PROLEĆNI BUREK SA SIROM I SPANAĆEM
PRIPREMA:
500g DEBLJIH KORA ZA PITU
MEŠAVINA ZA PRSKANJE KORA:
100ml ULJA
1 KAŠIKA SVINJSKE MASTI
200ml JOGURTA
150 ml GAZIRANE VODE
1 KESICA PRAŠKA ZA PECIVO
FIL ZA BUREK
3 JAJA
400g TVRDOG SIRA
1 ČAŠA KISELE PAVLAKE
100g KAJMAKA
400g SPANAĆA
2-3 NAPRSTAKA SO
PRIPREMA:
Mešavina za prskanje kora
U posudu istopiti mast, dodati ulje, gaziranu vodu, jogurt i kesicu praška za pecivo.Mešavinu izmešati kašikom i time će se premazivati svaki red kora.
Spanać oprati, iseckati i obariti u slanoj vreloj vodi, oko 1minut.Obareni spanać ocediti od vode
U drugoj posudi sjediniti tvrdi sir, jaja, kiselu pavlaku, kajmak pa dodati pripremljeni spanać.
Uzeti okruglu tepsiju prečnika 27cm, podmazati je uljem ili svinjskom mašću.
Kore podeliti na 4 dela po 4 kore.
Prve četiri kore poredjati u tepsiji tako da krajevi kore vise van tepsije.
Taj red kora poprskati pripremljenom mešavinom.
Preko tih kora poredjati drugi red zgužvanih 4 kora, poprskati mešavinom i kašikom sipati polovinu fila od sira i spanaća kao što je na slici.
Ponoviti postupak, na filu od spanaća poredjati četiri kore da im krajevi vise van tepsije.Uzeti četiri kore svaku posebno zgužvati i složiti peko fila.Poprskati kore mešavinom, preko kora dodati preostalu polovinu fila od spanaća .
Postupak
Na kraju zatvaramo nafilovan burek, zadnji red kora i krajeve koji vise vraćamo nazad ka sredini tepsije, lagano saviti preko gornjih kora.
Rukama lagano obuhvatimo pripremljeni burek i okrenemo u tepsiji, red kora koji je bio dole sada je gore.Tako će ivice i strane bureka biti jednaka sa svih starana kao pravi burek u pekari.
Mešavina koja je ostala preliti burek pred kraj pečenja i vratiti nazad da se dopeče još 10 minuta.
Rernu zagrejati na 200c, smanjiti je na 180c i peći burek 30minuta da blago porumeni i poprimi zlatno žutu boju.
Savet
Kad mislite da se burek nije dobro ispeko, ili volite da je hrskav, okrenite naopako burek u tepsiju, vratiti tepsiju sa burekom nazad u rernu da se dopeče 10 minuta.Burek će tada biti još hrskaviji. Burek ne pokrivati krpom da ne bi omekšao i izgubio svoju hrskavost.Moj burek sa sirom i spanaćem je bio sastavljen od 16 kora tako je bilo pakovanje, zavisi od pakovanja kora nekad ima više ,a nekada manje kora.
Burek od gotovih kora može se praviti i izuzetnog je ukusa sa koprivom , zeljem ili blitvom.
Vruć burek služiti uz kiselo mleko ili jogurt.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар