Претражи овај блог

четвртак, 12. јануар 2023.

ŽERBO TORTA


                                     


Žerbo torta jedna fina, savršena starinska torta..Uvek je rado, pravim kada se zaželim prave torte sa pravim ukusom čokolade i puno hrskave slatke korice..

Moj stari provereni recpet  iz moje sveske.

Tortu praviti dan ranije da malo odstoji, da se ukusi spoje,sjedine,jer torti daju mekoću i veću slast.Torta je jako ukusna sa puno fila od cokolade i karamelizovanog secera.U ustima pršti, topi se svaki griz a karamel daje puni užitak slatkog zadovoljstva.

POTREBNO JE:
za jednu koru ( ukupno 2 kore)

  • 6 belanaca
  • 6 kašika šećera
  • 150g mlevenih oraha
  • 1 kašika brašna

fil od karamelizovanog šećera:
  • 300g šećera

čokoladni preliv:
  • 200g čokolade za kuvanje
  • 150g margarina
fil:
  • 12žumanaca
  • 12 kašika šećera
  • 100g čokolade
  • 1 margarin
još:
  • 200g čokolade
  • 100g slatke pavlake 
ili još ako želite šlagom dekorisati tortu 
  • 200 g šlag od čokolade
  • 200ml gaziran vode

PRIPREMA

Priprema kora
  1. Posebno umutiti 6 belanaca u čvrst sneg sa prstohvatom soli. 
  2. Kada se masa od belanaca udvostruči, dodati postepeno šećer, kašiku po kašiku.
  3. Mutiti mikserom neprestano masu od belanaca sve dok šećer se ne otopi i pena od belanaca bude dovoljna čvrsta.
  4. U snegu od belanca dodati 150g mlevenih oraha, lagano promešati sneg i sjediniti sa orasima.
  5. Zatim dodati 1 kasiku prosejanog brašna i lgano promešati.
  6. Pripremiti cetvrtasti pleh od šporeta, obložiti masnim papirom za pečenje.
  7. U pleh izručiti pripremljenu smesu od belanaca.
  8. Koru peći u zagrejanoj rerni na 200stepeni, zatim smanjiti na180stepeni, peci oko 20 minuta da kore bago požute.

Na isti način pripremiti i drugu koru.


Ako vam šporet nema ventilator i nije u funkciji da peče od jednom 2 kore, tada pecite dve kore 2x od po 6 belanaca .
 ili  možete peći manju od:
ja sam želela ovog puta tortu manju za Božić ispekla je od
10jaja
10kašika šećera
15-20kašika mlevenih oraha
2 kašike brašna 
u velikom plehu od šporeta i isekla je na tri jednaka dela.
A zatim korice prelila

karamelizovani šećer pravim od
200g šećera
čokoladni preliv
200gčokolae za kuvanje
100g margarina omekšalog
Zatim kuvam fil od
10 žumanaca
10 kašika šećera
100g čokolade
200g margarina


  1. Gotove kore malo prohladiti i skinuti papir.
  2. Obe kore preseći uzduž na dva jednaka dela, tako da se dobiju 4 jednake uzduž kore.
  3. Sve četiri kore poredjati na pamučnoj krpi

Fil od karamelizovanog šećera:

  • U posudu na tihoj vatri otopiti 300g šećera , kada se šećer sav otopi počeće da se karamelizuje.
  • Fil ili otopinu karamel sećer odmah preliti preko pripremljenih kora.

Čokoladni fil:
  • U posudu topiti 200g čokolade za kuvanje sa 150g margarina ili maslaca.
  • Otopljenu čokoladu odmah premazati sve četiri kore preko kramel mase.

Fil od zumanaca
  • Penasto umutiti 12 žumanaca sa 12 kasika šećera, mutiti da masa od žumanaca pobeli.

  • Umućenu masu od žumanaca sa šećerom kuvati na pari.
  • Ako nemate orginal lončić za kuvanje na pari možete i ovako:
  • Fil kuvati na pari (primer- u većoj posudi stavti voda da proključa, drugu posudu sa umucenim
  • zumancima staviti na posudu sa uzavrelom vodom i kuvati)

  • Masu od žumanaca neprestano mešati i kuvti na pari sve dok se masa od žumanaca ne ukuva i počne da se malo zgušnjava ....pazite da ne preterate.. 
  • Zatim dodati čokoladu i mešati da se čokolada sva istopi i sjedini sa filom od žumanaca.( ili ruka vas  zaboli:)šalim se...ovo je ozbiljna stvar..
  • Fil od žumanaca ostaviti da se ohladi.
  • Zatim u fil od žumanaca umešati mikserom omekšalog 250g margarina na sobnoj temperaturi.

Finalni postupak:

  • Na tacnu za torte poloziti prvu koru premazanu sa karamellom i čokoladom, zatim preko premazati trecćinu čokoladnog fila od žumanaca, opet kora, pa fil od žumanaca, kora preko fila od žumanaca.
  • Nakraju poloziti cetrvrtu koru koja ostaje čokoladna.
  • Zagrejati na vatri slatku pavlaku ali da ne provri, zatim otopiti čokoladu, malo je ohladiti a zatim pristupiti dekorisanju cele torte. 
  • Okolo je po želji kožete ukrasiti čokoladnim šlagom..po željiJa sam ovogputa bez šlaga jer mi je torta ovako izgledala baš lepa...
  • Umutiti 200g cokoladnog slaga sa 200g gazirane vode i dekorisati stranice torte.
  • Tortu dobro ohladiti da bi se fil stego a ukusi spojili i sjedinili, pritom torta će se lakše seći na parčad

NAPOMENA!


Ako vam šporet nema ventilator i nije u funkciji da peče od jednom 2 kore, tada pecite dve kore 2x od po 6 belanaca . ili  možete peći manju od:
ja sam želela ovog puta tortu manju za Božić ispekla je od
10jaja
10kašika šećera
15-20kašika mlevenih oraha
2 kašike brašna 
u velikom plehu od šporeta i isekla je na tri jednaka dela.
A zatim korice prelila

karamelizovani šećer pravim od
200g šećera
čokoladni preliv
200gčokolae za kuvanje
100g margarina omekšalog
Zatim kuvam fil od
10 žumanaca
10 kašika šećera
100g čokolade
200g margarina
Žerbo torta je stari provereni recpet zapisan iz moje sveske.Tortu praviti dan ranije da malo odstoji, jer se ukusi spoje i daju mekocu i vecu slast.Torta je jako ukusna sa puno fila od cokolade i karamelizovanog secera.Svaki griz se topi  u ustima, a karamel prsti i daje puni uzitak slatkog zadovoljstva.
PRIJATNO!






























понедељак, 9. јануар 2023.

VANILICE SA PEKMEZOM OD ŠLJIVA



Mirišljave vanilice sa pekmezom od šljiva..
..Tako su ukusne, mirisne i male.. kada ih probate, one vas vrate i sete na najlepše detinjstvo.. kako ste igrali i se sladili vanilicama.. i uživali u slatkim zalogajčićima..Mene uvek podsete a vas?

POREBNO JE:

  • 200 g svinjske masti
  • 4 kašike šećera
  • 1 celo jaje
  • 1 žumance
  •  sok od limuna
  • nastrugana kora od limuna
  • 500g mekog brašna T.400
  • 1 kesica vanilin šećer
  • pekmez od šljiva
Za posipanje:
  • šećer u prahu


PRIPREMA:
  1. U posudi sipajte  svinjsku mast,dodajte secer, jaja, sok od limuna i narendanu koru od limuna.
  2. Mikserom izmiksajte i sjedinite sastojke, dodajte brašnio  i rukom zamesiti testo.
  3. Zamešeno testo izručite na radnoj površini posutu sa brašnom, zatim oklagijom razvucite testo debljine malog prsta.
  4. Rakijskom čašicom vadite kolačiće.
  5. Vanilice poredjajte u pleh obložen masnim papirom.
  6. Predhodno zagrejte rernu na 180stepeni, pecite vanilice oko15 minuta(paziti da ostanu bele).
  7. Pečene kolačiće premažite pekmezom od sljiva i spojite jedan kolačić sa drugim.
  8. Zatim kolačiće, vanilice uvaljajte u prah sećer.

