Čuvena Pavlova Torta.. jednostavna..savršena.. lepršava kao balerina..
Moja je jedna od omiljenih torti sa neodoljivim ukusom.. , krasi je najlepša beze kora koja je hrskava i sva pršti u čarobnom spoju sa kremom od vanile i šumskim voćem.. Torta osvaja slatkim ukusom, i sva se topi u ustima...
Da sada ne pišem i gnjavim vas o njenoj istoriji, kako je dobila naziv, kako je nastala..i tako to.. Znam da skoro svi znaju i čuli su za tortu Pavlovu .Neko pravi tortu samo od beze kore filovana šlagom ili slatkom pavlakom i ukrašena sa puno raznog voća po svojoj želji..Torta Pavlova bilo kako da je pripremljena i na koji način ona je prelepa..
Samo ću reći da je torta dobila ime po čuvenoj ruskoj balerini Ani Pavlovoj..
Tortu sam pravila za moj rođendan, svi smo uživali u njenom slatkom zalogaju, njenoj hrskavosti i slašću..mnjam..Prijatno!
Sastojci:
beze kora:
- 6 belanaca
- prstohvat soli
- 300g šećera
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- 1 kašika gustin
Za vanil krem:
- 750ml mleka
- 6 žumanaca
- 200g šećera
- 2 kesice vanilin šećer
- 4 kašike gustina
- 100ml slatke pavlake
Za dekoraciju:
- 150ml slatke pavlake
- maline
- kupine
Priprema:
👉Veoma je važno kod pripreme beze kore od belanaca da jaja budu na sobnoj temperaturi.
- Prvo zagrejte rernu na 180stepeni, zatim pripremite pleh obložen pek papirom za pečenje.
- Okrugli kalup 26 cm premažite uljem.
Priprema
beze kore
Za pavlovu tortu:
- U posudu dodajte belanca, prstohvat soli, zatim ih mikserom izmiksajte na najvećoj brzini.
- Kada se belanca umute u čvrst sneg, postepeno dodajte šećer, kašiku po kašiku , zatim umutite belanca još koju minutu i dalje na najvećoj brzini sve dok nestane šećer postane lepa, čvrsta sjana, šam masa.
- Umućenim belancima dodajte kašiku sirćeta , malo mikserom izmiksajte a zatim dodajte kašiku gustina opet sve lagano mikserom izmiksajte i sjedinite.
- Na masnom papiru nacrtajte krug promera kalupa 26cm.
- Masni paipr da se ne bi pomerao sa pleha dok sipate šam od belanaca, zalepite sva četiri krajeve sa umućenim belancima.
- Špatulom izvadite umućenu masu od belanaca na papir za pečenje, pazeći da sipate po nacrtanom rubu.
- U sredini u umućenoj šam masi napravite malo udubljenje da izgleda kao duboki tanjir.
- Da bi se lako dodao šlag i voće pri filovanju kore.
- Temperaturu u rerni smanjite na 130stepeni, koru od belanaca sušite 1h i 30minuta, zatim na kraju isklučite rernu , malo otvorite vrata od rerne, postavite drvenu varjaču i ostavite koru još da odstoji u rerni sve dok se rerna potpuno ne ohladi.
Priprema kreme od vanile:
- Posudu sa 500ml mleka zagrejte na šporetu.
- Žumanca penasto izmiksajte sa šećerom, zatim dodajte gustin, vanilu i preostalo mleko,varjačom izmešajte i sjedinite.
- Pripremljenu umućenu smesu dodajte u provrelo mleko, kuvajte na laganoj vatri uz neprestano mešanje varjače dok se smesa ne ukuva i zgusne.
- Gotov krem sklonite sa vatre, pokrite prozirnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi.
- U hladan vanil krem dodajte slatku pavlaku , mikserom izmiksajte i sjedinite u finu krem masu.
Finalni postupak:
- Koru izvadite iz rerne i nožem skinite pek papir za pečenje i stavite je na tacni .
- Na beze koru stavite priprmljeni vanil krem,
- ..zatim preko kreme stavite umućenu slatku pavlaku
- ..preko umućene slatke pavlake poređajte sveže voće
- .. maline i kupine
Savet:
Svo vreme dok se suši beze kora ne otvarati rernu, kora će spasti-splasnuti- i neće biti čvrste strukture kao što bi trebala biti.
Veoma je važno da koru ostavite u isključenoj rerni svo vreme dok se rerna potpuno ne ohladi.
Dekoraciju torte ukrasite voćem pred samo serviranje i posluženje torte..
Нема коментара:
Постави коментар