Претражи овај блог

четвртак, 5. мај 2022.

SEMIFREDDO SA PLAZMOM I MALINAMA








Semifreddo osvežavajuća letnja poslatica..u slatkoj kombinciji..bele čokolade...plazme..maline...Savršena poslastica za sva čula...koja može da se pravi od raznog voća, maline,jagode,kupine,borovnice i td.
Inače Semifreddo je smrznuta poslastica slična sladoledu koja se uglavnom pravi od žumanca,pavlake,šećera,čokolade uz dodatak bobičastog i koštunjavog voća...




POTREBNI SASTOJCI:
4 jaja
4 kašike šećera
200g bele čokolade
500g slatke pavlake
200g keksa plazme
100g malina

Priprema.
Odvojite belanca od žumanaca- belanca ostvite sa strane i iskoristite i napravite puslice ili što šta po vašoj želji.

Mikserom umutite žumanca sa šećerom da pobele.

Umućena žumanca stavite na pari da se kuvaju-  primer: stavite veću šerpicu sa vodom i zagrejte vodu do ključanja ,zatim smanjite temperaturu vatre te stavite posudu sa umućenim žumancima.

Varjačom neprekidno mešajte masu oko5 minuta a nakon toga stavite belu čokoladu izlomljenu na kockice,.
 Posudu sklonite sa vatre dovoljno je  da se čokolda otopi, mešajte varjačom dok se čokolada ne otopi i sjedini sa žumancima.

Umutite slatku palaku, te dodajte smesu od žumanaca sa belom čokoladom, lagano izmešajte i sjedinite smesu.
Keks plazmu izlomite na sitnije komadiće. za kasnije sa strane odvojite 2 kašike izlomljenog keksa.

Pravougaonu posudu 11x21cm obložite prozirnom steč folijom ili kesom- može i neka druga posuda koju imate i  obična najlonska kesa , nije problem.

POSTUPAK REDOSLEDA:
BELI I ŽUTI FIL:
Fil beli sa slatkom pavlakom i belom žokoladom podelite na dva jednaka dela, u jedan satvite komadiće keksa plazme i izmešajte, a drugi deo ostaje žuti.

Na dno kalupa pospite izlomljene komadiće plazma keks, a zatim preko isipajte polovinu belog fila od slatke pavlake,te poređajte sveže maline (mogu i smrznute maline) drugi žuti fil sa plazmom isipajte preko malina i ravnomerno rasporedite .

Na kraju poslasticu pokrijte krajevima prozirne folije.
Semifreddo ostavite u zamrzivaču 5-6 sati da odstoji a najbolje je da ostavite da prenoći i sutradan se
 sladiti.
Ohlađeni semifreddo okrenuti na tacni, zatim ukrasiti malinama, ili umućenom slatkom pavlakom i posuti keksom.. po vašoj želji... .
Savet.
Pre sečenja  semifredda na šnite nož potopite u vreloj vodi a zatim sečite šnite.
Prijatno!












































субота, 26. март 2022.

PRAVE AMERIČKE PALAČINKE







Američke palačinke najbolje  do sada koje sam pravila...
Palačinke su meke i veoma slasne uz dodatak nekog voća i čokolade budu prave ameri palačinci..fine i preukusne..
Američke plačinke prave se od gušće smese umućenih jaja sa praškom za pecivo, a fora im je da budu  male i debele.. puno slatke i sočne..
Ja sam im dodala višnje i prelila  sa puno čokolade ..vi kako želite..uradite po svojoj želji...

Evo i slike palačinaca..opet sam  pravila Američke palačinke i prelila sa voćem od kupina i čokolade..mmmm..mmnjami..

Potrebno je  za 25 do 30palačinki

  • 2 jaja
  • naprstak soli
  • 3 kašike šećera
  • 200ml mleka
  • 2 kašike ulja
  • 200g brašna
  • 1kesica praška za pecivo
  • 1kesica vanilin šećer
Čokoladni preliv:
  • 100g čokolade
  • 1 kašika nutele ili eurokrema
  • 100ml slatke pavlake
  • 100ml umućene slatke pavlake
  • Priprema:

  • Napravite prvo čokoladni preliv a zatim pecite palačinke .

  • Čokoladu i eurokrem otopite na laganoj vatri, dodajte slatku pavlaku.
  • Mešajte kašikom da se sjedini čokolada sa slatkom pavlakom, paziti da ne provri.
  • Čokoladnu glazuru poklopite i držite na toplom mestu.
  • Mikserom umutitte slatku pavlaku i ostavite sa strane.
  1. Posebno odvojite žumanca od belanaca, belanca umutite u čvrst sneg.
  2. U drugoj posudi izmešajte viljuškom žumanca, dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo, šećer , vanilin šećer,so, mleko i ulje.
  3. Zatim smesu spojite sa umućenim belancima.
  4. Na laganoj vatri zagrejte tiganj, sipajte smesu malom kutlačom oko 40ml na zagrejani tiganj da palačinke budu prečnika 10cm.
  5. Kada se na palačinke pojave sitni mehurići špatulom okrenute i pržiti drugu starnu palačinke.. mnogo kraće pecite drugu stranu nego prvu.
  6. Pecite oko pola minuta do 1 minuta sa jedne i sa druge strane.
Dekoracija palačinki.

