za testo:
500 g pšeničnog mekog brašna
150 ml maslinovog ulja-hladno ceđenog-može i obično ulje
200 ml toplog mleka
160 ml kiselo mleko
2 kašičice soli
1 kesica praška za pecivo
Nadev :
Semenke usitnjene --u secko
2 kašike suncokreta
2 kašike lanenog semena
2 kašike susama
2 kašike tikve golice
4 kašike ulja maslinovog
4 kiselog meka
RIPREMA:
Semenke, suncokreta, lana, susama, tikve golice usitniti u secka.
U činiju pomešati usitnjene semenke sa kiselim mlekom i maslinovim uljem.
Testo:
U vanglici za mešenje, sipati brašno , prašak za pecivo i so, rukom dobro izmešati.
U drugu posudu pomešati toplo mleko sa kiselim mlekom i uljem.
Tečnom mešavinom zamesiti testo glatko testo
Pri kraju mešenja testa ako se testo lepi za ruku dodati još brašna i umesiti glatko testo koje se ne lepi za ruke.
Umešeno testo pokriti krpom i ostaviti da malo odmara .
Testo podeliti na dvanest jednakih loptica, svaku lopticu rukama oblikovati i rastanjiti na male pogačice.
Za to vreme tepsiju zagrejati u rernu na 200c stepeni.
Tepsiju izvaditi iz rerne i obložiti masnim papirom.
U vrućoj tepsiji na koj je postavljen papir za pečenje, poređati pogačice u krug kao cvet.
Drvenom varjačom jako utisnuti i napraviti malo udubljenje na pogačici u vidu krsta.
Svaku pogačicu po vrhu nadenuti nadevom sa semenkama .
Pogaču peći u zagrejanoj rerni na 200c stepeni oko 30 minuta, dok ne porumeni i porprimi zlatno žutu boju.
Brza, mirisna, meka i veoma ukusna je Cvetna pogača sa semenkama, kojoj nećete moći odoleti.Dobra je za doručak ili večeru uz bilo koji prilog po vašoj želji.
Pogača je fantastična, ukus njen je kao što su bake nekada pravile.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар