Potrebno je:
- 200g ražanog brašna
- 100g speltinog brašna
- 50g ječmenog brašna
- 1 kašičica himalajska so
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikabone
- 400ml gazirane vode
- 1kašika semenke golice
- 1 kašika semenke lana
- 1 kašika semenke suncokreta.
Priprema:
- U vanglici za mešenje testa kašikom sve satojke izmešajte sa gaziranom vodom-osim praška za pecivo koje se dodaje pred sam pečenje hleba.
- Kašikom mesite testo jer je lepljivo i gnjecavo.
- Testo ostavite da odstoji i fermentiše 4-5h sati, zatim pred samog pečenja hleba dodajte kašičicu praška za pecivo.Varjačom dobro izmešajte i sjedinite testo.
- Tepsiju ili pravougaoni pleh obložite masnim papirom za pečenje, izručite testo u pleh a zatim kašikom izravnjajte i zagladite testo po vrhu .
- Po testu pospite semenke lana, suncokreta i tikve golice.
- Hleb pokrite alu folijom, stavite da se peče u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko 60 minuta,10minuta predkraj pečenja hleba sklonite alu foliju.
- Hleb pecite još 10 minuta, isključite rernu i ostavite još malo da bi hleb i korica bili hrskaviji.
Kada je hleb gotov izvadite iz rerne uvijte ga u pamučnoj krpi da se tako potpuno ohladi..
Napomena:
Najbolje je da uveče zamesite hleb, a pečete ujutru..Što duže zamešeno testo odstoji hleb je ukusniji i rupičastiji..
Često pripremam hleb od ražanog brašna, jer je veoma zdrav u ishrani, dugo sam sita a kažu da je dobar za dijetu da budete vitalni i zdravi..Provereno je probajte ovaj hleb...
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар