Претражи овај блог

субота, 26. март 2022.

PRAVE AMERIČKE PALAČINKE







Američke palačinke najbolje  do sada koje sam pravila...
Palačinke su meke i veoma slasne uz dodatak nekog voća i čokolade budu prave ameri palačinci..fine i preukusne..
Američke plačinke prave se od gušće smese umućenih jaja sa praškom za pecivo, a fora im je da budu  male i debele.. puno slatke i sočne..
Ja sam im dodala višnje i prelila  sa puno čokolade ..vi kako želite..uradite po svojoj želji...

Evo i slike palačinaca..opet sam  pravila Američke palačinke i prelila sa voćem od kupina i čokolade..mmmm..mmnjami..

Potrebno je  za 25 do 30palačinki

  • 2 jaja
  • naprstak soli
  • 3 kašike šećera
  • 200ml mleka
  • 2 kašike ulja
  • 200g brašna
  • 1kesica praška za pecivo
  • 1kesica vanilin šećer
Čokoladni preliv:
  • 100g čokolade
  • 1 kašika nutele ili eurokrema
  • 100ml slatke pavlake
  • 100ml umućene slatke pavlake
  • Priprema:

  • Napravite prvo čokoladni preliv a zatim pecite palačinke .

  • Čokoladu i eurokrem otopite na laganoj vatri, dodajte slatku pavlaku.
  • Mešajte kašikom da se sjedini čokolada sa slatkom pavlakom, paziti da ne provri.
  • Čokoladnu glazuru poklopite i držite na toplom mestu.
  • Mikserom umutitte slatku pavlaku i ostavite sa strane.
  1. Posebno odvojite žumanca od belanaca, belanca umutite u čvrst sneg.
  2. U drugoj posudi izmešajte viljuškom žumanca, dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo, šećer , vanilin šećer,so, mleko i ulje.
  3. Zatim smesu spojite sa umućenim belancima.
  4. Na laganoj vatri zagrejte tiganj, sipajte smesu malom kutlačom oko 40ml na zagrejani tiganj da palačinke budu prečnika 10cm.
  5. Kada se na palačinke pojave sitni mehurići špatulom okrenute i pržiti drugu starnu palačinke.. mnogo kraće pecite drugu stranu nego prvu.
  6. Pecite oko pola minuta do 1 minuta sa jedne i sa druge strane.
Dekoracija palačinki.

  • Gotove palačinke složite jednu na drugu, predhodno svaku palačinku premažite čokoladnim prelivom, po vrhu stavite maline .
  • Palačinke služite uz umućenu slatku pavlaku..uz ledenu poslasticu...sladoled.
  • Savet!

  • Palačinke pecite na laganoj temperaturi da bi zadržale lepu nežnu  žutu boju.
  • Smesa za palačinke treba biti gušće strukture, nikako ne mešajte smesu kašikom, da se smesa nebi razrediila .
  • Tiganj teflonski nije potrebno premazivati, možete na početku prženja malo premazti  margarinom ili uljem...Kasnije kada se tiganj zagreje palačinke će se super peći.
  • Pecite palčinke po jednu ili po dve do tri i četiri, zavisi sve od veličine vasag  tiganja..







Ove američke palačinke pravila sam male veličine malog prečnika , mera za smesu bila mi je obična kašika....Zbog nedostatka preliva napravila sam preliv sa čokoladom koju sam otopila sa malo mleka,  šećera i ulja..
 Slike ovih palačinaca morla sam da dodam u albumu da vam dočaram kako su izgledale.!Mnjam...mmm..








четвртак, 10. март 2022.

TULUMBE


                                       

 






Tulumbe... tumbe tulumbe..hrskave..sočne i veoma ukusne kao iz poslastičare..
Stalno ih pravim po ovom isprobanom receptu koji sam imala zapisan u svesci i prenela na blog za sve vas koji me pratite..i da sačuvam od zaborava ..tulumbe mi uvek budu prave baš kao iz poslastičare..
Da se pohvalim da sam ove slike tulumbe uslikala sa novog telefona i dodala na ovaj stari post sa starim slikama i recept za tulumbe..

POTREBNO JE:

  • 400 ml vode
  • 100ml ulja
  • 1 kašika šećera
  • prstohvat soli
  • 3 kašike gustina
  • 250g brašna
  • 5 jaja


SIRUP ZA TULUMBE:

  • 1kg šećera
  • 600ml vode
  • 1 limun


PRIPREMA;

Sirup za tulumbe
U posudu sipajte šećer i vodu, kuvajte da voda i šećer
proključa , zatim od kada provri kuvajte još 8 minuta.
Na kraju kuvanja sirupa dodajte sok od jednog limuna
Sirup ostavite da se hladi dok pripremate testo za tulumbe.

Priprema testa za tulumbe:

U odgovarajucu posudu stavite vodu i ulje, šećer i naprstak soli da provri.

