Претражи овај блог

четвртак, 15. март 2018.

DOMAĆI HLEB IZ ŠERPE




DOMAĆI HLEB IZ ŠERPE



Domaći hleb iz šerpe... izgledom i ukusom podseća na hleb kao da je ispod sača.Recept za hleb sam pronašla na netu, želela sam da ga imam na blogu i uvrstim uz ostale recepte... Volim testa, i sve od  testa da probam i napravim. Tako sam htela da napravim domaći hleb iz šerpe, da se uverim  u njegov ukus i izgled. Kada se hleb ispeko širio je svoj miris kroz celu kuću mameći nas na pravi domaći, vruć, hleb. Korica je hrskava i napukla, a sredina hleba meka i jako ukusna. Pojeo se hleb odmah, vruć sa sirom jer drugo nije ni trebalo snjim.Verujte mi na reč da je stvarno tako. Probajte da napravite svoj hleb, baš takav i uverite se!

POTREBNO JE:

500g BRAŠNA
250ml- 300ml TOPLE VODE
1KESICA SUVOG KVASCA
1KAŠIKA SO
1KAŠIČICA ŠEĆERA
1KESICA PRAŠKA ZA PECIVO

PRIPREMA:
Uposudi za mešenje testa dodati prosejano brašno koje treba pomešati
 sa suvim kvascem i praškom za pecivo.

Zatim u brašno dodati 1 kašiku soli, 1 kašičicu šećera i sve zamesiti toplom vodom.

Testo je dobro umešeno ako se ne lepi za ruke, ako se lepi dodati još brašna i mesiti.

Umešeno testo pokriti, ostaviti na toplom da naraste da se udvostruči

Naraslo testo prebaciti na radnu površinu sa puno brašna.

 Testo uvaljati u brašno sa svih strana - oko 2 šake brašna

Testo  pokriti krpom i ostaviti da još malo naraste dok se šerpa dobro zagreje.

Metalnu šerpu sa metalnim poklopcem praznu zagrejati u rerni na 200c.

U zagrejanoj šerpi staviti pripremljeno testo, pokriti poklopcem i staviti u zagrejanoj
rerni da se peče na 200c oko 50 minuta.

Pred kraj pečenja- oko 10 minuta - hleba izvaditi iz rerne, skoloniti poklopac  i vratiti šerpu nazad sa hlebom da se peče kako bi korica blago porumenela i poprimila zlatno  žutu boju.

Pečen hleb izvaditi iz rerne i šerpe i ostaviti da se malo ohladi, jesti ga dok je topao da  se uživa u njegovom neodoljivom mirisu, hrskavoj korici i ukusu .

Napomena!
Šerpu koristiti metalnu sa metalnim ručicama, ne koristiti šerpu sa plastičnim ručicama koje su osetljive na veliku temperaturu jer mogu da se istope.Hleb se može peči u vatrostalnu posudu.
Najbolje se  ispeče manja količina hleba kao što sam ja od 500g brašna, a pekla sam u šerpi od 3kg. Hleb se može peći odjednom  od 1kgbrašna,  potrebna je veća šerpa  i malo duže se peče hleb.
PRIJATNO!
















Нема коментара:

Постави коментар