Претражи овај блог

субота, 25. јун 2022.

ROLOVANA BAKLAVA SA KEKSOM I MALINAMA


 

    Rolovana baklava sa keksom i malinama, jako mirisna i veoma ukusna...    

Tačno 2017 god. pravila sam ovu baklavu za Badnje Veče pred Božić, ali od smrznutih malina, sećam se da je bila uksna i neodoljiva.

Sada sam je pravila od svežih malina..baklava je bila sočna, mirisna i punoo ukusnija.. Samo ću da kažem da mi se baklava više dopala od svežih malina...cela kuća mi je mirisala na maline..mmm..opet ima da je pravim dok ima malina..Dodala sam nove slike baklave od malina u ovaj stari post  koje sam slikala ..pa vidite kako je bila dobra...a tek ukus...

Probajte je ...                           











POTREBNI SASTOJCI:

500g Tankih kora ya baklavu
300gr Izmrvljenog plazma keksa
300gr Mlevenih oraha
400g maline-sveže ili smrznute
250g margarina

SIRUP ZA PRELIVANJE BAKLAVE

600ml Vode
700g  Šećera
 1 Vanilin šećer
pola limuna




PRIPREMA:

Plazma keks uvite u krpu i čekićem za meso izmrvite.
Orahe samleti i sjedinite sa keksom.
Maline sveže ili pripremiti smrznute
U malom sudu otopite margarin

SIRUP
Odmah skuvajte sirup, da bi bio hladan kada se baklava ispeče .
Stavite šećer i vodu  da se kuva.

Kada sirup provri, kuvajte još 5 minuta, zatim skolonite sa vatre da se ohladi.
 Može te dodati po želji limun isečen na kolutove


Odvojite po 2 kore ako su deblje,  ili po 3 kore ako su tanje .
Na radnoj pšovršini stavite jednu koru, premažate je otopljenim margarinom, složite drugu koru premazate otopljenim margarinom, potom složite treću koru, premažite margarinom pospite mešavunu od plazme keksa  sa mlevenim orasima.
Zatim  pri dnu kore po keksu  poređajte  maline.



Koru uvujte i urolajte u rolat, lagano je suzbite sa jedne i sa druge strane da ima izgled kao da je zgužvani rolat, ako su  maline sveže ne gužvati rolat.


Četvrtasti kalup podmažite otopljenim margarinom,  rolate baklave poredjate u četvrtasti pleh.


Nastaviti sa rolanjem kora sve dok ima keksa i maline.Ako nestane voća, moze se rolati baklava samo sa keksom i orasima.

Rernu predhodno zagrejte na 200stepeni, pecite baklavu oko 20-25 minuta

Pečenu baklavu odmah prelijte sa ohladjenim sirupom, baklavu ostavite oko 3h da odstoji kako bi upila sav sirup i bila puno sočna.
Baklavu iseci na parčad i sluziti.

SAVET!

Rolanu baklavu sa svežim malinama isecite odmah pre pečenja i prelijteje sirupom.
 Umesto malina može višnja koju predhodno očistiti od koštica.
Baklava je posna i odlična je poslastica za vreme posta.
Prijatno!














Нема коментара:

Постави коментар