NAPOMENA:
Vanilice mogu se premazati sa drugim džemom, kao džem od kajsija,jagoda, šljiva i td.
Kolačići mogu dugo , dugo da stoje ako ih zamrznute u zamrzivaču ili odložite u limenoj ili kartonskoj kutiji..Na taj način vanilice  imaće te uvek kada se zaželite da se zasladite..a za nenajavljene goste su tako dobrodošle..
Prijatno!























четвртак, 29. децембар 2022.

KOKOS KEKSIĆI





Potrebno je:
  • 1 jaje
  • 80 g prah šećer
  • 1 kesica vanilin šećer
  • 125g margarina ili maslaca - omekšalog na sobnoj temperaturi
  • 80g kokosa
  • 180g brašna 
  • 4 supene kašike slatke pavlake
  • 1/2 kašičice praška za pecivo


 Priprema:
  1. Zamesite fino testo od navedenih sastojaka.
  2. Radnu površinu pobrašnite brašnom.
  3. Testo rastanjite oklagijom na debljinu oko5mm.
  4. Modlicom vadite keksiće željene oblike, zatim ih složite u plehu koji je obložen masnim papirom. 
  5. Rernu zagrejte na 200 stepeni, pecite keksiće na 180 stepeni oko 10 minuta da krajevi blago porumene, da po vrhu kesići ostanu beli. 
  6. Keksići se mogu uvaljajti u prah šećer.
  7. Rezultat pečenja keksića zavisiće od vaše rerne,kako peče!

Napomena!
Kesiće odložite u limenoj kutiji, dobro zatvoriti , tako mogu da stoje do 10 dana,da ne promene ukus ni miris.
Možete ovo da uradite kao ja.
Moja mašta ovog puta  se svela da keksiće probušim po sredini ili pri kraju drvenim štapićem.
 Da kesićima mogu da okačim mašne i postanu ukrasi za jelku ili za darivanje deci za Novu godinu i Božić... ..
 Kokos kesiće složila sam u kartonskoj kutiji, ostavila  da ih ukrasim i poslužim dečicu..
Reći ću da su kokos keksići , veoma ukusni,aromatični i zarazni.Kada se zaželiš keksića i želiš da se njima zasladiš na vidiku nema kraja! ....
Opet jedan keksić..drugi keksić..i tako u nizuuu!....
Prijatno!

















понедељак, 5. децембар 2022.

MINJINE BRESKVICE











Breskvice male , sočne,slatke. najlepši starinski kolač ... koji seća na detinjstvo..vrede svakog truda...

Još jedna vrsta sitnih kolača, koje uvek pravim za našu slavu jer su veoma tražene među ostalih kolača na slavskoj trpezi.. 

Male , slatke, breskvice, sipkave..pipkave i oduzimaju puno vremena..ali kada su gotove i kada vidiš kako te mame kao prave breskvice onda ti nije žao što si potrošila puno vremena oko njih... a,kada ih probaš  shvatiš da vrede svaki trud..onda je to,to..užitak su pravi..
Recept za breskvice je originalan radila sam ih po receptu  minjina kuhinjica..tako su breskvice zovu po njenom imenu.. ja sam opisala postupak i još po nešto dodala u opisu  kako da ih lakše napravite i budu vam breskvice sve jednake bez merenja...  



POTREBNO JE:

Za testo:

  • 600-700g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 50ml mleka
  • 250g šećera u prahu
  • 100g svinjska mast
  • 1margarin

  • džem od kajsija
  • mrvice
još:
  • ekstrat breskve
  • boje prehrambena crvena i žuta
  • mleko po potrebi za umakanje breskvica
  • kristal šećer

PRIPREMA TESTA:
  • U vanglici sjedinite prosejano brašno i prašak za pecivo.
  • U drugu činiju izmiksajte margarin i svinjsku mast sa šećerom u prahu sa uporedo dodavanje mleka.
  • Umućenu smesu dodajte u vanglici sa brašnom sjedinite i umesite testo.
SAVET:
Kako da breskvice budu iste veličine.
Testo formirate kao veknu hleba, isecite je na 6 jednakih delova, svaki deo testa podelite na pola i napravite jednake male valjke.
Zatim valjke testa isecite na odgovarajuće delove koje želite da vam veličine budu breskvice.
  • Loptice testa složite na pleh obložen pek papirom za pečenje, pecite u zagrejanoj rerni na 180 strepeni oko 15 minuta.

SAVET:
Pazite da se breskvice ne prepeku , trebaju ostati bele  jer su lepše kada se oboje.

  • Gotove breskvice ostavite da se ohlade, zatim pristupite oštrim vrhom noža i izdubite sredinu kolača.
  • Mrvice koje ste prikupili od kolača dodajte džem od kajsija ili šljiva, izmešajte kašikom i sjedinite u finu kompaktnu smesu.
  • Smesom od mrvica i džema punite izdubljene kolače,zatim ih spojite u po dve da dobijete jednu lepu breskvicu, sa strane kolača skinite malo viška fila.

Umakanje breskvica u mleko i prehrmbene boje:

  • Prpremite tri činije i kuhinjski papirni ubrus.
  • U dve činije stavite mleko oko 100ml, u prvoj činiji stavite malo žute prehrambene boje, a u drugoj činiji crvenu porehrambenu boju i ekstrat od breskvi, u trećoj činiji stavite kristal šećer.
SAVET :
Ja obično obojim oko 5-6 breskvica, stav im ih na papirni ubrus da papir upije višak tečnosti da se ocede, zatim ih dobro uvaljam u kristal šećer.

Objašnjenje:
Jednu polovinu breskvice umočite u crvenu boju, drugu polovinu kolača umočite u žutu boju ekstrata od breskve, odložite breskvice  na ubrusni papir da se ocede a zatim ih uvaljajte u šećer.

SAVET:
Breskvice odložite u limenu kutiju ili kartonsku, složite jedan red  kolača, stavite papirni ubrus, preko poređajte breskvice .
Kutiju odložite na nekom, suvom hladnom mestu do posluženja, mogu u zamrzivaču, sveže i ukusne su.
Prijatno!









 

среда, 23. новембар 2022.

TORTA LEDENI VETAR












  Torta Ledeni vetar..  kremasta fantazija od torte...
Torta ledi i sladi dah..prava eksplozija ukusa..  koju će te svi obožavati..

Potrebni sastojci:
Za kore: 
  • 18 belanaca
  • 300g šećera
  • 3 kesice vanilin šećer
  • 3 kašike jabukovo sirće

Fil;
  • 18 žumanaca
  • 9 kašika šećera
  • 2 kesice vanilin šećer
  • 7 kašika brašna
  • 600ml mleka
  • 250g margarina

potrebno je još...

  • 400g šlag kreme
  • voće :banane-jagode-kivi-

po želji mogu- višnje-maline-breskve
Za dekoraciju torte

  • 500šlaga
  • 400ml mleka

Priprema:

  1. Žumanca odvojite od belanaca.
  2. Predhodno dobro umutite belanca sa prstohvatom soli.
  3. Dodajte postepeno 100g šećera, 1kesicu vanilin šećer i 1 kašiku jabukovog sirćeta.
  4. Četvrtasti kalup od šporeta obložiti masnim papirom, predhodno obeležiti na belom papiru promere 24x35cm.
  5. Na masnom papiru isipati umućenu masu od belanaca.
  6. Rernu zagrejati na 200stepeni , zatim smanjiti na 150 stepeni 60minuta peći koru.
  7. Ponoviti postupak za ostale dve kore..trebaju tri iste kore.

  1. Fil:
  • Umutite 18 žumanaca sa 9 kašike šećera, 2 kesice vanilin šećer da pobele , zatim dodajte 7 kašika brašna sa malo mleka.
  • Ostatk mleka stavitite na vatri da provri.U provrelo mleko sipatjte masu od žumanaca, neprestano mešajte dok se masa ne zgusne.
  • Fil ostavite da se ohladi, u hladan fil umutite margarin .
  • Fil podelite na tri dela
  • Šlag krem umutite sa mlekom -podelite ga na dva jednaka dela.
  • Voće ne seći odmah da se ne osuši.. kada krenete sa filovanjem kora tada seći voće na kolutove i ređati na filu.

Finalni postupak torte:

  • Prva Kora-fil od žumanaca- banane na kolutove - 200g šlag krema
  • Druga kora-fil od žumanaca - jagode  - 200g šlag krema
  • Treća kora- fil od žumanaca - kivi isečen na kolutove-

Dekoracija

  • Umućenim šlagom ukrasite celu tortu po svojoj želji

Napomena:
Četvrtasta torta Ledeni Vetar je velika torta , pravila sam je  od 18 jaja.Voće je  banana,višnje,kivi.
Velika je torta i izdašna je, pogodna za sve prilike i veselja.
Okrugla torta Ledeni Vetar je manja torta pravila sam 3 kore od  po 4 belanaca..voće je banana-jagoda, kivi.
Recept  dole za drugu okruglu tortu..
Kremasta je fantazija ukusa , kod jedne i druge torte..

Priprema:
  • 12belanaca
  • 150g šećera
  • 3 kesice vanilin šećer
  • 3 kašičice jabukovog sirćeta


  1. Žumanca odvojite od 4 belanaca.
  2. Predhodno dobro umutite belanca sa prstohvatom soli.
  3. Dodajte postepeno 50g šećera, 1kesicu vanilin šećer i 1 kašiku jabukovog sirćeta.
  4. Okrugli kalup 26cm. obložiti masnim papirom
  5. Na masnom papiru isipati umućenu masu od belanaca.
  6. Rernu zagrejati na 200stepeni , zatim smanjiti na 150 stepeni 60minuta peći koru.
  7. Ponoviti postupak za ostale dve kore..trebaju tri  kore.
 Fil:


  • 12 žumanaca
  • 4 kašike šećera
  • 2 kesice vanilin šećer
  • 1 kašika brašna
  • 400ml mleka
  • 200g margarina
  • 300g šlag krema
  • 200ml mleka
3 kesice šlaga
mleko po pšotrebi..

Za dekoraciju:Finalni postupak torte:

  • Prva Kora-fil od žumanaca- banane na kolutove - 100g šlag krema
  • Druga kora-fil od žumanaca - jagode  - 100g šlag krema
  • Treća kora- fil od žumanaca - kivi isečen na kolutove-

Dekoracija

  • Umućenim šlagom ukrasite celu tortu po svojoj želji
  • Po vrhu torte složite iseckano voće
  • Okolo oboda torte ukrasite iseckanim komadićima čokolade..ili lešnika

Savet :
Tortu ukrasite šlagom ,ili po želji
Pripremite šlag prema upustvu na kesici
Tortu dobro ohladiti, najbolje je da prenoći na hladnom ili u frižideru..
Tako će se ukusi torte spojiti i sjediniti u neodoljivo kremastu tortu..
Postupak priprema kora je isti kao kod prve četvrtaste torte tako i kod  okrugle  torte..
Prijatno!























Torta Ledeni Vetar  za Mladence










Torta Ledeni Vetar za Vaskrs