  • Gotove palačinke složite jednu na drugu, predhodno svaku palačinku premažite čokoladnim prelivom, po vrhu stavite maline .
  • Palačinke služite uz umućenu slatku pavlaku..uz ledenu poslasticu...sladoled.
  • Savet!

  • Palačinke pecite na laganoj temperaturi da bi zadržale lepu nežnu  žutu boju.
  • Smesa za palačinke treba biti gušće strukture, nikako ne mešajte smesu kašikom, da se smesa nebi razrediila .
  • Tiganj teflonski nije potrebno premazivati, možete na početku prženja malo premazti  margarinom ili uljem...Kasnije kada se tiganj zagreje palačinke će se super peći.
  • Pecite palčinke po jednu ili po dve do tri i četiri, zavisi sve od veličine vasag  tiganja..







Ove američke palačinke pravila sam male veličine malog prečnika , mera za smesu bila mi je obična kašika....Zbog nedostatka preliva napravila sam preliv sa čokoladom koju sam otopila sa malo mleka,  šećera i ulja..
 Slike ovih palačinaca morla sam da dodam u albumu da vam dočaram kako su izgledale.!Mnjam...mmm..








четвртак, 10. март 2022.

TULUMBE


                                       

 






Tulumbe... tumbe tulumbe..hrskave..sočne i veoma ukusne kao iz poslastičare..
Stalno ih pravim po ovom isprobanom receptu koji sam imala zapisan u svesci i prenela na blog za sve vas koji me pratite..i da sačuvam od zaborava ..tulumbe mi uvek budu prave baš kao iz poslastičare..
Da se pohvalim da sam ove slike tulumbe uslikala sa novog telefona i dodala na ovaj stari post sa starim slikama i recept za tulumbe..

POTREBNO JE:

  • 400 ml vode
  • 100ml ulja
  • 1 kašika šećera
  • prstohvat soli
  • 3 kašike gustina
  • 250g brašna
  • 5 jaja


SIRUP ZA TULUMBE:

  • 1kg šećera
  • 600ml vode
  • 1 limun


PRIPREMA;

Sirup za tulumbe
U posudu sipajte šećer i vodu, kuvajte da voda i šećer
proključa , zatim od kada provri kuvajte još 8 minuta.
Na kraju kuvanja sirupa dodajte sok od jednog limuna
Sirup ostavite da se hladi dok pripremate testo za tulumbe.

Priprema testa za tulumbe:

U odgovarajucu posudu stavite vodu i ulje, šećer i naprstak soli da provri.

Kada je mešavina provrela dodajte brašno, gustin, sklonite posudu sa vatre i neprestano mešajte varjačom da se sjedini smeša od brašna , vode i ulja, da se dobije fino, homogeno testo za tulumbe.
Ostaviti da se testo dobro ohladi.

Hladno testo isipajte na radnu površinu, rukama premesite
i izjednacite u glatku loptu .

Zatim u pripremljeno testo dodajte postepeno jaje po jaje, tada mikserom neprekidno žicama za testo miksajte  kako bi se masa od testa sjedinila u finu i kompaktnu smesu.


Postupak prženja tulumbe

Uvećoj šerpi sipajte ulje, malo ga zagrejte ga, da bude onako malo toplo ulje .

Spric za tulumbe napunite  smesom koliko je potrebno, zatim istiskajte tulumbe odgovarajuće veličine u zagrejano mlako ulje.

Tulumbe pržite dok ne porumene i ne poprime zlatno žutu boju.
Zatim gotove pržene tulumbe vadite i odmah ih stavite u hladan sirup.

Kašikom tulumbe okretajte i držite ih  u sirupu dok druge  tulumbe ne dođu, ove izvadite iz sirupa i odložite u odgovarajucu duboku posudu.Za svo vreme dok to radite ulje će se malo ohladiti  dok pripremate drugu turu tulumbe, tada vrtite posudu sa tulumbama i nastavite prženje.
Postupak ponovite dok ima smese za tulumbe, a ulje svaki put ohladite i nastevite sa prženjem.

Gotove  tulumbe, složite u posudu i prelijte sa ostatkom sirupa.

Tulumbe sa sirupom ostavite na hladnom  mestu da stoje 4 do 5 sati, kako bi lepo upile sav sirup i bile sočne i jako ukusne.


SAVET!
Tulumbe da bi bile spolja hrskave, a unutrašnjost sočno meka, trebalo bi ulje malo prohladiti na svakom završetku prženja tulumbe.
PRIJATNO!