Kada je mešavina provrela dodajte brašno, gustin, sklonite posudu sa vatre i neprestano mešajte varjačom da se sjedini smeša od brašna , vode i ulja, da se dobije fino, homogeno testo za tulumbe.
Ostaviti da se testo dobro ohladi.

Hladno testo isipajte na radnu površinu, rukama premesite
i izjednacite u glatku loptu .

Zatim u pripremljeno testo dodajte postepeno jaje po jaje, tada mikserom neprekidno žicama za testo miksajte  kako bi se masa od testa sjedinila u finu i kompaktnu smesu.


Postupak prženja tulumbe

Uvećoj šerpi sipajte ulje, malo ga zagrejte ga, da bude onako malo toplo ulje .

Spric za tulumbe napunite  smesom koliko je potrebno, zatim istiskajte tulumbe odgovarajuće veličine u zagrejano mlako ulje.

Tulumbe pržite dok ne porumene i ne poprime zlatno žutu boju.
Zatim gotove pržene tulumbe vadite i odmah ih stavite u hladan sirup.

Kašikom tulumbe okretajte i držite ih  u sirupu dok druge  tulumbe ne dođu, ove izvadite iz sirupa i odložite u odgovarajucu duboku posudu.Za svo vreme dok to radite ulje će se malo ohladiti  dok pripremate drugu turu tulumbe, tada vrtite posudu sa tulumbama i nastavite prženje.
Postupak ponovite dok ima smese za tulumbe, a ulje svaki put ohladite i nastevite sa prženjem.

Gotove  tulumbe, složite u posudu i prelijte sa ostatkom sirupa.

Tulumbe sa sirupom ostavite na hladnom  mestu da stoje 4 do 5 sati, kako bi lepo upile sav sirup i bile sočne i jako ukusne.


SAVET!
Tulumbe da bi bile spolja hrskave, a unutrašnjost sočno meka, trebalo bi ulje malo prohladiti na svakom završetku prženja tulumbe.
PRIJATNO!































недеља, 6. март 2022.

SULTANOVA SLATKA SARMA

 






Sultanova slatka sarma.. jednostavna krermasta poslastica..


POTREBNO JE:
Za podlogu:
  • 100g kokosa

  • 1l mleka
  • 120g šećera
  • 60g brašna
  • 60g gustina
  • 2kašike kakaa
  • 100g čokolade
  • 100g margarina
  • 200ml slatke pavlake


PRIPREMA:

  • Na plehu od šporeta ravnomerno pospite kokosovo brašno.
  • 800ml mleka sa šećerom stavite na vatri da provrije, u preostalih 200ml mleka umešajte brašno, gustin, kakao, izmešajte dobro da nema grudvica.
  • Sipajte razmućenu mešavinu u provrelo mleko sa šećerom uz neprestano mešajući varjačom, kuvajte na laganoj vatri dok se ne zgusne.
  • Gotovu smesu skolonite sa vatre, odmah dodajte čokoladu izlomljenu na kockice i maragrin, mešajte neprestano dok se ne otopi čokolada i maragarin, da se sve sjedini se u finu kremu.
  • Zatim vrelu smesu jednako rasporedite po plehu na kojem je predhodno posipan kokos.

SAVET!
(dok sipate krem šetajte posudom  gore dole,ravnomerno sve dok svu kremu ne isipate, zatim na kraju špatulom isipajte krem koji je u šerpi ostao, lagano zagladite kremu po površini ako ima neravnine)
NAPOMENA!
Ne vršite pritisak na kremu da je razvlačite jer će u tom slučaju lako da se krema pomeša sa kokosom.

  • Pleh sa kremom ostavite na hladnom da se ohladi i stegne kao puding.
  • Ja sam uveče pripremila krem i ostavila do ujutru da se dobro ohladi i stegne.
  • U posudu sipajte slatku pavlaku i mikserom izmiksjte.
  • Zatim isipajte umućenu pavlaku ravnomerno preko cele površine ohlađenog krema.
FINALNI POSTUPAK :
Motanje sarme:

  • Oštrim nožem isecite po dužini pleha na pola, zatim isecite po kraćoj strani na sredini pleha.
  • Sada nastavite da sečete trake po kraćoj starni pleha na željenu širinu traka .
  • Ja sam isekla na 12 traka, jedna polovina 6 traka i druga polovina 6 traka. 

  • Pomoću špatule odvojite pažljivo filovanu traku i zarolajte u rolnu.
  • Postupak ponovite sa ostalim filovanim trakama.

SAVET!
Treba biti pažljiv prilikom rolanja sarme jer je podloga poprilično nežna te može doći do pucanja.
Ako slučajno sarma prilikom motanja malo pukne samo je malo pospite sa kokosom i biće okej..
Gotove sarme složite na tacnu ostavite u frižideru da se ohladi kako bi  bile što ukusnije.
PRIJATNO!