim nožem ili koncem secite i podelite na 12 rolnica.
  • Rolnice složite na pleh obložen pek papirom sa malim razmekom jedna od druge , tako da svaka rolnica zasebno naraste i ne spoji se sa drugom .
  • Rolnice pokrijte pamučnom krpom,  ostavite da narastaju oko 20 minuta.
  • Pecite u zagrejanoj rerni na  200 stepeni oko15 do 20 minuta.

Preliv za rolnice: ganache preliv

  • Dok se peku rolnice sipajte slatku pavlaku u posudu i zagrejte je(skoro do da provre) skolonite sa vatre stavite belu čokoladu.Mešajte neprestano varjačom dok se čokolada ne otopi i sjedini u fini preliv.
  • Gotove rolnice izvadite iz rerne i ostavite da se malo ohlade, za to vreme i preliv ganaš malo će se ohladiti i stegnuti.
  • Cimet rolnice prelijte prelivom odnosno ganašom od bele čokolade i pavlake.

SAVET:

Količinu cimeta i šećera možete korigovati po svom ukus .

Ako niste ljubitelj cimeta rolnice  možete napraviti sa mlevenim orasima, makom, kakaom.. itd..

Nemojte nikako puter zameniti margarinom jer nećete dobiti taj identičan ukus rolnica.

Takođe nemojte umesto smeđeg šećera stavljati beli šećer jer će uticati na ukus rolnica..žuti šećer im daje posebnu draž i ukus..cimet rolnice su tako ukusnije .. 

PRIJATNO!














среда, 23. фебруар 2022.

PILEĆA SUPA SA GRIZ KNEDLAMA







Domaća pileća supa sa griz knedlama

Pileća supa sa griz knedlama puna vitamina..čorbasto jelo na kašiku, koje uvek prija i okrepljuje..što je moja baba za pileću supu uvek govorila (da diže iz mrtvih) tačno.. za virus, prehladu i za pad imuniteta pileća supa je pravi lek..
Svakog dana kuvam sveže, bilo kakve supe, samo da znate da je ova supa posebena, jer je sa knedlama od griza ona ima svoj  poseban dan u nedelji...  jer jedna od omiljenih supa mojih  unučića Novaka i Teodore a sada i Vasilija a uskoro i Save ..Kao mali moj unuk Nole je zvao kedle supa...Supu sa knedlama dečica i mi stari je obožavamo..
Prijatno!

POTREBNO JE :

pileća leđa ili belo pileće meso sa koskom
1 šargarepa 
1 koren peršuna
mali komad koren celera 
1 koren paškanata
biber
so 
suvi biljni začin
suvi ili sveži list peršuna


KNEDLE OD GRIZA

1 jaje
4 kašike ulja
8 kašika griza
malo praška za pecivo
prstohvat soliprstohvat suvog bilnog začina

PRIPREMANJE :

U odgovarajuću posudu stavite pileća ledja ili bilo koje drugo pileće meso.
 Meso nalijte vodom, do vrha da ogrezne.

Dodajte povrće očišćeno i oprano , šargarepu, paškanat, peršun, i  celer,
Posudu poklopite i sve zajedno kuvajte oko1/5h do 2h na srednjoj temperaturi.

Priprema knedle
U dubokom tanjiru viljuškom umutite samo belanac da zapeni, zatim  dodajte žumanac.

Lagano viljuškom izmešajte i sjedinite umućenu penu od belanac sa žumancetom.

Zatim dodajte 4 kašike ulja, i 8 kašika griza, dodajte malo praška za pecivo, malo soli i malo biljnog začina.

Kašikom lagano izmešajte i izjednačite masu, ostavite u frižideru da odstoji oko pola sata.

Supu procedite, meso kuvano otkoštičie i usitnitie, povrće takodje nožem iseckajte i usitnite .
Pripremljenu supu sa mesom i povrćem začinite po svom ukusu,  pobiberite i posolite.

Zatim supu stavite na vatri da sve zajedno provri, meso voda i povrće
Malu kašičicu umočitie u supu pa vadite knedlice, i zakuvajte ih u supi.

Vatru smanjite i kuvajte na laganoj temperaturi još 15minuta dok se kndlice ne skuvaju.

Gotovu supu sklonite sa vatre, peršun list sitno naseckati i dodati vreloj supi.
 Zatim poklopite i ostavite da peršun pusti svoj miris, koji će supi sa knedlama dati posebanu notu ukusa.
Jer supa će biti još ukusnija, mirišljava i neodoljiva.


Napomena
Pileće meso je  kuvano kada bude se lako odvajalo od koske.
U ovoj pilećoj supi umesto knedla  možete dodati domaće rezance(potražite kod mene na blogu mickinakuhinja--"moji rezanci"
Pileću supu sa knedlama služite toplu uz predjelo.

PRIJATNO!