Претражи овај блог

понедељак, 28. октобар 2019.

PAVLOVA TORTA SA ŠUMSKIM VOĆEM







Čuvena Pavlova Torta.. jednostavna..savršena.. lepršava kao balerina..
Moja je jedna od omiljenih torti sa neodoljivim ukusom.. , krasi je najlepša beze kora koja je hrskava i sva pršti  u čarobnom spoju sa kremom od vanile i šumskim voćem..  Torta osvaja slatkim ukusom, i sva se  topi u ustima...
Da sada  ne pišem i gnjavim vas o njenoj istoriji, kako je dobila naziv, kako je nastala..i tako to.. Znam da skoro svi znaju i čuli su za tortu Pavlovu .Neko pravi tortu samo od beze kore filovana šlagom ili slatkom pavlakom i ukrašena sa puno raznog voća po svojoj želji..Torta Pavlova bilo kako da je pripremljena i na koji način ona je prelepa..
Samo ću reći da je torta dobila ime po čuvenoj ruskoj balerini Ani Pavlovoj..
Tortu sam pravila za moj rođendan, svi smo uživali u njenom slatkom zalogaju, njenoj hrskavosti i slašću..mnjam..Prijatno!

Sastojci:

 beze kora:

  • 6 belanaca
  • prstohvat soli
  • 300g šećera
  • 1 kašika jabukovog  sirćeta
  • 1 kašika gustin

Za vanil krem:

  • 750ml mleka
  • 6 žumanaca
  • 200g šećera
  • 2 kesice vanilin šećer
  • 4 kašike gustina
  • 100ml slatke pavlake

Za dekoraciju:

  • 150ml slatke pavlake
  • maline
  • kupine


Priprema:
👉Veoma je važno kod pripreme beze kore od belanaca da jaja  budu na sobnoj temperaturi.

  • Prvo zagrejte rernu na 180stepeni, zatim pripremite pleh  obložen  pek papirom za pečenje.
  • Okrugli kalup 26 cm premažite uljem.

 Priprema
 beze kore  
Za pavlovu tortu:

  • U posudu dodajte belanca,  prstohvat soli, zatim ih mikserom izmiksajte na najvećoj brzini.
  •  Kada se belanca umute u čvrst sneg, postepeno dodajte šećer, kašiku po kašiku , zatim umutite belanca još koju minutu i dalje na najvećoj brzini sve dok nestane šećer  postane lepa, čvrsta sjana, šam masa.
  • Umućenim belancima dodajte kašiku sirćeta , malo mikserom izmiksajte a zatim dodajte kašiku gustina opet sve lagano mikserom izmiksajte i sjedinite.
  • Na masnom papiru nacrtajte  krug promera kalupa 26cm.
  • Masni paipr da se ne bi pomerao sa pleha dok sipate šam od belanaca, zalepite sva četiri krajeve sa umućenim belancima.
  • Špatulom izvadite umućenu masu od belanaca na papir za pečenje, pazeći da sipate po nacrtanom rubu.
  • U sredini u umućenoj šam masi napravite malo udubljenje da izgleda kao duboki tanjir.
  •  Da bi se lako dodao šlag i voće  pri filovanju kore.
  • Temperaturu u rerni smanjite na 130stepeni, koru od belanaca sušite 1h i 30minuta, zatim na kraju isklučite rernu , malo otvorite vrata od rerne, postavite drvenu varjaču i ostavite koru još da odstoji u rerni sve dok se rerna potpuno ne ohladi.

Priprema kreme od vanile:

  • Posudu sa 500ml mleka zagrejte na šporetu.
  • Žumanca penasto izmiksajte sa šećerom, zatim dodajte gustin, vanilu i preostalo mleko,varjačom izmešajte i sjedinite.
  • Pripremljenu umućenu smesu dodajte u provrelo mleko,  kuvajte na laganoj vatri uz neprestano mešanje varjače dok se smesa ne ukuva i zgusne.
  • Gotov krem sklonite sa vatre, pokrite prozirnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi.
  • U hladan vanil krem dodajte slatku pavlaku , mikserom izmiksajte i sjedinite u finu krem masu.

Finalni postupak:

  • Koru izvadite iz rerne i nožem skinite pek papir za pečenje i stavite je na tacni .
  • Na beze koru stavite priprmljeni vanil krem,
  • ..zatim preko kreme stavite umućenu slatku pavlaku
  • ..preko umućene slatke pavlake poređajte sveže voće
  • .. maline i kupine

Savet:
Svo vreme dok se suši beze kora ne otvarati rernu, kora će spasti-splasnuti- i neće biti čvrste strukture kao što bi trebala biti.
Veoma je važno da koru ostavite u isključenoj rerni svo vreme dok se rerna potpuno ne ohladi.
Dekoraciju torte ukrasite voćem pred samo serviranje i posluženje torte..















Нема коментара:

Постави коментар